No można.. Mi ręczny trzyma chociaż też najpierw podciągałem za wajchę a potem dopiero nożnym dociskałem i działa wszystko jak należy. Może mam inne zaciski?
No można.. Mi ręczny trzyma chociaż też najpierw podciągałem za wajchę a potem dopiero nożnym dociskałem i działa wszystko jak należy. Może mam inne zaciski?
Nie wkręciłeś tłoczków do końca,a tylko tyle by wcisnąć klocek.Jak tłoczki wkręcisz na maksa i najpierw zaciągniesz ręczny samoregulator już nie będzie miał takiego zakresu do ustawienia.Dlatego najpierw wciskasz pedał by klocki doszły do tarczy.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Witam.
Mam problem z hamulcem ręcznym AR 156SW 1.9JTD 115KM 2002r po lifcie wnętrza. Po wymianie linek (prawa+lewa) trzyma mi trochę lewe koło i zaczyna piszczeć podczas jazdy. Regulacja naciągu obok wajchy nic nie daje.
Co mogłem źle zrobić?
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 8V 115 KM - była
Jest Zafira 2.0 OPC 192KM
musisz położyć się pod samochód i popatrzeć na zaciski hamulcowe. linka od ręcznego porusza taką dźwignią ze sprężynką. Ustawienie odpowiedniego naciągnięcia linek polega na tym, że musi być naprężona maksymalnie, ale gdy ręczny jest zwolniony, to dźwigienka wraca do skrajnego położenia (jest tam taki ogranicznik)
Dodano po 7 minutes:
inną metodę przedstawia elearn:
Regulację hamulca postojowego należy przeprowadzić tylko po wymianie;
klocków hamulców tylnych
linek hamulca postojowego.
zacisków hamulców tylnych
ponieważ kasowanie luzu wynikającego ze zużycia odbywa się automatycznie.
Umieścić samochód na podnośniku.
Odłączyć i wyjąć osłonę hamulca postojowego.
Podnieść samochód.
Odłączyć linki hamulca postojowego od zacisków hamuclowych.
Nacisnąć energicznie przynajmniej dziesięć razy na pedał hamulca.
Połączyć linki hamulca postojowego z zaciskami hamulcowymi.
Obniżyć samochód.
Zaciągnąć dźwignię hamulca postojowego na trzeci ząb sektora zębatego.
Dokręcić nakrętkę regulacyjną na dźwigni hamulca postojowego do momentu, aż koła tylne zostaną zablokowane.
Sprawdzić, czy przy dźwigni hamulca postojowego w położeniu spoczynkowym koła tylne swobodnie się obracają.
Zamontować osłonę hamulca postojowego.
Zjechać samochodem z podnośnika.
EMO94 właśnie z z tej strony co trzyma hamulec ta dźwigienka nie dostaje do ogranicznika gdy ręczny jest zwolniony. Zastosuję się do Twojej instrukcji i zobaczymy czy coś się zmieni. Mam nadzieję że tak.
Pozdrawiam.
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 8V 115 KM - była
Jest Zafira 2.0 OPC 192KM