Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Temat: Dymi na biało.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 159 SW 1.9 jtdm 150KM

Domyślnie

Ile trwa takie wypalanie(czas/km)?Dzisiaj po raz trzeci zaczął się wypalać ale stałem w korku i ludzie się dziwnie na mnie patrzyli - tak z politowaniem, kupił alfe i już kopci - dlatego zgasiłem i zapaliłem silnik,przerywając wypalanie. chce za chwile pojechać i zrobić wypalanie w sposób prawidłowy. Z jaką prędkością najlepiej jechać i jaki dystans pokonać zeby wypalić go do końca? Czy na desce będzie jakiś komunikat o zakończeniu wypalania? Po czym poznać ze wypalanie się skończyło?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał serath Zobacz post
    W przedlifcie jest na odwrót. Przy dodawaniu gazu wskaźnik turbo potrafi spadać, a przy braku gazu sam kompensuje braki.
    Jesteś pewien? Ja u siebie takiego zachowania nigdy nie zauważyłem paweltbu dobrze to opisał.
    Cytat Napisał ZIOLO56 Zobacz post
    Ile trwa takie wypalanie(czas/km)?Dzisiaj po raz trzeci zaczął się wypalać ale stałem w korku i ludzie się dziwnie na mnie patrzyli - tak z politowaniem, kupił alfe i już kopci - dlatego zgasiłem i zapaliłem silnik,przerywając wypalanie. chce za chwile pojechać i zrobić wypalanie w sposób prawidłowy. Z jaką prędkością najlepiej jechać i jaki dystans pokonać zeby wypalić go do końca? Czy na desce będzie jakiś komunikat o zakończeniu wypalania? Po czym poznać ze wypalanie się skończyło?
    Wypalanie trwa 10-12 minut. Żeby dopomóc wypalić filtr, pojeździj ze stałą prędkością obrotową w okolicach 3000 rpm. Na 3cim biegu będzie to ok 80 km/h. Nie będzie żadnego komunikatu na desce o trwającym wypalaniu, ale możesz obserwować wskazówkę turbo, jak opisał to paweltbu.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Ja z tematem dymienia również miałem problem. Jeśli ten dym masz tylko na wydechu to powinno być ok. Jednakże jeśli widzisz dym przed sobą lub mocno czujesz go w kabinie to pierwsze do weryfikacji to kolektor i klapy

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

Magil - jestem pewien, u mnie tak właśnie wypalanie wygląda :-) Stojąc na luzie np. na światłach, czy na bramce na autostradzie turbo samo doładowuje mi do pieca wskakując ponad 0, a przy gazowaniu potrafi opaść na 0. Plus mam spory "bonus" w spalaniu, bo spalanie chwilowe skacze odpowiednio wyżej niż standard.
    Po wypalaniu wraca wszystko do normy. Następnym razem nagram, ale do czyszczenia zostało mi jeszcze jakieś ~400km

Edit: Ale czytając powyższe nieco zwątpiłem. Muszę to nagrać nast. razem ;-)
    Ostatnio edytowane przez serath ; 20-10-2014 o 18:52 Powód: Edit
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
    Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Magil - jestem pewien, u mnie tak właśnie wypalanie wygląda :-) Stojąc na luzie np. na światłach, czy na bramce na autostradzie turbo samo doładowuje mi do pieca wskakując ponad 0, a przy gazowaniu potrafi opaść na 0.
    Teraz to masz rację Na postoju wskazówka ciśnienia turbo będzie odchylona od 0. Oraz obroty biegu jałowego lekko podniesione.

To co pisałem dotyczyło zachowania wskazówki w czasie jazdy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

Magil - mea culpa, pisałem z roboty, więc na szybciaka przy kawie i stąd mało precyzyjnie się wyraziłem :-) Więc wszystko w standardzie.
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

W przedlifcie jest na odwrót. Przy dodawaniu gazu wskaźnik turbo potrafi spadać, a przy braku gazu sam kompensuje braki.
    Mam przedlifta i się z Tobą nie zgodze, jęśli dpf sie wypala to po zdjęciu nogi z gazu wskazówka spada natychmiast na 0 tak jak na filmiku

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    Była: AR 147 1.9 JTD| AR 159 2007 1.9 JTDm, AR Mito 1.3 JTDm, Jest: AR Giulietta 2011 2.0 Jtdm

Domyślnie

Też mam przedlifta, i przy wypalaniu na biegu jałowym wskazówka doładowania jest lekko odchylona a obroty delikatnie większe.

Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    Mam przedlifta i się z Tobą nie zgodze, jęśli dpf sie wypala to po zdjęciu nogi z gazu wskazówka spada natychmiast na 0 tak jak na filmiku
    Tak, jak napisałem powyżej -> źle się wyraziłem. Na postoju: turbo kompensuje brak aktywności, wskazówka podniesiona. W przypadku jazdy tak jak pisałeś.

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Tak, jak napisałem powyżej -> źle się wyraziłem. Na postoju: turbo kompensuje brak aktywności, wskazówka podniesiona. W przypadku jazdy tak jak pisałeś.
    Dokładnie tak

Teraz pytanie jak często mu się wypala ten dpf i bez podpięcia pod kompa nic więcej się nie da wydedukować, bo to jak wróżenie z fusów. Przydały by się jakieś info ze sterownika.