Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    (...)

Innego JTS niż 3.2 nie chcę. Dlatego też pytam każdego z was kto użytkuje 3.2 podajcie mi wasze różne spalanie od jazdy miejskiej, spokojnej, normalnej na szalonej kończąc oraz ewentualne koszty serwisowania olejowego rozrząd klocki tarcze itp.
    Czy to będzie Q4 automat manual czy FWD obojętne ważne są jakieś tam dane na temat spalania
    Tutaj masz statystyki spalania kolegi sagat.

http://www.motostat.pl/vehicle-stats/63420/1

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    Jestem tego samego zdania dlatego w moim przypadku podczas zakupu otwieranie szyb nie było dla mnie problemem. Zmiana wiązki drzwi kierowcy za 70 zł trwale rozwiązało problem.

Mam jednak wątpliwości czy aby na pewno dobrze zrobiłem kupując 1.9 JTDm. NIE, NIE CHODZI O TO ŻE JEST Z NIM COŚ ŹLE.
    Po prostu jeżdżąc poprzednią 159 jeździłem na okrągło za co mówiły przebiegi miesięczne 3000 km teraz odkąd kupiłem auto (3 miesiące) zrobiłem ledwo 2 tys km. Przeprowadziłem się i do pracy dojeżdżam autem służbowym a moja Alfa stoi W tygodniu może raz czy dwa śmignę po mieście 5-10 km...
    Już podczas zakupu tej alfy zastanawiałem się nad wyborem 3.2 JTS i teraz myślę czy nie zamienić swojej właśnie na model z tym silnikiem ?
    Szkoda żeby ta stała jak wiemy wszyscy że diesel musi jeździć...

Innego JTS niż 3.2 nie chcę. Dlatego też pytam każdego z was kto użytkuje 3.2 podajcie mi wasze różne spalanie od jazdy miejskiej, spokojnej, normalnej na szalonej kończąc oraz ewentualne koszty serwisowania olejowego rozrząd klocki tarcze itp.
    Czy to będzie Q4 automat manual czy FWD obojętne ważne są jakieś tam dane na temat spalania
    Poszukaj trochę wpisow na temat 3.2 jts. Spalanie to nie wszystko, dochodzą do tego jeszcze potencjalne problemy mechaniczne. Nie to ze jest drogo, bo jest. Ale znalezienie sensownego warsztatu żeby 3.2 ogarnał to już wyzsza sztuka. I nie mowie bynajmniej o ASO bo w tym temacie zdecydowanie ASO jedne jest nierówne drugiemu ...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

errata,
    ogłaszam konkurs na najtansza 159

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-4...715523244.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa_Romeo 166 2.4 20v

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Jeszcze chwila i pojawia sie w promocji za 9999zl i beda tansze jak 156 po FL hehe;p

Użytkownik Embrion
    Auto
    Astra III 1.7 CDTi

Domyślnie

W związku z tym, że moja lepsza połowa zbojkotowała kolor szary i grafitowy to niestety Alfa z Carservisu oraz od Alfafun odpadła (chociaż do tej drugiej nadal ją przekonuję )

Orientujecie się może ile kosztowałą wersja Tbi w salonie? Bo widzę, że na allegro trafiają się nawet od 35-40kPLN i nie wiem czy to po prostu tak duży spadek wartości (spowodowany pewnie wadami ukrytymia autka) czy może cena wyjściowa nie była taka wysoka i te samochody "można oglądać".

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Zobacz, po ile chodzą na Zachodzie TBi z niskim przebiegiem. Przyczyny niskiej ceny nie szukaj w cenie wyjściowej.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    errata,

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-4...715523244.html
    Tylko brać i nie wybrzydzać

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał przerut Zobacz post
    W związku z tym, że moja lepsza połowa zbojkotowała kolor szary i grafitowy to niestety Alfa z Carservisu oraz od Alfafun odpadła (chociaż do tej drugiej nadal ją przekonuję )

Orientujecie się może ile kosztowałą wersja Tbi w salonie? Bo widzę, że na allegro trafiają się nawet od 35-40kPLN i nie wiem czy to po prostu tak duży spadek wartości (spowodowany pewnie wadami ukrytymia autka) czy może cena wyjściowa nie była taka wysoka i te samochody "można oglądać".
    Czolem,
    te dwie opcje wydaja mi się okazyjne trochę, jeżeli przymkniesz oko na pewnie defekty:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-sal...C34809744.html (polesingowa, poziom wyposazenia progression czyli sredni)

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C34831010.html (tez chyba progression i do tego jeszcze lakier trochę uszkodzony)

pierwsza wawa, druga lodz

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam zastanawiam sie nad kupnej tej alfy czy ktos ja moze ogladal ? moze ktos cos o niej wie wiecej ? prosze o pomoc i pozdrawiam ...
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C34755688.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał przerut Zobacz post

Kolego ja kupiłem sedana a silnikiem 1.75 TBi w styczniu po pierwszym właścicielu z przebiegiem 106000 za 54000 zł.
    Auto z roku 2010 rejestrowane w 2011 w wersji SPORT PLUS i parę dodatków
    Ceny nowych oscylowały w okolicach stówki i wyżej zależnie od wersji
    Moja miała parę obcierek co ustaliłem z pierwszym użytkownikiem.
    Trochę też już dołożyłem mimo że bella miała regularny serwis w ASO
    wymieniłem olej, filtry, klocki i tarcze tył, świece,
    Więc myślę że za 35000 to trzeba dobrze ją prześwietlić
    Przygotuj się także na konkretną konsumpcję paliwa - ale radość z jazdy warta tego wydatku.