powiem tak mi też ćwierkało i wczoraj strzelił mi simering na wale od tej właśnie strony. ulało sie troche oleju. szybka wymiana simeringa i nie cwierka
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
no ponoc to wlasnie zimering kolega mial w golfie tez takie cwierkanie i potem wyciek
Było AR 145 Boxer 1,6---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +
Witam mam podobny problem, tyle ze u mnie w czasie jazdy, slychac jakis gwizd, gdy dodjae gazu robi sie wiekszy gdy popuszczam pedał gazu powoli przestaje... Co to może być wydaje mi się ze dochodzi to z teog samego meijsca co jest poakzane na zdjeciu w peirwszym poscie
Warto przyjrzeć się również kondycji alternatora - tego typu gwizdy, ćwierkanie może być również efektem uszkodzonej jego obudowy lub zużyciem łożysk alternatora. Test jest szybki i prosty - wystarczy na chwilę zdjąć pasek napędowy alternatora i odpalić samochód na chwilę - jeżeli dziwne dźwięki ucichną sprawa będzie jasna![]()
Pozdrawiam
Zbyszek
Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997
ok dzieki wielkie jutro sprawdze i dam odpowiedz pzodrawiam
PabloGarage Group
www.pablogarage.pl
Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
facebook.com/flokujemy
Niekoniecznie.
Tak jak pisze wiliamdrake przyczyna może być zupełnie inna.
Ja dokładnie dwa tygodnie temu przerabiałem identyczny problem.
Już byłem umówiony z elektrykiem na naprawę alternatora, bo zgrzytało, wyło, piszczało itp wraz ze wzrostem obrotów.
Odstawiłem auto do mechanika, aby wyjął alternator.
I okazało się, że to nie alternator tylko rolka napinająca pasek się zaciera.
Także niech ktoś zdiagnozuje dobrze problem, żeby potem się nie okazało, że naprawiłeś sprawny element..