Możesz wsadzić fabrycznie nowe zaciski w stare jarzma i też będzie się klocek blokował. Sam robiłeś hamulce? Mało komu chce się wyczyścić z brudu i rdzy prowadnice klocków w jarzmach, a potem np. hamuje tylko jeden klocek.
Możesz wsadzić fabrycznie nowe zaciski w stare jarzma i też będzie się klocek blokował. Sam robiłeś hamulce? Mało komu chce się wyczyścić z brudu i rdzy prowadnice klocków w jarzmach, a potem np. hamuje tylko jeden klocek.
Coś mi się wydaje, że pompa hamulcowa ma problem z jedną sekcją. Można by zmierzyć ciśnienie na przewodach.
Ja bym sprawdził powierzchnie przylegania tarczy do piasty, oraz łożyska w piastach.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Marian Muh zaciski i jarzma były rozbierane, czyszczone i malowane przez znajomego i są jak nowe. Mogę je na 100% wykluczyć...
jaboleq właśnie o tym myślę, tyle tylko, że sekcje są podzielone na przód i tył, nie na krzyż... Kiedyś miałem problem z twardniejącym pedałem hamulca po wymianie płynu hamulcowego w serwisie i do tej pory nie wiem jak udało im się usunąć tą usterkę, ale walczyli z tym dość długo. Zastanawiam się, czy czasami nie mam tam porobionej jakiejś sztukaterii... Czy jest techniczna możliwość podłączenia inaczej niż standardowo rurek do pompy ABS? Sekcja na przód powinna wynosić jakieś 75%, a na tył 25%. Może inaczej podłączyli te rurki i przez to jest taki dziwny problem...?
wieho powierzchnie piast były idealnie wyczyszczone przy montażu tarcz. Co mają do tego łożyska?
A weź wyciągnij bezpiecznik od ABS i sobie pojeździj i zobacz czy jest to samo. Może centralka ABS wariuje i masz taki problem jak napisałeś.
Łożyska mogą się grzać jak zbliża się ich koniec.
jaboleq który to bezpiecznik?
wieho82 ok grzać się mogą, ale raczej przez to hamulce nie będą trzymały co ewidentnie czuję zatrzymując się na światłach lub na lekkim wzniesieniu...
Miałem dokładnie to samo!!! Przednie felgi grzały się tak aż powstawały fale Dunaju na lakierze, że o dotknięciu ich nie wspominam.
Zrób tak:
Zrób rundkę alfą jakieś 100m często hamując. Teraz na równej powierzchni ruszdo przodu i wciśnij sprzęgło (nie hamuj pedałem) jeśli jest tak jak mówisz to powinieneś wyczuć, że sam hamuje.
Sprawdź to najpierw.
ArturR_1975 dzisiaj zrobię taki test, ale napisz mi najpierw co u Ciebie było powodem i co ma sprzęgło do delikatnie trzymających hamulców po ich rozgrzaniu?