Po prostu zanim olej dotrze do wszystkich mediów potrzebujących jego obecności taki dźwięk będzie zawsze.
Po prostu zanim olej dotrze do wszystkich mediów potrzebujących jego obecności taki dźwięk będzie zawsze.
no u mnie tak jak wspominalem - ostatnio jak auto stało tydzień bez odpalania pod chmurką to klekotał dobre 5 sekund.... ale na szczęście zawsze się uspokajana ta chwile mam 212 tys przelatane(orginał) i zalane kastrolem 5w30. Może jak przepłuczę silnik i wymienię olej to się to trochę zmieni
zastanawiam się jakie znaczenie ma jakość oleju w tym klekotaniu i ewentualne zanieczyszczenie kanałów olejowych.
p.s. warto przy zmianie sciągnąć miskę i wyczyścić ?
Ostatnio edytowane przez Hesus88 ; 04-11-2014 o 21:29
Może kolego użyj jakis dodatkow do oleju.bylo na forum troche i tym.i zdania są na pozytyw. Mozliwe ze to zmieni zachowanie silnika w pierwszej fazie odpalenia. Chyba ze czas na zmianę oleju to tez może pomóc. Tykko poczytaj jaki olejbo castrol hmmm.....motul x cliner 8100...lub cos innego z dobrych marek...pozdrawiam
I oczywiście ze warto jeżeli sam to robisz i masz czas bo caly syf zostaje właśnie tam chociaż jest filtr.
mam ten olej motul x clan i też klekocze a odpala tak samo jak na filmie
Przepłukanie silnika nowym olejem, ponowne zlanie i wlanie nowegoAle to już jest masochizm.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10