Strona 140 z 204 PierwszyPierwszy ... 4090130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,391 do 1,400 z 2036

Temat: [MiTo/Giulietta] porady przy zakupie aut nowych

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Hasło na Allegro: wieszak samochodowy ma ubrania - coś dobierzesz
    Co do braku rączki to mam 190 wzrostu i fotel ma maksa na dół i nigdy mi nie wpadło do głowy aby mi jej brakowało. Jak mam ciężką .... to bezproblemowo się przytrzymuje kierownicy przy wysiadaniu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Igorrodz
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Sto cercando una bella macchina italiana.

Domyślnie

Cytat Napisał Roman35 Zobacz post
    Szukałem, potargowałem się i znalazłem Distinctive 170 KM za 72 tys. Jak myślisz, czy to dobra cena?
    No nie wiem...
    http://stock.alfaromeo.pl/12478/alfa...e#.VEqVoxZFuqg

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW

Domyślnie Przed zakupem - porady, wskazówki, uwagi

Witam AlfaHolików,
    proszę o podrzucenie informacji na temat tego, na jakie elementy trzeba zwrócić szczególną uwagę przy zakupie używanej Alfy MiTo w dieslu. Generalnie jest wiele rozbieżnych informacji, sporo z nich dotyczy Giulietty, a mało jest o MiTo.

Czy to prawda, że trzeba uważać przy zakupie 1.3 JTD? Czy to prawda, ze 1.6 JTD są lepsze? Na co zwracamy uwagę przy zakupie? Co generuje największe koszty podczas esploatacji? Który silnik jest najlepszy/najtrwalszy/najmniej awaryjny? Czy Alfa wraz z MiTo zrywa z legendą dotyczącą nocowania w serwisie wraz z autem?

I na koniec, czy film, który umieszczony jest w artykule http://www.autokrata.pl/uzywane/alfy...ismy-to_a17407 jest prawdziwy czy może naciągany?

Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne opinie i uwagi.

PS. Jeśli temat się rozwinie, proszę o jego podpięcie.

Pozdrawiam,
    Adam.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo Mito 135 KM 1,4 2010

Domyślnie

Ja mam w benzynie. Ale od siebie, mogę dodać, że niestety Mito daleko do nie awaryjności. Zawieszenie - stuka już po 2 latach, części - drogie, w porównaniu do konkurencji, po 3 latach(niecałe 40 tys przebiegu) miałam już do wymiany łożyska, aktywator (3200 zł sama część), uszczelki przy szybie od kierowcy (auto to pomyłka przy polskim klimacie ze względu na szyby bez ramek, ale mądry polak po szkodzie, no chyba że garażujesz), palą się żarówki moim zdaniem częściej niż normalnie, opadła rurka z tyłu od spryskiwacza. Drugi raz tego auta bym nie kupiła, przede wszystkim jest słabo wyciszony w środku, męczy na długie trasy. Wiem, że zaraz odezwą się obrońcy, ale myślę, że ludzie trzeźwo myślący przyznają mi rację. Jeszcze byłoby ok, na prawdę gdyby u mnie nie ten zepsuty moduł multiair, w tak młodych autach na prawdę nie powinny się dziać tak poważne awarie, ale Fiat chyba jest tego świadomy bo jak tam zadzwoniłam to od razu wiedzieli o co chodzi, na szczęście chociaż tutaj wykazali się poważnym podejściem do sprawy i pokryli większą część kosztów, ale tylko ze względu na to, że rocznik jeszcze świeży. Autko ładne, fajne wykończenie w środku a'la karbon, plastiki tak nie trzeszczą jak np w yaris. Acha no i Mito traci bardzo na wartości, cena salonowa 71 tyś, po dwóch lata wartość 35 tyś czyli jak łatwo policzyć połowa :-)
    Ostatnio edytowane przez clucha ; 11-11-2014 o 21:27

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

kup Punto Abarth a będziesz zadowolony.

http://otomoto.pl/fiat-punto-evo-aba...C33484236.html
    Ostatnio edytowane przez dziadzia82 ; 11-11-2014 o 21:34

Użytkownik Rowerzysta Avatar TILT
    Auto
    Giulia Sprint MY21

Domyślnie

Cytat Napisał puceek Zobacz post
    Witam AlfaHolików,
    proszę o podrzucenie informacji na temat tego, na jakie elementy trzeba zwrócić szczególną uwagę przy zakupie używanej Alfy MiTo w dieslu. Generalnie jest wiele rozbieżnych informacji, sporo z nich dotyczy Giulietty, a mało jest o MiTo.

Czy to prawda, że trzeba uważać przy zakupie 1.3 JTD? Czy to prawda, ze 1.6 JTD są lepsze? Na co zwracamy uwagę przy zakupie? Co generuje największe koszty podczas esploatacji? Który silnik jest najlepszy/najtrwalszy/najmniej awaryjny? Czy Alfa wraz z MiTo zrywa z legendą dotyczącą nocowania w serwisie wraz z autem?

I na koniec, czy film, który umieszczony jest w artykule http://www.autokrata.pl/uzywane/alfy...ismy-to_a17407 jest prawdziwy czy może naciągany?

Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne opinie i uwagi.

PS. Jeśli temat się rozwinie, proszę o jego podpięcie.

Pozdrawiam,
    Adam.
    Materiał video nie przekonuje mnie - np. "ekspert" nie wie nic więcej niż można wyczytać w folerach o silnikach benzynowych ale jest pewny że w przyszłości będą się psuć albo stwierdzenie że auto jest "świeże" na rynku. (po 5 latach od rozpoczęcia produkcji!). Zero rzeczywistego doświadczenia z Mito same ogólniki i przypuszczenia dotyczące silników pozyskane pewnie na necie. Omawiali model MiTo i nie wspomnieli nawet o wersji QV. Ekspert typowy "facher" dla którego Passat kombi w dieselu jest oczywistym wyborem. Dużo więcej merytorycznych uwag masz w poście Cluchy.
    Giulietta 1.4 MA / AR 147 JTDM 16V

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Czy to prawda, że trzeba uważać przy zakupie 1.3 JTD?
    Jeździłem Pandą z tym silnikiem i przynajmniej w tamtym samochodzie to jakieś nieporozumienie.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW

Domyślnie

Dzięki bardzo za konstruktywne odpowiedzi.

Proszę jeszcze o konkretne potwierdzenie, że lepiej jest wybrać 1,6 zamiast 1,3 (diesel) pod względem trwałości/bezawaryjności.

Przyznam szczerze, że zastanawiamy się nad zakupem MiTo jako auta służbowego, ale do jazdy po Poznaniu - krótkie odcinki, więc nie musi być jakoś mega wygodny na długich trasach... Urzekła nas linia tego modelu + fakt, że totalnie nie przypomina auta firmowego (dzięki czemu będziemy się też wyróżniali). Przyznajcie szczerze, że konkurencja (Fiesta, Yaris, Corsa, 207 itp.) wyglądają po prostu słabo - Alfa zdecydowanie nad nimi góruje.

Clucha napisała o stosunkowo drogich naprawach zawieszenia - myślę, że to bylibyśmy w stanie przeboleć, jeśli w innych aspektach będzie nadrabiało bezawaryjnością (bo chyba łącznik stabilizatora nie kosztuje 300zł, więc raczej różnice nie będą zbyt duże?). Przyznam też, że jeśli utrzymanie ma kosztować ok 20% więcej niż Yarisa/Corsy to chyba mimo wszystko Alfa nadrabia niepowtarzalnym designem. Pytanie tylko jak z awaryjnością kluczowych podzespołów - silnika i osprzętu (turbo/wtryski/dwumas?), skrzyni oraz jak wygląda blacharka (czy MiTo korodują)?

PS. Przypominam, że chcemy kupić auto używane.
    Ostatnio edytowane przez puceek ; 12-11-2014 o 23:11

Użytkownik Embrion Avatar Archan
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    Alfa Romeo147 1.6 105HP

Domyślnie

Dzięki bardzo za konstruktywne odpowiedzi.

Proszę jeszcze o konkretne potwierdzenie, że lepiej jest wybrać 1,6 zamiast 1,3 (diesel) pod względem trwałości/bezawaryjności.

Przyznam szczerze, że zastanawiamy się nad zakupem MiTo jako auta służbowego, ale do jazdy po Poznaniu - krótkie odcinki, więc nie musi być jakoś mega wygodny na długich trasach... Urzekła nas linia tego modelu + fakt, że totalnie nie przypomina auta firmowego (dzięki czemu będziemy się też wyróżniali). Przyznajcie szczerze, że konkurencja (Fiesta, Yaris, Corsa, 207 itp.) wyglądają po prostu słabo - Alfa zdecydowanie nad nimi góruje.

Clucha napisała o stosunkowo drogich naprawach zawieszenia - myślę, że to bylibyśmy w stanie przeboleć, jeśli w innych aspektach będzie nadrabiało bezawaryjnością (bo chyba łącznik stabilizatora nie kosztuje 300zł, więc raczej różnice nie będą zbyt duże?). Przyznam też, że jeśli utrzymanie ma kosztować ok 20% więcej niż Yarisa/Corsy to chyba mimo wszystko Alfa nadrabia niepowtarzalnym designem. Pytanie tylko jak z awaryjnością kluczowych podzespołów - silnika i osprzętu (turbo/wtryski/dwumas?), skrzyni oraz jak wygląda blacharka (czy MiTo korodują)?

PS. Przypominam, że chcemy kupić auto używane.
    dziwi mnie informacja że naprawy zawieszenia to droga sprawa, przecież to punto jest !
    Mito samo w sobie jest świetne, wg mnie silnik 1,3 jest genialny szwedzka poczta zakupiła chyba fiorina dla swoich pracowników z tym motorem (coś około 300 samochodów).

Użytkownik Rowerzysta Avatar TILT
    Auto
    Giulia Sprint MY21
    Giulietta 1.4 MA / AR 147 JTDM 16V