Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 156

Temat: [147] Pomoc przy zakupie Alfa Romeo 147

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6TS ' 08

Domyślnie

Czy mnie oczy mylą , czy faktycznie nie ma wśród nich żadnego polecanego diesla?
    No ale ok. Moje uwagi do propozycji :
    Pierwsza sprawa to oczywiście cena wyższa średnio ok. 2,5 tyś. od punktu odniesienia.
    Zakładając że cena do przyjęcia to wg. mnie:
    auto z Poręby : wyposażenie lepsze o radio cd zamiast kasety , alufelgi i przeciwmgielne z przodu , przebieg przynajmniej teoretycznie większy , brak parktronika , alfa jest trochę poobijana z każdej strony ( nieduże wgniecenia lewy przedni błotnik , prawy tylny , lewe tylne drzwi).Plusem może być instalacja gazowa (dla mnie niekoniecznie ale każdy patrzy wg. siebie).Jeśli komuś zależy na gazie warta rozważenia , jeśli nie uważam że nie warto dopłacać , tym bardziej że wg mnie w czerni alfa wygląda lepiej i jasna tapicerka też mi się bardziej podoba -kwestia gustu.
    Auto z Pszczyny: silnik ten sam , kolorystyka uwagi jw. , przewaga w postaci radia cd , kierownicy multifunkcyjnej , halogenów (wszystko razem warte mniej niż parktronik) oraz alufelg - przebieg zdecydowanie większy - dla mnie nie warto dopłacać.
    Auto z Tychów - najbogatsza wersja , najciekawsza cenowo ( zważywszy na fakt że zarejestrowana w Polsce) , jeśli chętnego nie odstrasza droższy serwis i nie boi się wariatora jak najbardziej godna rozważenia.

Dodano po 3 minutes:

Jeśli chodzi o propozycję kolegi Maupa to się nie wypowiadam pod pretekstem nie spełniania kryterium regionu
    (ciekawa ale za bogata- ja bym nie wziął bo sam wolę się bawić w dokładanie tego co mi się podoba bo to frajda dla mnie jest hihi..)

Dodano po 5 minutes:

Aha , jeszcze jedno: w alfie z Tychów nieoryginalne śruby trzymające przedni zderzak , mogące świadczyć o wypadkowej przeszłości - konieczne sprawdzenie pod tym kątem.
    Ostatnio edytowane przez Tigre ; 13-11-2014 o 19:55 Powód: Dodano

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adrian85
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Tigre Zobacz post
    Czy mnie oczy mylą , czy faktycznie nie ma wśród nich żadnego polecanego diesla?
    a no nie mam bo ciężko w tym przedziale cenowym Alfy po FL znaleźć jakiegoś przyzwoitego JTD. dlatego jak pisałem wcześniej że diesla owszem ale przed FL
    np. coś takiego http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-140...C34552253.html
    Ostatnio edytowane przez adrian85 ; 13-11-2014 o 20:06

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

A ten parktronik taki ważny?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maupa
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    AR Brera 3.2JTS SKY (rekin)

Domyślnie

Cytat Napisał Tigre Zobacz post
    Jeśli chodzi o propozycję kolegi Maupa to się nie wypowiadam pod pretekstem nie spełniania kryterium regionu
    (ciekawa ale za bogata- ja bym nie wziął bo sam wolę się bawić w dokładanie tego co mi się podoba bo to frajda dla mnie jest hihi..)
    Też miałem z tego frajdę ale sytuacja zmusiła mnie do sprzedaży :/

P.S.
    W planach był parktronick, kierownica multifunkcyjna i wysuwany, dodatkowy ekran pracy silnika full hd z navi

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6TS ' 08

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    A ten parktronik taki ważny?
    a ta kierownica skórzana taka ważna?
    Mówiłem - rzecz gustu i potrzeb ale jeśli mówimy o wyposażeniu ponadstandardowym to trudno nie wspomnieć o parktroniku bo jest na pewno więcej warty niż kierownica i radio cd , a nawet halogeny do kompletu.Poza tym wszystkie te wymienione rzeczy łatwiej i taniej z czasem dokupić i założyć niż parktronika.

Dodano po 7 minutes:

Cytat Napisał adrian85 Zobacz post
    a no nie mam bo ciężko w tym przedziale cenowym Alfy po FL znaleźć jakiegoś przyzwoitego JTD. dlatego jak pisałem wcześniej że diesla owszem ale przed FL
    np. coś takiego http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-140...C34552253.html
    Fajna - nawet bardzo.Szkoda , że nie lubię diesli bo sam bym się skusił
    Jeśli opis się potwierdzi to zdecydowanie godna polecenia.
    Ostatnio edytowane przez Tigre ; 13-11-2014 o 20:26 Powód: Dodano

Użytkownik Rowerzysta Avatar Igorrodz
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Sto cercando una bella macchina italiana.

Domyślnie

O, widzę że dyskusja się ożywiła. Bardzo dobrze czyta się Wasze spory, argumentacja oraz opinie są bardzo ciekawe i pomocne - wielkie dzięki

Na dzisiaj skłaniam się ku silnikowi benzynowemu (wiem o wadzie jaką jest koszt wymiany rozrządu razem z wariatorem oraz o wysokim pakiecie startowym wynoszącym około 2k zł) o jak największej mocy i jak najlepszym stanie technicznym - samo wyposażenie auta ma dla mnie znaczenie drugorzędne. Oczywiście ważne jeśli jest ale pewne braki przeboleję. Wymagam jedynie wspomagania, ABS + ASR, świateł przeciwmgłowych i klimatyzacji oraz centralnego zamka. W związku z tym oferty sprzedażowe kolegów Alfoholików z forum tj. @DJ_Pablo oraz @Maupa w pełni spełniają moje oczekiwania - różnica cenowa jest tu zauważalna na korzyść autka z Poznania, z miasta w którym pieką bardzo smaczne rogale z białym makiem a koziołki na rynku trykają. Dodać muszę, że wliczając tzw pakiet startowy do ceny czerwonego autka otrzymuję zysk, który mogę przeznaczyć np na montaż instalacji LPG - a to nie jest bez znaczenia (zastanawiam się nad takim rozwiązaniem). Mam nadzieję, że rozumiecie. Oczywiście mogą być jeszcze inne argumenty, które mnie przekonają do wyboru autka granatowego ale... No właśnie
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-C34609661.html
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-147-...7d7da;promoted

BTW- znalazłem jeszcze wyglądającą bardzo fajnie ofertę z Małopolski lecz widzę, że w stosunku do proponowanej ceny oferta ta wygląda zbyt pięknie aby nie było w niej jakiegoś haczyka. Nie mam czasu i możliwości jechać i oglądać tego hatchbacka po FL więc zostawiam to Wam do przemyślenia, obejrzenia, oceny czy warto - jak dla mnie zbyt piękne aby było prawdziwe - http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-2-0...C34730345.html

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

O ta na olx to czasem nie kolegi maupa??

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maupa
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    AR Brera 3.2JTS SKY (rekin)

Domyślnie

Ja tylko mogę dodać abyś zwrócił uwagę,
    że dostajesz 2 komplety alufelg (po renowacji) z dobrymi oponami a nie chińczykami ,
    cena jest stosunkowo wysoka nie ukrywam,
    ale same koszty wymiany zawieszenia aby było obniżone i pełne usztywnienie go + parę pierdoł typu lotka, dodatkowe atrapy, końcówka na wydech( grosz do grosza będzie kokosza) oraz
    klimatronik + skórzane fotele

Nie wiem jak u kolegi ale u mnie nie obejmuje cię na razie pakiet startowy (rozrząd za 10tys km dla bezpieczeństwa, max tego paska to 20tys km, płyny za 3tys km)

Mam nadzieje, że wskazałem podstawowe różnice między moim samochodem a kolegi

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar DJ_Pablo
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 147 1.6 TS / AR 156 SW 1.9 JTD / BMW E91 318i

Domyślnie

Kolego, jeżeli liczysz, że inwestycje włożone w auto możesz ot tak doliczyć do ceny to niestety ale muszę Cię rozczarować.
    Ja też dużo włożyłem w auto i aż żal mi sprzedawać za taką marną cenę, ale niestety taka jest rzeczywistość. Jeśli miałbym liczyć cenę Twoim sposobem to też najchętniej wystawiłbym moją za 12k bo auto wygląda o wiele lepiej wizualnie i technicznie niż konkurencja, poświęciłem mu dużo serca i pieniędzy by była w takim stanie. Ale prawda jest taka, że wtedy nawet pies z kulawą nogą nie zadzwoni bo na Allegro pełno szrotów za 5 tys. z młodszych roczników, na które napalają się ludzie nie mający za dużo kasy, ani pojęcia o Alfie i przez to trzeba niestety obniżać cenę by ktokolwiek zainteresował się porządnym egzemplarzem :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar Igorrodz
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Sto cercando una bella macchina italiana.

Domyślnie

Dzięki, zobaczę co i jak - szczegóły będę znał w połowie przyszłego tygodnia. W ten weekend pracuję więc sam rozumiesz. Na razie, mimo tych felg, czerwona oferta wgląda w mojej ocenie lepiej. Oczywiście nic nie jest przesądzone, zakup Belli to nie jest nabycie paczki włoskiego penne czy wielkiej osełki Parmigiano Reggiano na obiad - z tym nie można się spieszyć ani podejmować nieprzemyślanych decyzji. Dużo też zależy od sprzedającego i tego czy nie będzie miał woli sprzedać autko wcześniej, szybciej nie czekając na ruch z mojej strony. Mam nadzieję, że ostatecznie będę zadowolony - i że Wy też. Tak więc dam znać za kilka dni co i jak.

Dyskusję możecie tu oczywiście dalej kontynuować, można zadawać własne pytania - jak z tego tematu zrobi się topic zbiorczy, kompilacja czy dyskusja w sprawie potencjalnych Belli innych userów i Alfoholików to nie będę miał nic przeciwko temu (bo niby dlaczego miałbym mieć?).