Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [147] Alfa Romeo 147 JTD pomoc przy zakupie

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie [147] Alfa Romeo 147 JTD pomoc przy zakupie

Cześć wszystkim. Mam nadzieję, że nie było jeszcze takiego tematu ponieważ starałem się przeszukać całe forum, ale możliwe, że coś przeoczyłem za co z góry przepraszam. Jestem z Zielonej Góry, ale aktualnie mieszkam w Krakowie i najprawdopodobniej w tych okolicach będę chciał kupić auto. Potrzebuję samochodu, które nie będzie dużych rozmiarów ale będzie miało odpowiednio duży i mocny silnik po mieście nie będę dużo jezdził, więcej na trasie Kraków - Zielona Góra(430km). Oczywiście najbardziej przypadła mi do gustu Alfa Romeo 147. Jako, że zależy mi na ekonomii, niedużych kosztach tankowania, ale na odpowiedniej dynamice w trasie zastanawiam się nad 147 w dieslu. Najbardziej interesują mnie silniki 140 i 150km z racji na 6-biegową skrzynię i oczywiście moc I to jest to co podpowiada serce. Z drugiej strony bardzo dużo osób doradza mi Golfa IV TDI z racji na niskie zużycie paliwa i koszty utrzymania. Zależy mi na tym, aby wypowiedziały się osoby, które miały taką alfę i jak kształtowały się u was koszty utrzymania takiego samochodu? Czym Wy sugerowalibyście się mając do wyboru te dwa modele (a może zaproponowalibyście coś innego?) ? Na samochód chciałbym przeznaczyć 7-9k, w rezerwie miałbym jeszcze ok 2k na rozrząd, oleje itp i na jakieś inne ewentualne naprawy. Jak często zdarzały się u was awarie typu sprzęgło, dwumasa, turbo itp. - czyli, awarie, których ogólnie obawiam się przy zakupie nie tylko Alfy ale ogólnie diesla, ponieważ wcześniej jezdziłem głównie benzyną Focusem 1.4 i Omegą 2.0LPG? Alfa za te pieniądze jest z rocznika ok. 2004-5, a Golf 3-4 lata starszy. Przebiegi pewnie kręcone, ale podejrzewam, że średnio przeciętny Golf ma przejechane 1,5-2 razy więcej niż przeciętna alfa. Pomijam już oczywiście kwestie wyglądu, przeciętności i wyposażenia golfa.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź, pozdrawiam!

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie

Super, dzięki bardzo za podesłane linki. Znalazłem kilka ofert Alf po lifcie w cenach zbliżonych do tych sprzed liftu Wesoły_Kr myślisz, że warto pakować się w takie "okazje"? Czy może lepiej kupić Alfę nieco tańszą i zostawić sobie tysiąc złotych więcej na naprawy i zrobienie jej "po swojemu" tzn wymianę większej ilości rzeczy niż tzw. pakiet startowy?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesoły_Kr
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Lancia Delta III

Domyślnie

Generalnie miałem podobny problem , nie cały rok temu . Uparłem się na po lifta w cenie przed lifta . Dobrze że , Panowie z forum wybili mi to z głowy . Musisz zawsze zostawić sobie parę złotych na na ten słynny pakiet startowy . Druga rzecz jest taka , iź należy pamiętać że nikt nie sprzeda Ci auta idealnego . Nie ma takich . Musisz mieć trzeźwą głowę przy sprawdzaniu . I najlepiej jak już , będziesz chciał konkretny egzemplarz sprawdzić , postaraj się nie oszczędzać na tym i zapłać za to w renomowanym serwisie .
    Śmiało wrzuć tu kilka linków z aukcji . Bardziej doświadczeni koledzy i koleżanki z forum , chętnie dodadzą swoje przysłowiowe trzy grosze . Pozdrawiam .

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie

Ok, na dniach przysiądę i głębiej popatrzę na te ogłoszenia i coś wrzucę. Kasę na zestaw startowy mam odłożoną i nie liczę jej w tym co chcę wydać na auto, ale przykładowo - mając do wyboru dwie sztuki, jedną tańszą drugą droższą - którą hipotetycznie lepiej wybrać? Droższą, która teoretycznie jest w lepszym stanie czy tą tańszą i za różnice, która zostanie dopieścić ją do odpowiedniego stanu wiedząc już co w niej siedzi? Oczywiście jest to hipotetyczne pytanie, bo każdy używany samochód jest inny i nigdy nie przewidzi się co się zepsuje i kiedy;d

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arbeldes
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina

Domyślnie

W tej kasie nie pakuj się w polifta. Ładny, zadbany przed lift + zawsze znajdzie się coś do roboty.
    Powodzenia.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie

Wrzucam kilka linkow, spojrzcie na nie prosze i powiedzcie jak widzicie te auta:

1) http://olx.pl/i2/oferta/alfa-romeo-1...5-IDcxBoB.html

Z wygladu zachecajaca - fajne felgi,kolor. Troche niska cena w stosunku do reszty. Ze zdjec ciezko zobaczyc zuzycie w srodku.

2) http://olx.pl/i2/oferta/alfa-romeo-1...5-IDcww4p.html

Tutaj zdjecia jeszcze gorsze;d ale gosc pisze dosyc szczerze,

3) http://olx.pl/i2/oferta/alfa-romeo-1...5-IDcvOxW.html

Tutaj tez zastanawia mnie ta cena bo fl chodza po 12-13.
    Czekam na opinie co myslicie o tych sztukach, pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Pierwszy jest ciekawy jednak trza auto porządnie przetrzepać.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie

chyba już sprzedana bo nie widzę ogłoszenia, może pojawi się coś nowego w tym kolorze

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesoły_Kr
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Lancia Delta III

Domyślnie

Jeszcze są inne portale ogłoszeniowe .
    Staraj się wynajdywać takie ogłoszenia , w których są "poważne" zdjęcia . To jakiś żart żeby dodać takie fotki do ogłoszenia . Szczerze , to nawet bym nie zadzwonił....
    W pierwszym ogłoszeniu ten przebieg auta to chyba razy dwa ;-)