Potwierdzammojemu koledze ale nie w AR strzelił 1500km od domu i lipa z ściaganiem była. Ale warto patrzeć bo napisane jest na pasku 50tys km. ale ja regularnie wymieniam co 40tys. dla mojego sumienia i alfy bezpieczeństwa
A.... no jak już strzeli to umie pogiąć zawory, tłoki, popychacze, głowica do szlifu .... Cała góra silnika do remontu lub wymiany
Ostatnio edytowane przez Maupa ; 14-11-2014 o 18:10
Boże, ale wymyślacie problemy z dupy. To niech wymieni sobie w Poznaniu, w promieniu 5 km od parkingu jest kilka dobrych serwisów, w tym ASO.
Nie wiem co macie za samochody, że się boicie że się rozpadnie tuż po wyjechaniu spod domu.
Ludzie kupują auta bez żadnej historii serwisowej i jakoś nimi jeżdzą, choć nie wiedzą co i kiedy było wymieniane, no ale akurat wszystko pęknie i strzeli w czasie powrotu do domu...
rozrząd co 40tys km?
Popadacie w skrajności Panowie. Instrukcja mówi o 120 tys km. Rozumiem, że tyle to można się bać.
Ja zrobiłem na poprzednim rozrządzie 90 tys. i nie było problemów z paskiem. Wyglądał dość dobrze.
To olej pewnie zmieniacie co 5 tys km?![]()
No właśnie, niektórzy chyba co miesiąc jeżdżą do mechanika zapobiegawczo bo się boją że się Alfa nagle popsuje.
Najwięksi znawcy widzę to użytkownicy zarejestrowani na forum w 2014 roku, którzy albo nie mają jeszcze Alfy, albo dopiero ją poznają![]()
To nie są problemy z dupy. Wystarczy prześledzić forum żeby zobaczyć, że paski lubią strzelać nawet poniżej 60tyś km. Poza tym nie jesteś w stanie stwierdzić w jakim stanie jest pasek w Twojej Alfie po upływie 6 lat
Z resztą nie ważne, chciałem tylko zainteresowanemu zwrócić uwagę na ten fakt, że rozrząd jest do robienia na już.
Przecież zarówno ja jak i zainteresowany o tym wiemy![]()
No i bardzo dobrze , że mówisz o tym otwarcie ale nie zarzucaj dyletanctwa osobom mówiącym o dużym ryzyku użytkowania auta z paskiem o przebiegu 60 tyś. , wymienianym 6 lat temu bo jest wiele przypadków zrywania się pasków w podobnych przypadkach i to w różnych autach i nie trzeba być wybitnym znawcą Twojego konkretnego egzemplarza żeby o tym wiedzieć.