Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Temat: Zakup Alfinki

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    powiem ci coś na temat prawdopodobieństwa : trafienie uszkodzonej 159 1,9 jtdm16v przez pourywane klapy - jest wysokie , i nie zależy od ceny , i tyle w temacie

co do sprzedaży tamtej alfy , był po prostu zniesmaczony zarówno pojazdem jak i zaistniałą sytuacją
    Nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo kupienia 16V z urwanymi klapami, bo nie jestem handlarzem a 159 od 4 lat mam jedną. Klapy wywaliłem po 2 latach użytkowania auta i jest spokój.

Ja też byłbym zniesmaczony - ale na zdrowy rozum takie działanie jest irracjonalne

A 159 zyskiwać na wartości oczywiście że nie będzie. Kwestią czasu są fury po 15k - normalna sprawa

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    A 159 zyskiwać na wartości oczywiście że nie będzie. Kwestią czasu są fury po 15k - normalna sprawa
    Dokladnie a dywagacje na temat dokladnie kwoty 20tysi mialy sens rok temu. Teraz 159 z poczatku produkcji maja prawie 10lat i takie sa ceny i tyle.
    Patrzac na rynek alf 159 do 22 tysi (bo taka cene mozna zbic do 20tysi) to jest aktualnie 25% takich aut z ogolu. Idac Waszym tokiem rozumowania mozna stwierdzic ze te 25% rynku to szroty a tak nie jest.

No tak jest prawdopodobienstwo ale na jakiej zasadzie twierdzisz ze wieksze, bo tansze auto? Jest wiele czynnikow wplywajacych na cene rok, przebieg wyposazenie itp. Jedno auto z 2005 moze kosztowac 30tysi a drugie te 20 tysi i na jakiej podstawie stwierdzisz ze to tansze sie rozleci? Na drugi dzien oba moga sie na drzewie rozkraczyc.

Wydawalo mi sie ze idea forum jest szerzenie popularnosci marki wsrod Polakow a Wy dzialacie jak strachy na wroble. Nie kupuj alfy za tyle bo sie spier... i bedziesz na forum plakal. I co nie pomozesz mu potem jeden z drugim tylko powiesz wiedziales co brales?

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

No jak kupiłem za tyle czyli za 20tys no i żałuję, jedno to że kupiłem za 20tys a drugie to że 159, ale mam sentyment do alfy więc zdecydowałem, szkoda że po urwanych klapach wirowych nie było słychu ani widu przy oględzinach mechanika ani w serwisie ASO AR, okazało się to z czasem tylko i wyłącznie przy braniu oleju. Jakieś 200ml na 1tys, myślałem że turbina a nic na nią nie wskazywało, choć z regeneracji powiedzielk że czymś dostała, więc głowica w górę, zawory do wymiany, 3 popychacze i prowadnice. Tłoki były ok, gładź cylindrów też ok ale tylko z góry, na dole już niestety wżera co skutkowało złą kompresją. Cóż tylko mogę ponarzekać i opisać swoją sytuację. Turbina zrobiona głowica też, dół slupka silnika kupiony już drugi bo z pierwszym był problem i czekam na odbiór belli mam nadzieję że tym razem będzie wszystko ok. I jak już pisałem wcześniej ta impreza kosztuję mnie jakieś 5tys, a prędzej ok3-4tys na standardy hehe w przeciągu 2 miesięcy więc ok hehe z drugiej strony ku...cy bym dostał jak kupiłbym tak samo za 30tys. A przecież nikt nie rozbiera silnima przy kupnie tylko standardowe oględziny więc jak się trafi jak mi to poprostu kiepsko

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Jedno jest pewne - aut sprawnych bez względu na rocznik w sprzedaży jest jak na lekarstwo. Kupujemy stare zjeżdźone trupy. Sprzedający zrobi wszystko by tego trupa wcisnąć . Koniec kropka.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał szaq Zobacz post
    Waszym tokiem rozumowania mozna stwierdzic ze te 25% rynku to szroty a tak nie jest.
    Sorry, ale 25% rynku to sa auta warte zainteresowania a pozostale 75% to szroty.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Sorry, ale 25% rynku to sa auta warte zainteresowania a pozostale 75% to szroty.
    Też jestem tego zdania.

Ja gdy kupowałem 4 lata temu swoją alfę to miała raptem 3 lata.
    Inne czasy dla 159 były, było ich mało i jak zacząłem jeździć i oglądać to w pewnym momencie miałem powątpiewanie, czy kupię aby 159.

Z forum też przerabiałem gościa.... 2007 w ogłoszeniu a real 2006, w środku jakby kamienie woził, wyjąłem bagnet przy pracującym silniku a tu chlapie na maxa...
    No ale przez tel i na forum pisał że igła, zadbany egzemplarz ( chyba takiego na oczy nie widział ).

Trzeba uważać, ale czasem na minę się wsadzi człowiek i mimo to że był ostrożny.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Na mysli mialem ze z calego rynku alf (biore pod uwage otomoto) 25% aut jest w cenie do 22k. Aktualnie jest 460 alf 159 na sprzedaż a 128 aut jest w cenie do 22tysi. To jest 25% aut na rynku i wszystko to co jest do 22tysi wg Was to szroty.

A teraz piszesz ze 75% wszystkich to szroty, czyli jednak te drozsze to tez szroty. Co za roznica czy kupie za 20tys czy za 30tys i tak trafie na szrota.
    Spoko, rozumiem ze przeprowadziles grubo zakrojone badania rynku skoro posiadasz takie dane

Dodano po 4 minutes:

Z forum też przerabiałem gościa.... 2007 w ogłoszeniu a real 2006, w środku jakby kamienie woził, wyjąłem bagnet przy pracującym silniku a tu chlapie na maxa...
    No ale przez tel i na forum pisał że igła, zadbany egzemplarz ( chyba takiego na oczy nie widział ).

Trzeba uważać, ale czasem na minę się wsadzi człowiek i mimo to że był ostrożny.
    Mialem podobnie jak kupowalem pierwsza moja alfe 146 z forum (nie tego), zaufany koles. Jechalem po nia 600km a po drodze sie okazalo ze nie dziala silniczek od spryskiwania wycieraczek. Koles Twierdzil ze nie ma plynu przy ogledzinach... O innych usterkach nie wspomne, ktore ukryl lub dziwnym trafem nie wspomnial. Porobilem co trzeba i nadal mi sluzy.
    Ostatnio edytowane przez szaq ; 15-11-2014 o 15:27 Powód: Dodano

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Szaq nie możesz takich wyliczeń przedstawiać bo:
    - są różne roczniki aut
    - różne poziomy wyposażenia
    - różne przebiegi
    - sprowadzone i krajowe
    - ilość dotychczasowych właścicieli
    - benzyna, diesel, gaz
    - są ogłoszenia aut uszkodzonych mechanicznie czy blacharsko
    - są ogłoszenia oszustów "na zaliczkę"

itd itp
    Ostatnio edytowane przez karmal ; 15-11-2014 o 17:05

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

A ja Was pytam- długo jeszcze?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto

Domyślnie

Szaq nie możesz takich wyliczeń przedstawiać bo:
    - są różne roczniki aut
    - różne poziomy wyposażenia
    - różne przebiegi
    - sprowadzone i krajowe
    - ilość dotychczasowych właścicieli
    - benzyna, diesel, gaz
    - są ogłoszenia aut uszkodzonych mechanicznie czy blacharsko
    - są ogłoszenia oszustów "na zaliczkę"

itd itp
    Zgadza sie to o mowisz. Polemika zchodzi troche na boczne tory :-)

Chodzi o to by nie uogulniac. Autor watku zapytal o auto w okolicach 20tys od razu otrzymal odpowiedzi, ze w tych pieniadzach to szrot kupi nie auto. To jest upraszczanie, zamiast chlopaka skierowac do odpowiednich watkow gdzie poczyta na co zwrocic uwage to zostal splawiony. Ok kupi za namowa drozsze auto i jak sie wpierd... na mine bo tez moze to co wtedy?

Ja uwazam ze za 20 tys znajdzie alfe 159 z poczatkow produkcji. I jak dobrze sie do ogledzin przygotuje, wszystkie bolaczki, ktore sie da sprwdzi to jego sprawa wtedy i decyzja.

Na autka.pl polecanego kolegi jest alfa 159 z 2008 za ok 24tys. w tym silniku co szukal autor watku, 3 lata starsze auto spokojnie moze kosztowac 20 tysiecy.

Dla mnie eot
    Pozdro