Moim zdaniem nawet jeśli sprzęgiełko alternatora masz zatarte,to rozrusznik jest na tyle mocny że obruci na pasku. Klucz na napinaczu to 32, po ściągnięciu paska micro spróbuj kluczem chyba 21 obrucić wałem korbowym( nigdy kołemna wałku rozrządu)
Moim zdaniem nawet jeśli sprzęgiełko alternatora masz zatarte,to rozrusznik jest na tyle mocny że obruci na pasku. Klucz na napinaczu to 32, po ściągnięciu paska micro spróbuj kluczem chyba 21 obrucić wałem korbowym( nigdy kołemna wałku rozrządu)
Nie koniecznie. Jak zatarła mi się sprężarka klimy, po wyłączeniu silnika, rozrusznik nie chciał obrócić wałem. W czasie jazdy także zaczęło śmierdzieć.
159 tbi Ti
Giulietta 1.4 MA TCT
Były Alfa 146 ti, 156 2,4 jtdm 20V
Awarię klimatyzacji miałem w lecie i też smierdzialo i się dymilo z tamtych okolic. Nawet przez chwilę podczas jazdy klimatyzacja się zalaczyla. Jak będę miał czas to zawiozę ja gdzieś.
MADMAN - co prawda nie w Alfie ale w Secie padł mi alternator i rozrusznik nie dał rady obrócić wału,aż się dziwiłem że paska nie zerwało.
Dla potomnych :przyczyną była zatarta sprężarka z klimatyzacji. Wiara w niezawodność JTD przywrócona![]()