Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Pomoc w zakupie Mito

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155 KM

Post Pomoc w zakupie Mito

Witam.
    Jestem nowym forumowiczem więc proszę o wyrozumienie gdyby coś było nie tak w moim poście.
    Pragnę zakupić Mito w benzynie. Silnik od 110 KM do 155 KM. Możecie doradzić jaki silnik najlepiej będzie się spisywał w cyklu mieszanym? Chcę wydać do 30 tysi. Jak i gdzie można sprawdzić przebieg kupowanego auta? Dzwoniłem do serwisu Alfy we Wrocławiu i powiedzieli że VIN-u nie sprawdzają. wiem że są jakieś strony internetowe na których można odpłatnie sprawdzić VIN tylko czy w raporcie będzie informacja o aktualnym stanie licznika?
    Czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie systemu DNA? Czy system można przełączać w trakcie jazdy czy tylko na postoju? Nie mam doswiadczenia w tej materii i nie wiem czy będę mógł sam ocenić czy system działa czy nie.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Użytkownik Świeżak Avatar sztandar
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Silnik od 110 KM do 155 KM. Możecie doradzić jaki silnik najlepiej będzie się spisywał w cyklu mieszanym?
    Ja mogę polecić 155KM bo takowy posiadam. Nie za bardzo wiem co masz na myśli najlepiej spisywał. Czy chodzi o spalanie ? Generalnie silnik spisuje się bardzo dobrze zarówno w mieście jak i trasie. Samochód daje dużo frajdy z jazdy. Minusy to słabe wyciszenie w mieście nawet przyjemnie brzmi silnik przy mocnym depnięciu, ale w dłuższej trasie na autostradzie po pewnym czasie staje się uciążliwe. Ja użytkuję od ponad roku i na razie nie miałem żadnych problemów. Zmieniłem tylko olej i filtry po 12 tyś i leje do baku.
    Spalanie w mieście jak masz ciężką nogę 9-12 jak dziadkujesz to i do da się zejść. W trybie mieszanym 8-9 litrów realne spalanie.

Jak i gdzie można sprawdzić przebieg kupowanego auta?
    W ASO jeśli tam było kupione i serwisowane.

Dzwoniłem do serwisu Alfy we Wrocławiu i powiedzieli że VIN-u nie sprawdzają.
    Musisz podjechać do ASO z właścicielem bądź poprosić kogoś znajomego z serwisu o sprawdzenie informacji. W raporcie nie będzie aktualnego stanu licznika bo i skąd taka informacja miała by być.

DNA działa w trakcie jazdy jest tylko ograniczenie dla trybu Dynamic jeśli jedziesz na innym trybie powyżej chba 120 bądź 110 km na godzinę wtedy nie można przejść w ten tryb w innych przypadkach możesz przełączać się między trybami w każdym momencie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Damiannn
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo MiTo & Alfa Romeo 145 Boxer

Domyślnie

Tak jak kolega piszę w poście wyżej. Trybu Dynamic nie włączymy powyżej 110 km/h.
    Zwróć uwagę na górne mocowania amortyzatorów i łączniki.
    Powiedz czy ta Alfa, która chcesz kupić była serwisowana w ASO Alfy gdziekolwiek w Polsce? Jeśli tak, może będę umiał pomóc z VIN

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Damiannn Zobacz post
    Tak jak kolega piszę w poście wyżej. Trybu Dynamic nie włączymy powyżej 110 km/h.
    Zwróć uwagę na górne mocowania amortyzatorów i łączniki.
    Powiedz czy ta Alfa, która chcesz kupić była serwisowana w ASO Alfy gdziekolwiek w Polsce? Jeśli tak, może będę umiał pomóc z VIN
    Niestety na razie mam na oku dwa auta i oba sprowadzone z Niemiec. Jedna ma 120 KM a druga 135 KM. Do tego słabszego mam VIN.
    Czy różnice w jaździe w trybie normalny i dynamic może odczuć osoba która nie miała do czynienia z tym systemem. Powinna być odczuwalna duża różnica np. w trakcie ruszania?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Damiannn
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo MiTo & Alfa Romeo 145 Boxer

Domyślnie

Generalnie Mito w trybie dynamic jest znacznie zrywniejsza, lepiej przyspiesza, lepiej reaguje na wciśniecie gazu i to na każdym biegu. Układ kierowniczy w dynamicu jest też dużo twardszy, sztywniejszy, wspomaganie ma mniejszą siłę w porównaniu do DNA ustawionego na normal. W dynamicu też same systemy np. VCD (ESP), ASR, działają trochę inaczej pozwalając na więcej. A na zimę, na deszcz mamy znów system All weather = maksymalna trakcja.

Użytkownik Świeżak Avatar sztandar
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Przy tych mocach na pewno odczujesz znaczną różnicę pomiędzy Normal, a Dynamic.

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Dzwoniłem do serwisu Alfy we Wrocławiu i powiedzieli że VIN-u nie sprawdzają.
    zależy kto odbierze. Ja nieraz dzwoniłem to jeden facet mi sprawdzał od A do Z auto, a inny pytał pierw czy jestem włascicielem, mówiłem ze zamierzam kupic, a on ze nie moze mi udzielic tych informacji. A inny jeszcze odrazu mowil ze nie nie sprawdzaja vinu. Próbuj dzwonic pare razy heh :p

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Dzięki za pomoc. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Czy naprawdę czuć różnicę pomiędzy 120,135 KM? Może kultura pracy silnika mocniejszego jest lepsza?

Użytkownik Rowerzysta Avatar bogas
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    MiTo 1,4MATB 135KM

Domyślnie

Nie jechałem MiTo z silnikiem 120KM, ale 135 MultiAir mogę polecić z czystym sumieniem.
    Do pracy mam 13km, w tym 9 autostradą. Na oponie zimowej - 16", szerokość 195 średnie spalanie przy nie przekaraczaniu 100km/h to 5,7-6,0l/100km.
    To w kwestii oszczędności, bo 135KM potrafi dobrze jechać w aucie ważącym 1135kg.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Cytat Napisał brzegdolny Zobacz post
    Witam.
    Jestem nowym forumowiczem więc proszę o wyrozumienie gdyby coś było nie tak w moim poście.
    Pragnę zakupić Mito w benzynie.
    Dlaczego chcesz kupić samochód ubrudzony w benzynie? Właściciel go nie umył? Nie przygotował do sprzedaży?
    Jak bym nigdy nie kupił używanego samochodu, który nie jest przez właściciela przygotowany do stanu, w którym sam chciałby go kupić.