Witam,
To mój pierwszy post, więc serdecznie witam wszystkich. Kilka słów o sobie:
Mam 27 lat i do tej pory świata po za Hondą nie widziałem. Ostatnio mój kochany Civic zaczął dość raptownie tracić na wadze ze względu na rdzę i nadeszła pora na szukanie czegoś nowego. Niestety wypatrzony nowy Civic w komisie był perełką tylko na zdjęciu, co gorsza obok stała AR GT 3.2. Moje zdradzieckie serce zabiło mocniej dla innej. Postanowiłem się przejechać z cichą nadzieją, że to będzie samo zło, że nie może dorównać jedynej słusznej marce. Jak można się domyśleć po tym że tu piszę auto przerosło moje najśmielsze oczekiwania i coraz poważniej zastanawiam się nad kupnem AR w związku z tym chciałbym zalać was serią pytań.
1) Mój budżet to ok 20k, czy to wystarczy na jakiś rozsądny egzemplarz?
2) Jeżdżę głównie po mieście w korku na odległości do 10km. Nie stać mnie na utrzymanie 3.2, 1.9 jtd chyba się nie sprawdzi przy takiej eksploatacji, więc pozostaje jedynie 2.0? Jak ten silnik znosi taką eksploatację?
3) Selespeed - Choć machanie wajchą jest wspaniałą rzeczą, gdy się człowiek jedzie się pobawić samochodem to niestety w korku zaczyna marzyć o automacie. Czytałem wiele złego o tej skrzyni ale ponoć dotycz to głównie jej starszej wersji, a w GT jest już w miarę ok. Czy jednak się w to nie pchać?
4) Lepiej kupić tańszy egzemplarz i samemu zrobić w nim np: zawieszenie, hamulce itp. czy lepiej szukać droższej a wypieszczonej sztuki. Wiem, że silnik to musi być tip top
5) Jak jest z tą niezawodnością? Ponoć stara opinia jest mocno krzywdząca i wiele się poprawiło w alfach. Moje Hondy raczej się nie psuły, a jeśli już coś im dolegało to kulturalnie ostrzegały, że należy się nimi zająć, dlatego też nigdy nie stałem w lesie i nie wzywałem lawety. W sumie to chciałbym aby tak pozostało.
6) Ceny części tak jak patrzyłem to podobnie się kształtują jak do Hondy, czy się mylę?
7) Podczas mojej krótkiej przejażdżki zauważyłem, że AR GT niewiele widać do tyłu. Są jakieś sposoby na bezproblemowe parkowanie, lub też czy można się do tego przyzwyczaić, czy też dla świętego spokoju szukać auta z czujnikami parkowania?
8) Czy zwracać jakąś szczególną uwagę na rocznik? Jakieś liftingi? Eliminacja usterek?
Dobra to chyba tyle na pierwszy rzut. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi/porady każdemu kto się na to zdecyduje i nie odrzuciło go po zauważeniu słowa "Honda". Mam nadzieję, że po rozwianiu moich wątpliwości pomożecie mi później w ocenie ogłoszeń, a może ktoś będzie miał coś na sprzedaż.
P.S. W sumie to byłoby dobrze gdybyście napisali, że AR GT to złom i mam się w to nie pchać. Wtedy mógłbym w spokoju ducha ruszyć znów na poszukiwania Civica/Accorda.![]()