Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Temat: Wydech 3.0 v6

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    AR 166 3.0 v6 24v

Question Wydech 3.0 v6

Witam. Ostatnio miałem małą przygodę, która zakończyła sie utratą sporej części wydechu w mojej Alfie. Przy wizycie na kanale okazało się że połowa wydechu nie nadaje sie do użytku. Co najdziwniejsze ocalał kawałek początku i koniec. Temat zakładam po to żeby dowiedzieć się czy do 3.0 v6 pasują jakieś inne wydechy czy tylko oryginalny? Pytam ponieważ ciężko znaleźć jakieś używane części w sensownym stanie i rozsądnej cenie. O nowe nie pytam bo troszke droga to impreza... A więc jakie macie Panowie propozycje żeby "naprawić" wydech dość tanim kosztem?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Litrowy
    Mieszka w
    Wawa, Brodnica,Uć górna
    Auto
    156 3.0 v6 Q-DISTINCTIVE sw 04r LUCI DI BOSCO

Domyślnie

najtaniej??to z kwacha wyspawać i bedzie wieczny
    Moja cwaniara BY LITROWY 3.0v6SW QTRONIC http://www.youtube.com/watch?v=hJHuK...ature=youtu.be
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/70296-litrowe_ar156sw_2_5v6_q.html

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    AR 166 3.0 v6 24v

Domyślnie

i to rodzi nastepne pytanie. a Jak załatwić to czego z kwasowki sie nie zrobi(oplot itd) ? Czym najlepiej spawać/łaczyć takie rury, no i oczywiście jakiej grubości najlepiej rure dobrać.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak Ci obojętne to wsadź obojętnie co ale podrobić oryginał ciężko. Jak zależy Ci na tym samym dźwięku i wyglądzie (tylna pucha) to albo oryginał albo popłyniesz na indywidualnej robocie. Środkowy ponoć można wywalić i jest znikoma różnica.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    AR 166 3.0 v6 24v

Domyślnie

Wreszcie dobra wiadomość Tylna pucha jakimś cudem została. Poszedł cały środek i urwało jakies 2cm przed tylna puchą. A więc skoro można pozbyć się środka bez wielkich strat na jakości to super. A więc teraz zakup kwasówki i rzeźba. Jakiej grubości najlepiej kupować? Średnicę dobiorę taką jak jest ale grubość 1-2 mm czy jeszcze grubszej szukać?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ja słyszałem że bez środkowego prawie nie ma różnicy w dźwięku (od fachmana tłumikowego który robił to w takiej jak moja). Na forum też ktoś tego spróbował i powiedział że git.
    Fabryczna rura jak dobrze pamiętam to 1mm, no może max 1,5.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał bzlcff Zobacz post
    A więc skoro można pozbyć się środka bez wielkich strat na jakości to super. A więc teraz zakup kwasówki i rzeźba. Jakiej grubości najlepiej kupować? Średnicę dobiorę taką jak jest ale grubość 1-2 mm czy jeszcze grubszej szukać?
    Nie bardzo rozumiem, czemu chcesz tą rurę z kwasówki dawać, skoro reszta zostaje zwykła?
    Ja bym normalną rurę dał, grubości 1.5mm (cienka bał bym się, żeby nie brzęczała, a znowu za gruba będzie ciężka). Tylko ją dobrze po drodze podwieś i powinno dać radę. Swoją drogą dobrać mały tłumik przelotowy po drodze z tego co mają w hurtowniach/u tłumikarzy to też chyba nie problem? Pamiętaj tylko, żeby średnicę przelotu zachować po drodze taką, jak jest ori i najlepiej powyginać rurę, żeby ci jakieś dziwne fale stojące nie powstały, bo będziesz miał rezonans przy pewnych obrotach
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Właśnie. Wstawka z kwasówki nie ma sensu a zasadniczo jeszcze tylko przyspieszy korozję połączeń

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gryfice
    Auto
    Alfa 166 3.0 v6 automat

Domyślnie

mozna cos podebrac od kappy ,ale troche przerobic trzeba by bylo.
    ja nie mam kata i koncowego i powiem ze bardziej "rasowo" jest ale jak kto lubi, na dale cicho a przy czerwonej kresce juz znacznie gloniej

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Środkowy pasuje idealnie od kappy 2.4/3.0 kosztuje coś ok 100 zł i nie trzeba nic przerabiać, nawet mocowania wieszaków są w tych samych miejscach. Ostatni tłumik pasuje od Mondeo 3.0 ( ok. 200 zł). Jeśli chodzi o brzmienie/spadek osiągów tego zestawu w stosunku do oryginału to organoleptycznie nie różni się to za mocno od oryginału. Na powyższym, zestawie wliczając w to plecionki, końcówki wydechu i wszystkie inne akcesoria (wyłączając katalizator) da się ogarnąć wszystko za ok. 600 zł. Mam taki zestaw u siebie założony w Maju tego roku, zakładałem raczej jako eksperyment niż długotrwałe rozwiązanie bo nie miałem 1500 zł na nowy oryginalny wydech w tamtym czasie a stary po prostu się rozleciał. Po tych kliku miesiącach i osłuchaniu paru 166 v6 w oryginale mogę śmiało polecić powyższe rozwiązanie.