Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: zaciety zamek lewych przednie drzwi

Użytkownik Embrion Avatar M4Ni3K
    Mieszka w
    Ozorków
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie zaciety zamek lewych przednie drzwi

witam wszystkim mam problem typu takiego ze drzwi lewe przednie sa zamkniete po otwarciu centralnego zamka rygiel sie podnosi a drzwi nie moge otworzyc ani z zewnarz ani z wewnarz czy mial ktos z was podobny problem?i mogl by doradzic jak to otworzyc jest to sprawa dotyczaca alfy 155 1.7 t.s 8V

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Samochód stoi na dworze? Może drzwi Ci zamarzły? Wcześniej też miałeś takie problemy, czy teraz jak przyszedł mróz?

Mieszka w
    Ozorków
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

raczej stalo sie to w momencie kiedy byl mroz aleuszczelki byly posmarowane olejkiem przed zamarznieciem a wysiasc wysiadlem normalnie a jak zamknolem to juz nie otworzylem

Mieszka w
    Ozorków
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

tylko ze samochód był nagrzany bo przeciągałem samochód wuja i jak wysiadłem z auta i zamknąłem auto to już go nie otworzyłem a przymrozek był tylko -2 stopnie wiec nie wiem czy to będzie powodem mógł posypać się zamek bo teraz nie mam nawet jak go wykręcić żeby sprawdzić z góry dziękuje za rady

Użytkownik Znawca Avatar laska
    Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto
    Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv

Domyślnie

Miałem to samo tydzień temu. Na szczęście po dwóch dniach drzwi postanowiły się jednak otworzyć Tyle że znów nie można było ich zamknąć. Wymieniłem zamek i po problemie. Centralny zamyka/otwiera reszte drzwi normalnie?
    Ti Amo ALFA!!!

Mieszka w
    Ozorków
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Witam tak reszte drzwi otwiera normalnie a lewe przednie nie moge dac rady i nie wiem jak je otworzyc od soboty sie z tym mecze i nie mam juz pomyslu zeby to otworzyc

Użytkownik Znawca Avatar laska
    Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto
    Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv

Domyślnie

Klamki lekko "latają"? Jak tak to bez targania tapicerki się nie obejdzie.
    Ti Amo ALFA!!!

Mieszka w
    Ozorków
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

klamka z zewnątrz i wewnątrz działa lekko słychać jak cięgno idzie tylko zamek nie puszcza i nie wiem jak to otworzyć
    Ostatnio edytowane przez M4Ni3K ; 02-12-2014 o 15:08

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar LUCID LINES
    Mieszka w
    Warszawiak
    Auto
    Alfa Romeo 33, 1,3 / Alfa Romeo 155 1,8 8V

Domyślnie

Cytat Napisał M4Ni3K Zobacz post
    klamka z zewnątrz i wewnątrz działa lekko słychać jak cięgno idzie tylko zamek nie puszcza i nie wiem jak to otworzyć
    Hej

Ja miałem chyba podobny problem. Zamek od kierowcy mi się zacinał. Musiałem go od wewnątrz otwierać. Doprowadzało mnie to do szału. Zdecydowałem się to w końcu ogarnąć. Obeszło się bez wymiany.

Nie wiem czy da się to zrobić z zatrzaśniętymi drzwiami. Zawsze możesz się najpierw włamać do siebie.

Będziesz potrzebował kawałka płaskiego i w miarę sztywnego metalu - coś jak linijka oraz długiego na jakieś 60 cm pręta/drutu. z zakończeniem haczykowatym. Przyjrzyj się najpierw na Eper'ze jak wygląda zamek, a raczej jak idą te ciągadełka wewnątrz drzwi.

Pomiędzy szybę, a uszczelkę wsuwasz "linijkę" i ostrożnie odginasz, następnie włóż w powstałą szczelinę ten pręt/drut i pociągnij za ciągadełko. Drzwi powinny się otworzyć.

Żeby się dobrać do zamka musisz najpierw odnaleźć wszystkie śrubki na tapicerce. Przygotuj sobie imbusowe klucze i nasadową 10. Po rozkręceniu trzeba delikatnie zdjąć panel otwierania szyb razem z klamką. Tam są kolejne śrubki 10. Dopiero jak je odkręcisz tapicera zejdzie. Potem warto odkręcić metalowe wzmocnienie. Wtedy możesz sobie odkręcić zamek. Postaraj się zapamiętać jak wszystko po kolei idzie, najlepiej zrób zdjęcie bo potem będziesz miał puzzle

Jak go odrkęcisz, to go umyj. obejrzy dokładnie konstrukcje. Może się zasyfił, zapaprał jakimś syfem i coś go blokuje, albo jakiś element się wyrobił. W moim przypadku był poluzowany i zabrudzony. Musiałem go wyczyścić i porządnie złożyć, dałem trochę nowego smaru i działa bez zarzutu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Mi wejście do 155 zajęło około minuty jak zatrzasnąłem kluczyki Dlatego warto mieć w aucie jakieś indywidualne zabezpieczenie w razie chęci zwinięcia fury.