Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Temat: Alfa 147 czy skoda felicia? :D

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie Alfa 147 czy skoda felicia? :D

Witam
    To mój pierwszy post więc witam Wszystkich
    Mam nadzieje, że pomożecie bo dylemat mam straszny, jak widać po temacie
    Otóż jestem młodym człowiekiem, nie utrzymuję się sam a moje prace są głównie dorywcze. Jednego miesiąca zarobię 1300zł a innego 500zł I tak sobie uciułałem 12tyś oszczędności na moje marzenie jakim jest Alfa 147. I teraz jak zacząłem się rozglądać za jakąś 147 to równie zacząłem się zastanawiać czy to auto jest na moją kieszeń :/ Bo jak czytam to jednak nie jest to auto najtańsze w utrzymaniu. Planowałem coś kupić za 7-8 tyś to by jeszcze zostało 4-5tyś zapasu plus to co tam będę dorabiał.
    I wczoraj już zupełnie zgłupiałem bo okazało się, że szwagier będzie sprzedawał swoją skode felicie z 99 roku w bardzo dobrym stanie, silnik po remoncie, zawieszenie porobione, wszystko działa, na bieżąco wymieniał co tam było trzeba więc aktualnie tylko tankować i jeździć. Co najlepsze, chce za nią tylko 2 tys zł. No i to autko proste w utrzymaniu, części grosze kosztują. Jedyny jej minus to wygląd...
    I nie wiem już co mam robić, czy spełnić marzenie i kupić sobie 147 czy posłuchać się rozumu który mówi żeby kupić to na co mnie stać, a tu chyba felicia wygrywa bo po zakupie bym miał 10tys więc nawet jak coś się popsuje to od razu naprawię bez problemu, ubezpieczenie też luz.
    Boję się jednak, że za każdym razem kiedy będę widział 147 to będę czuł żal, że nie mam takiej. Z drugiej strony może być tak, że kupię 147 i będzie stała bo nie będę miał za co naprawić...
    Pomóżcie! Co byście zrobili na moim miejscu? Co radzicie?

Użytkownik Rowerzysta Avatar mojamama
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 1,9JTD 115KM 8V

Domyślnie

Witaj,
    Każde auto to "skarbonka", tyle, że im nowocześniejsza tym wiecej trzeba do niej wrzucac. Za 7-8 tys to nie kupisz takiej Alfy do której tylko bedziesz lał i jeżdził - wystarczy poczytac posty kolegów, którzy próbują upolowac jakiś fajny egzemplarz (7-8 tys to roczniki 2000-2002 pi razy drzwi). W ogłoszeniu ludzie pisza: super autko "jak z salonu" a potem jak ktos pojedzie sprawdzic to sie okazuje ze nie do końca tak jest.
    Poza tym weź pod uwagę koszty ubezpieczenia, wymiany rozrządu i innych pozdespołów w aucie którego przeszłosci do końca nie poznasz.
    Fajnie się jeździ Alfą jak i kazdym nowym autem, ale ekonomia i zdrowy rozsądek też są ważne. Jestes jeszcze młody z tego co piszesz i zdazysz jeszcze miec nie jeden fajny samochów. Nie ma się co napalac

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Też jestem za tym byś kupił sobie ta skodę, szkoda cała wypłatę wywalać w zrobienie rozrządu (w przypadku silników TS) czy zbierać 2 miesiące by zrobić dwumas (w przypadku JTD).

Kup skodę, a jak ogarniesz już jakaś fajną stała robotę gdzie będziesz zarabiał minimum już to 2tys to sobie wtedy kupisz alfę

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Z drugiej strony, szkoda by było, żeby kupić coś innego i trafił na felerny egzemplarz (a takie trafiają się nie tylko w alfie
    J wyszedłem z złożenia (jak kupowałem, że trzeba zaryzykować - nie ma innej opcji - nie ma okazji...).
    Kupiłem za 12500 z 2002r 1.9 16v. Dołożyłem nie mało, ale samochód jest niezawodny i cieszy jak cholera - nawet po czterech latach).

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Niby tak, w końcu marzenia należy spełniać

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pietek
    Mieszka w
    Katowice / Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1999 1.6 TS 120KM Alfa Romeo 156 2002 2.0 JTS 166KM

Domyślnie

Ja zaczynałem wlasnie od Skody Felicii. Auto niezawodne, prosta konstrukcja, części oryginalne tak tanie ze nie warto kupować zamienników. Za te pieniądze bardzo fajne auto na początek.

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Dzięki Panowie za rady
    No teraz szwagier dał mi skodę na jakiś czas żebym sobie pojeździł i powiem, że nawet fajnie się nią jeździ. Oczywiście do Alfy 147 to nawet nie ma co porównywać. Na jej plus też przemawia fakt, że jest to egzemplarz bezwypadkowy a sama blacha utrzymana w super stanie, żadnej rdzy.
    Kumpel mi powiedział, że nawet jakbym zarabiał teraz stale te 1300zł miesięcznie to i tak za mało żeby było mnie stać na jazdę Alfa...prawda to? Miał kiedyś tyle, że 156 to mówił, że bywało, że musiał prawie całą wypłatę wpakować jednorazowo...a chyba koło 3 zarabia :O

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Kup felicję, skoro masz z pewnej ręki i z wiadomą historią (O ile nie jest zjedzona w połowie przez rudą). Za alfę ze 3 lata młodszą zapłacisz 6-7 tys więcej, a i tak nie masz pewności czy nie będzie coś do zrobienia (nie mówię już nawet o pakiecie startowym). No i szukanie jako takiego ezgemplarza to też koszty (często niemałe), a tu masz pod ręką. Póki nie masz stałych dochodów - nie warto. Pojeździsz 2-3 lata i opchniesz jeszcze za 500-1000 zł.

Swoją drogą jest to chyba jedyne forum, które myśląc logicznie odradzi Ci kupno auta, którego forum dotyczy.

@Up: Kupisz trupa jakiegokolwiek auta (nie tylko alfy) to musisz łożyć srogą kasę, żeby wyprostować.
    Ostatnio edytowane przez largo ; 06-12-2014 o 20:18

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Alfa nie jest tania w utrzymaniu, kompletne zawieszenie na przód 1000zł, kompletne zawieszenie na tył 900zł,rozrząd do TS z wariatorem 1200zł z wymianą, amory przód 650zł, amory tył 650zł.

Sam widzisz że przy twoich zarobkach to nieraz będzie trzeba wpakować całą wypłatę w samochód, dlatego też jestem za tym byś kupił skode, a jak ogarniesz jakaś fajna i stałą robotę to wtedy można pomyśleć nad Alfą

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM

Domyślnie

Zależy jak trafisz, mi się udało tanio kupić 2 miesiące temu w bardzo dobrym stanie jak na te lata, ale 2001 r. i TS 105 KM za to z fajnymi felgami 17" od AR i chromowaną końcówką wydechu (moim zdaniem dużo zmienia to wygląd auta), których w moim mieście jeszcze nie widziałem (felgi, nie końcówka ). Moja ma też podgrzewane fotele, tempomat, klimatronik, czujnik deszczu, podgrzewane lusterka. Nie ma skóry, ani BOSE, ale w tej cenie to chyba już by było za wiele.

Wiadomo, że coś zawsze trzeba włożyć, ale dotychczas musiałem na początek wymienić linki ręcznego, termostat, olej + filtr, osłona sworznia bo była guma przecięta. Rozrząd był zrobiony 8 tys. km temu (dostałem fakturę i sprawdziłem u mechanika czy faktycznie tak było). Także jak na razie niewiele wydałem. Pod kompem żadnych błędów nie miałem, poza poduszką, która wykasowałem i do dziś się nie zaświeciła. Na badaniu technicznym byłem i na szarpakach zawieszenie ok. Z rzeczy, które niedługo będzie trzeba wymienić to wahacze górne, bo choć luzów sworznie nie mają, to zaczynają skrzypieć tuleje jak przychodzi mróz i trochę to wkurzające + przewody od wspomagania.

Nie namawiam do Alfy, ale na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że można trafić na okazję.. O przebiegu nie wspominam, bo choć zgadza się z tym co pokazuje pod kompem i mechanik stwierdził, że na taki wygląda to pewnie nikt nie uwierzy, no ale stan się liczy, a nie przebieg, więc niewiele to zmienia.
    Ostatnio edytowane przez Szymex ; 07-12-2014 o 10:58