Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Dziwne zachowanie overboost

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002

Domyślnie Dziwne zachowanie overboost

Dzisiaj na ciepłym silniku (1h po jeździe) po opuszczeniu maski (zamknięciu) usłyszałem nieprzyjemne buczenie, czuć było drgania nawet na błotniku. Co najciekawsze silnik nie uruchamiony. Po otwarciu i krótkiej chwili zlokalizowałem źródło czyli overboost, po dotknięciu czuć było wyraźne drgania, po delikatnym puknięciu w jego obudowe palcem wszystko ucichło. Po ponownym zamknięciu maski (puszczenie z wysokości około 20 cm jak zwykle) sytuacja się powtórzła. Przekręciłem z ciekawości kluczyk w stacyjce (nie odpalałem), dźwięk ustał, ale przy otwarciu maski i ponownym zamknięciu sytuacja się powtórzyła. dziwna sytuacja ktoś ma jakiś pomysł. Silnik pracował wcześniej normalnie, teraz go nie odpalałem. Silnik pracuje normalnie sprawdziłem, a efekt póki co już się nie powtórzył.

giezet
    Gość

Domyślnie

Witam,

Mam tak samo, zauważyłem to rok temu - musi być stosunkowo cicho dookoła, by to zaobserwować. Identyczne objawy. W lecie cichnie samo, szybko. Zimą - pewnego dnia stałem przy samochodzie 10 minut i czekałem aż się samo wybuczy. Jak u kolegi - pomaga puknięcie, lub zapłon. Ma ktoś pomysła, co to?

--
    giezet

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Temat trochę stary, ale u mnie to samo ostatnio. Coś w tym temacie żeście wymyślili lub naprawili czy tak jeździcie?
    Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 08-12-2014 o 11:47
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Rowerzysta Avatar polniaczek1
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156 1.9 JTD 115HP

Domyślnie

U mnie pomogło czyszczenie, na forum była gdzieś instrukcja tylko nie mogę teraz znaleźć. Ale rozcina się tą metalową opaskę i zaworek rozdziela się na dwie części. Trzeba uważać na gumki na tłoczku bo są delikatne. Mój w środku był trochę przyrdzewiały po czyszczeniu trzeba złożyć dać tą rozciętą opaskę i na wierzch dać zwykłą opaskę na śrubokręt. Przed czyszczeniem przy mocnym przyśpieszaniu często wywalało mi komunikat o przeładowaniu, po czyszczeniu problem ustał, ostatnio powrócił więc pewnie znowu trzeba przeprowadzić czyszczenie.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Czestochowa
    Auto
    Alfa 156 1.9jtd

Domyślnie

Mialem to samo jezdzilem tak dosc dlugo ale ostatnio tez mi wywalalo komunikat o przeladowaniu ale czyszczenie nic nie dalo kupilem nowy i teraz jest wszystko ok