Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 190

Temat: Czy nowe sprężyny "siadają"?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak wszystkie nowe siadają to chyba nie ma się co modlić tylko robić na zamówienie. Chyba że np QBA ma możliwość jakiś "lepszych" zamówić. Bo widać że te "inne" to do dupy.

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

A cena w aso? Może warto się do nich wybrać jeśli cena nie zabija?
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Pytałem rok temu u taniego fiata o cene: 400zl sztuka na przód. Dziwi mnie, że wam te sprężyny tak siadają, u mnie przez rok nic się nie opuściły ale miałem do wyboru po numerze vin do diesla albo uniwersalne pod wszystkie wersje silnikowe. Mimo, że auto stało rozebrane u mechanika poczekałem kilka dni na dedykowane do diesla. Dobierali mi sprężyny w autosklep24.
    Ostatnio edytowane przez viader ; 09-12-2014 o 21:38

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Mi też dobierali chłopaki z AS24 i jak widać pupa
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

danus77 rozumiem ze masz problem z kraterami na poboczu, ale prog zwalniajacy? ja mam moja na -30mm i na zadnym progu sie nie zatrzymalem a uwierz ze jeden w szczecinie jest mega wysoki i nie bylo problemu, ale oczywiscie nie podjezdzalem pod proog 30km/h tylko powoli. ja jestem mega zadowolony z tych sprezyn, bardzo sie balem ale jak widzialem jak te alfy jak kozy wygladaja na nowych sprezynach to postanowilem kupic eibachy.

a co do "ukladania" sie sprezyn to zawsze po tym tysiacu kilometrow na nowych sprezynach auto troche siedzie w porownaniu z momentem gdy tylko sie sprezyny zalozylo.

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Cytat Napisał zbyszu138 Zobacz post
    no chyba to Ty troszkę przesadziłeś. Powiedz mi co tam ma się ułożyć, bo nie rozumiem
    Każda sprężyna się układa jakiś czas tzn może siąść po pewnym czasie no ale rok to faktycznie za długo. Miesiąc - ok. Ogólnie dla mnie nie ma w tym nic dziwnego. Piszecie, że na każdej się tak dzieje. Ktos kupił nową 166 jaka wysoka była?

Dodano po 4 minutes:

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    1. Potrafię wbrew pozorom jeździć wolno i omijać dziury. Niestety nie zawsze jest to wykonalne, tym bardziej kiedy jedziesz po krajowej z tirem na ogonie. Od wolnej jazdy oduczyli mnie kierowcy tirów, którzy wkurzeni moją prędkością i ciągłym przyhamowywaniem wyprzedzali mnie na 3. I gwarantuję ci, że jak cię kilka razy zepchną na rów/pobocze to Ci się odechce.
    Gadasz bzdury. Dużo po kraju jeździłem na glebie + zender. I naprawdę tiry to ja wyprzedzam nie odwrotnie.

Dodano po 4 minutes:

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    3. Jak mam jechać na drodze na której pobocze wygląda jak lej po bombie odłamkowej (dziury na 20cm). środkiem nie mogę bo albo obieram osłoną silnika albo dobijam (jadąc w kolumnie nie ominiesz każdej dziury). Do lewj się nie przysunę bo na tych koleinach nawet tiry walą środkiem (zaryzykujesz zahaczenie się ?).
    4. A tak poza tym, to wydaję mi się że auto ma przynosić frajdę i przyjemność z jazdy a nie ciągły stres i zalewanie zimnym potem przez powyższe powody i to 2x dziennie.
    Wiesz, mamy kiepskie te drogi ale piszesz jakbyś mieszkał gdzieś w afryce na szczerym polu. Nie uraź się ja po prostu nie mam takich problemów.
    Ostatnio edytowane przez dawidmk7 ; 09-12-2014 o 22:27 Powód: Dodano

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Dziwi mnie, że wam te sprężyny tak siadają
    Może automaty są o tyle cięższe, że zabijają sprężyny?

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post
    danus77 rozumiem ze masz problem z kraterami na poboczu, ale prog zwalniajacy? ja mam moja na -30mm i na zadnym progu sie nie zatrzymalem a uwierz ze jeden w szczecinie jest mega wysoki i nie bylo problemu, ale oczywiscie nie podjezdzalem pod proog 30km/h tylko powoli
    Hmmm... u nas progi kładą debile, bo inaczej ich nazwać nie idzie. Te gorsze progi są całe porysowane od różnych aut, które je przycierają. Ja przez te progi jadę 2-5km/h i w 8/10 przypadków przycieram osłoną (zależne chyba od poziomu zalania zbiornika + ludzi na pokładzie). Także pliz, nie pisz tu o 30km/h przez progi. Aha, i nie mam -30, tylko tzw. "seria"

Cytat Napisał dawidmk7 Zobacz post
    Gadasz bzdury. Dużo po kraju jeździłem na glebie + zender. I naprawdę tiry to ja wyprzedzam nie odwrotnie.
    Zapraszam do Poznania na tzw. "obwodnicę" czyli Lutycką, którą lecą tiry wschód-zachód. Pokażę Ci miejsce, a Ty je przejedziesz, OK? Ale normalnie, tak jak w gęstym ruchu, nie bokami. Ewentualne naprawy pokrywasz sam
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Dawid... nie wiem jak u Ciebie ale tyle co ja jeżdżę to jakbym na jakikolwiek próg zwalniający wjechał 30km/h to bym nie tylko obtarł ale urwał zderzak...... Może w Twoich stronach są bardziej miłosierni. Ale "u nas" to na takie coś tylko puntolotem mogę sobie pozwolić. Nie raz już miałem taki próg że "prześlizgnąłem" się zderzakiem jadąc z prędkością 0,5km/h. Jeden nawet taki spotkałem, że musiałem zawrócić - tak, nie żartuję, też się zdziwiłem. Nie mniej jednak nie ma ŻADNEGO progu przed którym bym się nie zatrzymał dla bezpieczeństwa. I może jest jakieś 5-10% progów po przejechaniu, których mogę stwierdzić że zamiast stawać, to mogłem przejechać te 5km/h. Ale 30??? Wolne żarty...
    Podobnie jest na drogach. Trasa 8 w okolicach Wielunia, trasa na Sieradz (zanim jeszcze była autostrada). To są drogi, na które nie wjeżdżam z powodu który podał danus. Bo albo tracę lusterka albo miskę/wydech (rura u nas chroni trochę miskę). I nie piszę tego dla jaj. Taka jest prawda. Jak widzę że są choć niewielkie koleiny to już mi się na głowie włos jeży.

Tak więc nie powiem, jeździć się da. Nawet spoko, ale kosztuje to sporo wyrzeczeń. Zdecydowanie wygodniejsza i spokojniejsza jazda jest na serii. Niewątpliwie.

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Dawid... nie wiem jak u Ciebie ale tyle co ja jeżdżę to jakbym na jakikolwiek próg zwalniający wjechał 30km/h to bym nie tylko obtarł ale urwał zderzak......
    Marku przez progi to ja przejeżdżam 1km/h. Nie mówiłem, że 30, bo to niszczenie auta jak dla mnie. Skąd to wyczytałeś?
    Ostatnio edytowane przez dawidmk7 ; 10-12-2014 o 06:36

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

faktycznie. Tomek tak napisał, że Ty napisałeś ale to nie był cytat