Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Temat: Alfa 147 czy skoda felicia? :D

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Witam
    No i jednak wybór padł na Skodę Nie była to łatwa decyzja, ale wygrały względy ekonomiczne. No i odpowiedziałem sobie na pytanie co mnie ma cieszyć w samochodzie. A z tego co widzę to najbardziej mnie cieszy samo to, że samochód jedzie, że go prowadzę. Mimo, że jestem młody prowadziłem już bardzo wiele samochodów, nawet takie co wyjechały dopiero z salonu i za każdym razem jest to samo, w ogóle nie zwracam uwagi na te wszystkie bajery dookoła. Po prostu odpalam i jadę tam gdzie mam jechać. Czuję przyjemność, że jadę, zmieniam biegi, wciskam gaz
    Felicja mimo, że nie jest autem najładniejszym, ale brzydka wg mnie też nie jest, spełnia moje wszystkie oczekiwania. A do tego w porównaniu z Alfą 147 jest o wiele tańsza w eksploatacji, popatrzyłem na ceny części i zszedłem na ziemie. Nie stać mnie na razie na Alfę. Np. tłumik końcowy + środkowy do Alfy 147 w benzynie kosztuje 333zł a do Skody 140zł. Na czymś takim już oszczędzam prawie 200zł za które mogę sobie wlać paliwa do pełna Już nie wspominając o oponach, w Skodzie felgi są małe więc koszty opon też będą dużo tańsze.
    Niestety, ale wszystko przez pieniądze Co z tego jak będę miał super auto którym będę mógł się chwalić itd jak nie będzie mnie stać żeby nim jeździć, a to sprawia mi największą frajdę. Lubię np wsiąść do samochodu i sobie pojeździć bez celu
    Aaa i w odpowiedzi na to co napisał kolega pneumat, że będą Skodą jeździł tylko wieczorami bo nie ma się czym chwalić. Ja nie kupuję samochodu żeby się niem chwalić, ani żeby szpanować. Auto ma mi przede wszystkim służyć do jazdy Owszem fajnie, jak ma się wyróżniający samochód, ale nie jest to moim priorytetem.
    A więc taka moja decyzja, na razie będę uprawiał Alfaholizm bez Alfy...ale, do czasu

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Brawo. Też bym tak zrobił. Samochód służy do jeżdżenia.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar michal.115
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    Była Alfa Romeo 147 FL 1.6 TS 120KM 2008r teraz GT 3.2 :)

Domyślnie

Z jednej strony mówisz, że auto ma służyć tylko do jeżdżenia, a z drugiej, że chcesz być Alfaholikiem. Niestety ale te dwie rzeczy się wykluczają. Normalnie nie pochwaliłbym kupna Felicji (już nawet nie chodzi o to, że z drugiej strony była Alfa), jednak tym razem dobrze zrobiłeś, bo wiesz czym jeździsz, kupując pewne auto od szwagra. Choć patrząc na to pod innym kątem, dużo rodzin się rozpadło właśnie przez samochód kupiony od bliskich.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Cytat Napisał michal.115 Zobacz post
    Z jednej strony mówisz, że auto ma służyć tylko do jeżdżenia, a z drugiej, że chcesz być Alfaholikiem. Niestety ale te dwie rzeczy się wykluczają.
    To Alfą się nie jeździ tylko na nią patrzy? Alfa też służy tylko do jeżdżenia, bo chyba jeszcze nie zrobili takiej, która potrafi także latać czy pływać. Inna sprawa, że można o auto należycie dbać, żeby ta jazda była jak najprzyjemniejsza i żeby auto było niezawodne.
    Moim zdaniem dobrze chłopak zrobił. Każdy powinien jeździć tym, na co go stać.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Też jestem zdania że dobrze zrobił, bez stałego źródła dochodu nie ma co myśleć o Alfie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Cytat Napisał michal.115 Zobacz post
    Z jednej strony mówisz, że auto ma służyć tylko do jeżdżenia, a z drugiej, że chcesz być Alfaholikiem. Niestety ale te dwie rzeczy się wykluczają.
    No, ale przecież Alfa chyba też służy tylko do jeżdżenia? Jak z resztą każdy inny samochód. Jedyne co wyróżnia te samochody to zaje....wygląd i to, że żeby dobrze służyły trzeba bardzo o nie dbać i serwisować w dobrych warsztatach i na dobrych częściach. O ile na samo auto mam kasę, to na dobry serwis i części już nie.

To teraz mam jeszcze jedno pytanie, bo jak już znajdę stałą pracę to na pewno temat Alfy powróci Chodzi o to ile trzeba zarabiać (przy założeniu, że nie utrzymuję się sam) żeby spokojnie móc sobie pozwolić na taką 147? Tak orientacyjnie bo jak wiadomo, zależy jak się trafi. Ale, tak, żeby nie było problemu jak coś droższego się zepsuje a i żebym mógł bez strachu pojechać na stację, zatankować i pośmigać dla przyjemności Czy poniżej 2 tys miesięcznie w ogóle o tym nie myśleć?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Zależy na co trafisz i ile jeździsz. Niektórzy w 3 lata zamykają koszty napraw w 1000 zł (jakieś pierdoły typu termostat, 2 górne wahacze), inni przekraczają 10000 wymieniając praktycznie całe auto.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 ts r.2001

Domyślnie

Zależy na jaki egzemplarz trafisz. My kupiliśmy alfę 3 lata temu, oprócz tego co obowiązkowe (typu: hamulce, tarcze, oleje, amorki i wahacze) nie dołożyliśmy do niej ani grosza. A i jak na te trzy lata w tył nie zapłaciliśmy za nią dużo bo 9 tys. Zarobki przeciętne? Nie myśl o alfie w kategorii takiej ze stać na nią tylko bogatych. Bo wcale tak nie jest. Wszystko zależy od danego samochodu. Jest tu wielu ludzi, którzy już wyżej pisali, że alfa dużo kosztuje, ja ze swojej strony tego powiedzieć nie mogę.

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

"Pierd...Hipolicie " .. ja też nie mam stałych dochodów, a mam alfe już 5 rok. przez ten czas wymieniłem raz tarcze hamulcowe i klocki, raz rurę dolotu i świece .. filtry wychodzą mnie i olej taniej niż w hyundaiu, całego układu nie musiałem kupować co roku, więc mam zaoszczędzone minimum 200zł W ALFIE, osobiscie wnętrze samochodu moim zdaniem alfy jest o wiele lepsze.. i nie widzę sensu mówiąc że ktoś nie patrzy na wnętrze tylko jedzie.. bo ja np spoglądam nie tylko przed szybę na drogę.. ale kwestia gustu.. nie uważam że alfa z zewnatrz jest cudowna ale też nie widzę sensu chwalenia się takim autem czy skodą.
    ale o zgrozo! jestem wyjątkiem bo mam ALFE i nie psuje się, muszę sprawdzić czy czasem nie mam skody, tylko znaczki inne xD//

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Kolego klaudios to że że Ci się nie psuje nie znaczy że nikomu. Nie można też mówić że alfa jest super awaryjna, ale nie pakowałbym się w to bez stałego dochodu, a uwierz mi wiem co mówię. Kupić auto pojeździć pare lat i sprzedać za 300 zł bo na więcej się jej nie będzie dało wycenić jeżeli się w nią nie inwestuje (hipotetyczny przypadek) chtba nie o to w tym chodzi.