50k km to nie za częsta dynamiczna wymiana oleju w skrzyni? Skoro producent nie przewidział w ogóle wymiany to wydaje mi się że spokojnie można to zrobić po 150k. Ja po 100k zrobiłem jak narazie statyczną wymianę.
MarekNeo
50k km to nie za częsta dynamiczna wymiana oleju w skrzyni? Skoro producent nie przewidział w ogóle wymiany to wydaje mi się że spokojnie można to zrobić po 150k. Ja po 100k zrobiłem jak narazie statyczną wymianę.
MarekNeo
na dynamiczna mysle ze tak, wiec nastepna pewnie bedzie stat - zobaczymy - narazie chcialem miec pewnosc ze jest caly nowy olej stad dynamiczna.
Zapytam jeszcze raz: ktos jezdzi na mobilu atf 3309 ? jakies doswiadczenia ? ile przejechanych km ?
Inne pytanie, czy wymiana oleju w skrzyni ma wplyw na mniejsze spalanie ?
Marek bzdura i jeszcze raz bzdura . Producent czego nie przewiduje?? Alfa owszem ale producent skrzynie zaleca wymiane co 60-80tkm . Mercedes też twierdzi ,że ich skrzynie są bezobsługowe , tylko że po 200tkm padają . Olej w skrzyni automatycznej zużywa się szybciej niż w manualu bo tu działają na siebie duże siły cierne . Niedługo producenci aut będą " nie zalecać" wymian oleju w silniku ( bo kto jezdzi jednym autem więcej niż 50tkm)
To trzeba szykować się na dynamiczną wymianę![]()
MarekNeo jak ja sprawdzałem olej ze skrzyni przy przebiegu 141tkm a auto przywiezione z NL ,serwis do końca w jednym ASO więc raczej olej nie dotykany ( wedle zaleceń Alfa Romeo) to po odkręceniu korka spustowego polał się brązowy olej o zapachu spalenizny czyli całkowicie zużyty -od razu auto pojechało na płukanke i dynamiczny ( wersja bez wyciągania skrzyni i filtra ) .
Teraz też mam 140k więc czas na wymianę chodź 4k temu statyczną wymianę robiłem.
To sprawdz sobie może pierw jak u ciebie wygląda olej bo to ,że ja miałem smołe to nie znaczy ,że i u ciebie będzie ( może ktoś przed tobą wymieniał )
Przy statycznej wymianie sprawdzałem i był w porządku. Ale przy 150k max zrobię dynamiczną.
Też przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni. Podzwoniłem po paru 'specjalistycznych' miejscach gdzie zajmują się automatami oraz do ASO. No i niestety prawie każdy ma inne zdanie na ten temat. Jedni zalecają nie wymieniać w ogóle (jeśli nic się nie dzieje) albo jak już to dynamicznie (ASO). Dodali też, że wymiany dynamicznej producent nie przewiduje i nie ma jej w cenniku.. Z kolei w jednym warsztacie powiedzieli, że lepiej najpierw wymienić statycznie jak nic się nie dzieje i podjechać do nich na sprawdzenie po przejechaniu 1000 km. Nie wiem w końcu jak do tego podejść. Samochód kupiłem wczoraj, ma najechane 205k i nie mam niestety informacji czy poprzedni właściciele wymieniali olej. Będę wdzięczny za wszelkie info na temat tej wymiany.
Aha - podałem w ASO mój VIN i odpisali mi na maila, że wg schematu w mojej skrzyni nie ma filtra..