Oglądając tvn turbo mądre głowy stwierdziły iż takie założenia są błędne a ciągle używanie ręcznego powoduję tylko rozciąganie linki. Ja od tego programu przestałem używać przy parkowaniu ręcznego.
MarekNeo
Oglądając tvn turbo mądre głowy stwierdziły iż takie założenia są błędne a ciągle używanie ręcznego powoduję tylko rozciąganie linki. Ja od tego programu przestałem używać przy parkowaniu ręcznego.
MarekNeo
Ja również nie używam hamulca ręcznego![]()
Jak sie linka wyciagnie to mozna ja podregulowac. Jesli sie nie uzywa recznego to w obliczu koniecznosci uzycia okazuje sie, ze on po prostu nie dziala, albo po mocnym pociagnieciu linka sie zrywa.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Ci co nie używają nigdy ręcznego zaczną pewnie po tym jak ich autko znajdzie się pewnego razu na środku jezdni albo wbite w inne autko.
Ja używam od zawsze i nie zamierzam zmieniać swoich przyzwyczajeń - wolę podregulować/wymienić linkę niż się martwić czy zastanę furkę tam gdzie ją zostawiłem
Przy automacie nie ma co się martwić, że auta nie zastaniesz tam gdzie zaparkowałeś....
Nie ma potrzeby zaciagania recznego, bo jak auto jest zaparkowane i skrzynia w pozycji P to kola sa zablokowane.
Ja mam skrzynię manualną i używam ręcznego niemalże zawsze (z wyjątkiem tych sytuacji, gdy zimą zostawiam auto na dworze pod pracą czy na zakupach).
Z autopsji powiem Wam tylko, że przy przebiegu ~200k km faktycznie trzeba było wymienić linki (co też uczyniłem) i dalej robię tak jak robiłem. Budżetu mi to nie zrujnowało, a przynajmniej wiem, że auto mi się nie stoczy w najmniej oczekiwanym momencie, a przy konieczności awaryjnego użycia będzie w 100% sprawne.
PS. IMHO to trochę tak jak z nieużywanym organem - po pewnym czasie zanika... Gorzej jak się okaże, że zanikł jak będziemy go potrzebować.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)