To co jeżeli odepnie obrotomierz to nie będzie ładowania jakoś w to nie wierzę. Chyba masz na myśli to że obrotomierz czerpie jakiś sygnał z altka czyli tez nie powinien działać a o tym kolega nie wspomina.
To co jeżeli odepnie obrotomierz to nie będzie ładowania jakoś w to nie wierzę. Chyba masz na myśli to że obrotomierz czerpie jakiś sygnał z altka czyli tez nie powinien działać a o tym kolega nie wspomina.
Wzbudzi się ale przy większych obrotach. Jeżeli znasz działanie alternatora to powinieneś wiedzieć o czym pisze bo jeśli wirnik alternatora nie ma pola magnetycznego to na stojanie nie będzie żadnego napięcia. Jeśli przez kabel wzbudzenia alternatora popłynie prąd (tak jak było w innych modelach przez żarówke) to wytworzy on napięcie na wirniku a to spowoduje wytworzenie pola magnetycznego i następnie napięcia przemiennego na stojanie. U nas obrotomierz daje napięcie pośrednie do wzbudzenia na wirnik, potem przez diody płynie prąd
co widać na zdjęciu
- - - Updated - - -
Na zdjęciu pokazany wpięty obrotomierz![]()
Ostatnio edytowane przez ogi27 ; 09-12-2013 o 23:40
Witam, pozwolę sobie się podpiąć do waszej dyskusji, bo chyba mam podobny problem, który ogi27 ładnie mi opisał, za co podziękowałem.
To link do mojego wpisu: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...lternator.html
bez obrotomierzu nie będzie ładowanie alt to już wiesz. Pozdrawiam
/który pin na alternatorze odpowiada za wzbudzenie. Chcę sprawdzić wzbudzanie metodą mostkowania + do wzbudzenia.