Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 234

Temat: Q-tronic wymiana oleju - gdzie ?

Użytkownik Świeżak Avatar MarekNeo
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW Distinctive Q-Tronic

Domyślnie

50k km to nie za częsta dynamiczna wymiana oleju w skrzyni? Skoro producent nie przewidział w ogóle wymiany to wydaje mi się że spokojnie można to zrobić po 150k. Ja po 100k zrobiłem jak narazie statyczną wymianę.
    MarekNeo

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

na dynamiczna mysle ze tak, wiec nastepna pewnie bedzie stat - zobaczymy - narazie chcialem miec pewnosc ze jest caly nowy olej stad dynamiczna.

Zapytam jeszcze raz: ktos jezdzi na mobilu atf 3309 ? jakies doswiadczenia ? ile przejechanych km ?

Inne pytanie, czy wymiana oleju w skrzyni ma wplyw na mniejsze spalanie ?

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    czy wymiana oleju w skrzyni ma wplyw na mniejsze spalanie ?
    Nie zakładałem nigdy, że zmiana oleju w skrzyni może mieć jakiś wpływ na zużycie paliwa, dlatego też nie zwracałem na to specjalnie uwagi. Jednak nie zauważyłem żeby coś się zmieniało po zmianach statycznych.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał MarekNeo Zobacz post
    50k km to nie za częsta dynamiczna wymiana oleju w skrzyni? Skoro producent nie przewidział w ogóle wymiany to wydaje mi się że spokojnie można to zrobić po 150k. Ja po 100k zrobiłem jak narazie statyczną wymianę.
    MarekNeo
    Marek bzdura i jeszcze raz bzdura . Producent czego nie przewiduje?? Alfa owszem ale producent skrzynie zaleca wymiane co 60-80tkm . Mercedes też twierdzi ,że ich skrzynie są bezobsługowe , tylko że po 200tkm padają . Olej w skrzyni automatycznej zużywa się szybciej niż w manualu bo tu działają na siebie duże siły cierne . Niedługo producenci aut będą " nie zalecać" wymian oleju w silniku ( bo kto jezdzi jednym autem więcej niż 50tkm )

Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Auto

Domyślnie

To trzeba szykować się na dynamiczną wymianę

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

MarekNeo jak ja sprawdzałem olej ze skrzyni przy przebiegu 141tkm a auto przywiezione z NL ,serwis do końca w jednym ASO więc raczej olej nie dotykany ( wedle zaleceń Alfa Romeo ) to po odkręceniu korka spustowego polał się brązowy olej o zapachu spalenizny czyli całkowicie zużyty -od razu auto pojechało na płukanke i dynamiczny ( wersja bez wyciągania skrzyni i filtra ) .

Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Auto

Domyślnie

Teraz też mam 140k więc czas na wymianę chodź 4k temu statyczną wymianę robiłem.

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

To sprawdz sobie może pierw jak u ciebie wygląda olej bo to ,że ja miałem smołe to nie znaczy ,że i u ciebie będzie ( może ktoś przed tobą wymieniał )

Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Auto

Domyślnie

Przy statycznej wymianie sprawdzałem i był w porządku. Ale przy 150k max zrobię dynamiczną.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Saimonse
    Mieszka w
    3-CITY
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16 V 2007 Q-T | eks : AR 147 16 V TS 88 kW 2006

Domyślnie

Też przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni. Podzwoniłem po paru 'specjalistycznych' miejscach gdzie zajmują się automatami oraz do ASO. No i niestety prawie każdy ma inne zdanie na ten temat. Jedni zalecają nie wymieniać w ogóle (jeśli nic się nie dzieje) albo jak już to dynamicznie (ASO). Dodali też, że wymiany dynamicznej producent nie przewiduje i nie ma jej w cenniku.. Z kolei w jednym warsztacie powiedzieli, że lepiej najpierw wymienić statycznie jak nic się nie dzieje i podjechać do nich na sprawdzenie po przejechaniu 1000 km. Nie wiem w końcu jak do tego podejść. Samochód kupiłem wczoraj, ma najechane 205k i nie mam niestety informacji czy poprzedni właściciele wymieniali olej. Będę wdzięczny za wszelkie info na temat tej wymiany.

Aha - podałem w ASO mój VIN i odpisali mi na maila, że wg schematu w mojej skrzyni nie ma filtra..