Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: 156 2003 FL kilka pytań

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    147 JTDM 16V

Domyślnie 156 2003 FL kilka pytań

Hello,
    Koledzy forumowicze mam kilka pytań odnośnie pewnego samochodu.
    http://olx.pl/oferta/alfa-156-1-9-jt...tml#c847cc910b
    Bardzo mnie zainteresował ten egzemplarz.Wygląda na zdjęciach całkiem nieźle ale mam kilka pytań bo po obejrzeniu i przejechaniu się nim nie jest tak kolorowo.
    Felgi troszkę styrane,minimalne ślady rdzy przy błotnikach,troszkę na masce
    1.Skrzypi przednie zawieszenie szczególnie przy hamowaniu i ruszaniu,obie strony - co to może być, gdzieś wyczytałem, że to bolączka Alfy - jaki koszt naprawy może być?
    2.Pali się Air Bag - ale to moze być pierdółka np.wtyczka pod siedzeniem lub inny przetarty kabelek, tym się tak bardzo nie przejmuje.
    3.Pali się Check Engine - sprzedawca twierdzi, że to EGR może być, jechałem tą alfą i ładnie przyśpiesza, dobrze się wkręca ma kopa. On tak jeździ już dłuższy czas(tak twierdzi)
    4. Zamek od strony pasażera wciska się i już nie wyciska znacie jakieś sposoby na naprawę?
    5.Jak sprawdzić klimkę w te chłodne dni bo ponoć sprężarka się nie załącza w temp. poniżej 0C ale nie wiem jak w przypadku klimatronika.

Powiem tak, że najbardziej interesuje mnie ta zawiecha i check engine, klima resztę pewnie da się ogarnąć jakoś.
    Cena oczywiście jest do urwania ale ja sądzę, że z tymi usterkami to maks od 7000do7300zł za to auto pod warunkiem, że check to jakaś pierdółka.
    Co sądzicie sprawdzać ją bardziej pod kompem i na diagnostyce zawieszenia.
    Sorry za takie pytania pierdołowate ale nie miałem do czynienienia z Alfą tylko głownie z BMW i nie tymi nowymi modelami które są tak naszpikowane elektroniką.
    Ostatnio edytowane przez Novertis1 ; 06-01-2015 o 17:15

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar BigMen23
    Mieszka w
    Mieleszyn k. Wieruszowa
    Auto
    Alfa Romeo 147 Twin Spark

Domyślnie

Nie jestem też jakoś fest ogarnięty. Są mądrzejsi na tym forum, ale napisze co wiem. Może trochę pomogę.
    Podpiąć pod komputer myślę że byłoby warto. Dowiedziałbyś się jaki błąd ją dokładnie męczy. Niekoniecznie jest to EGR. Sprawdziłbyś również przebieg i błąd poduszki.
    Zawieszenie dość często poskrzypuje w Alfach i to szczególnie jak jest zimno. Nie mam pojęcia czemu ale niektórym się to nawet objawia w niedużym czasie po remoncie.
    Klimatyzacja włącza się tylko w temperaturze dodatniej. Siedem stopni celsjusza? Sposobem na to jest wjechać do ogrzewanego garażu, warsztatu, serwisu czy też parkingu. Musi się włączyć sprężarka.
    Na zamek jest sposób właściwie darmowy. Trzeba napsikać smaru przez śrubkę w drzwiach. ;D

Co ode mnie Ci mogę poradzić to wjazd na kanał lub podnośnik. Model 156 słynie wręcz z "Flinstonowatej" podłogi. Jest konserwacja a pod nią już zjedzona blacha. Pochodź, popukaj, popatrz. Widzę również nakładki na progach. Często pod nimi występuje korozja.

Tyle ode mnie. Pewnie ktos coś dorzuci. Pozdrawiam!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Novertis1 Zobacz post
    Hello,
    Koledzy forumowicze mam kilka pytań odnośnie pewnego samochodu.
    http://olx.pl/oferta/alfa-156-1-9-jt...tml#c847cc910b
    Bardzo mnie zainteresował ten egzemplarz.Wygląda na zdjęciach całkiem nieźle ale mam kilka pytań bo po obejrzeniu i przejechaniu się nim nie jest tak kolorowo.
    Felgi troszkę styrane,minimalne ślady rdzy przy błotnikach,troszkę na masce
    1.Skrzypi przednie zawieszenie szczególnie przy hamowaniu i ruszaniu,obie strony - co to może być, gdzieś wyczytałem, że to bolączka Alfy - jaki koszt naprawy może być?
    2.Pali się Air Bag - ale to moze być pierdółka np.wtyczka pod siedzeniem lub inny przetarty kabelek, tym się tak bardzo nie przejmuje.
    3.Pali się Check Engine - sprzedawca twierdzi, że to EGR może być, jechałem tą alfą i ładnie przyśpiesza, dobrze się wkręca ma kopa. On tak jeździ już dłuższy czas(tak twierdzi)
    4. Zamek od strony pasażera wciska się i już nie wyciska znacie jakieś sposoby na naprawę?
    5.Jak sprawdzić klimkę w te chłodne dni bo ponoć sprężarka się nie załącza w temp. poniżej 0C ale nie wiem jak w przypadku klimatronika.

Powiem tak, że najbardziej interesuje mnie ta zawiecha i check engine, klima resztę pewnie da się ogarnąć jakoś.
    Cena oczywiście jest do urwania ale ja sądzę, że z tymi usterkami to maks od 7000do7300zł za to auto pod warunkiem, że check to jakaś pierdółka.
    Co sądzicie sprawdzać ją bardziej pod kompem i na diagnostyce zawieszenia.
    Sorry za takie pytania pierdołowate ale nie miałem do czynienienia z Alfą tylko głownie z BMW i nie tymi nowymi modelami które są tak naszpikowane elektroniką.
    Ad.1 Skrzypią zapewne górne wahacze- koszt nie mały ale bez tragedii
    Ad.2 Może być wtyczka może kabelek, ale czemu z pierdołą nie poradził sobie sprzedający przed sprzedażą, widocznie nie taka pierdoła
    Ad.3 Może być EGR, a może być cała góra innych problemów tema niemal rzeka. Najlepiej podpiąć pod pompa
    Ad.4 Z tym powinieneś sobie poradzić
    Ad.5 Klima faktycznie przy ujemnych sie nie załącza, to wcale nie znaczy, że przy dodatniej się załączy
    Ostatnio edytowane przez www156 ; 06-01-2015 o 18:27
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Użytkownik Rowerzysta Avatar Prezes156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 SW 2.4 JTD 175KM 2003r.

Domyślnie

Rewelacyjne to ogłoszenie: "zawieszenie i reszta w idealnym stanie" "wszystkie wymiany robione na biezaca" vs "Skrzypi przednie zawieszenie" i "Pali się Air Bag" oraz "Pali się Check Engine".
    Wszystko się zgadza, tak?

"Check Engine" - Bez sprawdzenia komputerem raczej nie ma co kupować.
    "Klamka" to standard i łatwo temu zaradzić.
    "Pali się Air Bag" - Miałem tak w poprzedniej alfie i namierzanie gdzie kabel zerwał trochę trwało, bo nie było to pod siedzeniem. Ale jak się tego nie naprawie to nie wiadomo, czy to właśnie taka wada.

P.S. Czy 156 może mieć 12 poduszek zgodnie z opisem ogłoszenia?
    Ostatnio edytowane przez Prezes156 ; 06-01-2015 o 18:51

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 2.4JTD CF3

Domyślnie

Nie, jak już to 6. 12 to może mieć znaczków Airbag

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    147 JTDM 16V

Domyślnie

A jak wlasnie z rdza tzn spod auta.Podobno najgorzej jest pod fotelami i bierze od wewnatrz ppd dywanikami i nic nie widac na podnosniku ewentualnie gdzie jeszcze szukac.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Woda83
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Novertis1 Zobacz post
    A jak wlasnie z rdza tzn spod auta.Podobno najgorzej jest pod fotelami i bierze od wewnatrz ppd dywanikami i nic nie widac na podnosniku ewentualnie gdzie jeszcze szukac.
    Pod fotelami są plastikowe kratki, możesz je odkręcić, latarka w rękę i sprawdzasz co się dzieję z podłogą. Niestety ten typ tak ma. Podłoga rdzewieje od środka, zapychają się kanaliki odpływowe i woda stoi robiąc sieczkę

P.S klima się załącza przy 4'C

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Klimę możesz sprawdzić w garażu pod sklepem, ale to że się załączy nie oznacza jeszcze że działa i że jej ewentualny remont nie będzie Cię drogo kosztował.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Darus
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    166 2.4 jtd była, 156 fl sw 2.4 JTDm była, 166 FL 2.4 20v, 159 2.4 20v była, Giulietta 1.4 170 je

Domyślnie

Kolego, jeżeli nie chcesz kupić skarbonki, podłącz pod komputer oraz pojedź sprawdz zawias.
    Błędy mogą się okazać trudne do naprawy itp.
    Zawieszenie to pewnie górne wahacze ale poza nimi może się okazać ze jeszcze coś ją boli jak sprzedający pisze, że taka igła...a jak widać coś ją boli.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

grunt że ma ramki więc od forumowicza