Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: problem z kontrolką wtrysku (dziwny)

mkm156
    Gość

Domyślnie problem z kontrolką wtrysku (dziwny)

Witam,
    jak w temacie wlaczyla sie kontrolka wtrysku, najdziwniejsze jest to ze nie faluja obroty, nie sa podwyzszone (ok 700 obr/min) na biegu jalowym samochod nie traci mocy, przyspiesza z taka sama checia jak przy zgaszonej kontrolce. Nadmienie jeszcze, ze odwazylem sie zatankowac na stacji pewnego rosyjsiego giganta....czy to moze miec jakis wplyw? Nie chce ryzykowac i jezdzic z wlaczona kontrolka, dlatego bak jeszcze pelny
    W czym moze byc problem? Prosze o pomoc

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jeśli dobrze jedzie na tym paliwie to raczej nie ma sensu go spuszczać. To może być zwykły zbiego okoliczności - może po prostu pada jakiś czujnik. Trzeba podpiąć pod kompa.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Domyślnie

Siema miałem podobny problem! Jak wymieniałem termostat to zauważyłem ze poniżej idzie kable do filtra powietrza(kończy się wtyczka) miałem go trochę przetarty jak otworzyłem pancerz okazało się ze izolacja jest uszkodzona zabezpieczyłem to i kontrolka już się nie świeci i mam spokój.Wcześniej zapala mi się dość często i miałem takie same objawy jak Ty. Pozdro
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

adasco
    Gość

Domyślnie

U mnie zapalila sie po lukoilu wlasnie i po werwie orlenu. Wiec motyw taki moze sie przytrafic...
    Pomoglo "przegonienie" mozniejsze auta na innym paliwie (wowczas vpower).

groszek
    Gość

Cool Witam

U mnie z kolei kontrolka paliła się w momencie kiedy zaczął umierać mi czujnik położenia wału.

mkm156
    Gość

Domyślnie

dzieki wielkie za pomoc..niestety ta kontrolka to preludium do wiekszych problemow ale o tym w nastepnym watku...
    Gdy juz dowiem sie na 100% jaka byla przyczyna napisze, bedzie dla potomnych :p Na chwile obecna obstawiam problemy z rozrzadem.

elwira
    Gość

Domyślnie [156] kontrolka wtrysku

A ja mam inny problem. Otóż kontrolka wtrysku zaczela mi sie pojawiac calkiem niedawno. Najpierw nie gasla przy odpalaniu, potem zdarzalo mi sią jeździć autem przy świecącej się kontrolce, aż tu w sobotę nawet - nie pytana - zaświeciła mi się pod koniec jazdy, gdy podjeżdżałam pod blok. Dodam, że nie mam żadnych podstaw, by sądzić, że jest jakaś zależność od pracy auta. Słowem - pojawia się znikąd i nie wpływa na jazdę. Co to może być?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Podziwiam odwagę osób które beztrosko jeżdżą sobie z palącą się kontrolka sygnalizują awarię silnika - chyba że mają duzo pieniędzy na późniejsze naprawy
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

elwira
    Gość

Domyślnie

A potrafisz podpowiedzieć o co w tym dziwnym przypadku chodzi?
    BTW-czasem alfę odpalam przy otwartych drzwiach kierowcy. Inaczej nie odpali, też dziwne, prawda?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rzeszów/Irl.
    Auto
    159 1.9 jtdm 16v 2007

Domyślnie

Cytat Napisał elwira Zobacz post
    A ja mam inny problem. Otóż kontrolka wtrysku zaczela mi sie pojawiac calkiem niedawno. Najpierw nie gasla przy odpalaniu, potem zdarzalo mi sią jeździć autem przy świecącej się kontrolce, aż tu w sobotę nawet - nie pytana - zaświeciła mi się pod koniec jazdy, gdy podjeżdżałam pod blok. Dodam, że nie mam żadnych podstaw, by sądzić, że jest jakaś zależność od pracy auta. Słowem - pojawia się znikąd i nie wpływa na jazdę. Co to może być?
    Ja też tak miałem i u mnie był winny przepływomierz. Ale wczesniej jedz na kompa i sprawdz błędy bo u mnie były (1177,1178) coś tam z mieszanką. Ja mam TS-a a ty JTD więc może to coś innego.