Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Wymiana cewek zapłonowych 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie Wymiana cewek zapłonowych 2.0 TS

Panowie, czy kolejność cewek w silniku w Alfie 166 ma konkretne znaczenie? Mam do wymiany jedną - 1 od lewej strony (w miejscu gdzie wchodzi kabel prądowy nie ma izolacji) i mógłbym zamienić (na stanie mam kilka sztuk ale są to 2,3 i 4 w kolejności). Czy nic nie zepsuje montując taką cewkę?
    Kable i cała reszta jest ok, chodzi wyłącznie o tę"kopułkę" która ma wejście złączki, samego tego nie wymienei a że mam praktycznie niezniszczone cewki - pytam.

I druga sprawa - czy jeśli w tym miejscu nie ma dobrej izolacji w deszczowe dni może być to przyczyną, że silnik nie wchodzi powyżej 2tys obrotów? (dopiero po 20minutach pracy i rozgrzaniu idzie normalnie).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Kolejność cewek nie ma znaczenia. Możesz wykręcić cewkę z cylindra nr.4 i zamienić ją z cewką cylindra nr.1 wszystkie cewki są takie same. Ważna jest tylko kolejność okablowania - kostek odpowiadających za kolejność zapłonu w cylindrach.

Bez jednej cewki silnik w końcu i tak wkręci się na obroty, przynajmniej u mnie tak było przy awarii cewki. Charakterystyczne objawy to nierówna praca silnika, duże wibracje i spadek mocy. Ale ja mam v6 a Ty TS-a więc u Ciebie to może wyglądać inaczej.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

dokladnie mi chodzi o ten element

u mnie nie ma tej czarnej obudowy styków i dlatego chce wymienic.
    na forum trafilem tez na post aby po wyjeciu odrdzewic np. cocacola wszystkei sprezyny w cewkach a fajki wyczyscic i zalozyc na nie tasme termokurczliwa. Robic tak czy to sobie odpuscic?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4938873304_1.jpg
Wyświetleń:	329
Rozmiar:	17.1 KB
ID:	154981  

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Sprawdź w jakim stanie są świece po zdjęciu cewek, może trzeba już je wymienić jeśli robiłeś to dawno, lub jeśli nie masz w 100% pewnej informacji od poprzedniego właściciela o wymianach. Czyszczenie cewek coca-colą to nie jest dobry pomysł, lepiej użyj do tego kontakt sprayu, albo w ostateczności wd-40. Po zdjęciu samych cewek sprawdź dokładnie gniazda i oczyść je przed wyciągnięciem świec inaczej wykręcenie świecy spowoduje wpadnięcie syfu do środka cylindra, a to nie jest zdrowe i bezpieczne dla silnika.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    Alfa 166 3.0 V 6

Domyślnie

dołączę się do tematu , jak zmierzyć / sprawdzić stan cewki? , rezystancja? , czasem mój silnik ma lekki drgnięcia w obrotach i może to być cewka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Mierzysz rezystancję między stykami gniazda cewki a potem między pinami a wyjściem cewki na świecę.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::