Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Problem z odczytywaniem płyt w domyślnym radiu

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie Problem z odczytywaniem płyt w domyślnym radiu

Witam.

Mam problem z odtwarzaniem płyt w domyślnym radiu. Po włożeniu jakiejkolwiek płyty do czytnika wyskakuje błąd CD ERROR. Aby płyta została odczyta trzeba po 10-20 razy próbować. Znalazłem na forum podobny temat, gdzie pisali że trzeba przeczyścić laser. Wyciągnąłem radio, rozkręciłem je, po czym wziąłem bagietkę do uszu nasączona spirytusem i powoli przeczyściłem laser. Po tym czyszczeniu teraz w ogóle nie czy żadnych płyt.

W czym może tkwić problem ?

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

po pierwsze, może wkładasz płyty cd ale z muzyką w formacie MP3 a radio nie odtwarza?
    sprawdź jakąś oryginalną .. a co do czyszczenia, to do tego są specjalne cd służące do czyszczenia.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Właśnie jest tak, że oryginalne płyty czyta ale dopiero za 10-20 razem, a nie oryginalne w ogóle nie czyta.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MatiMatteo
    Mieszka w
    Konin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Mam podobnie. Ja posiadam zestaw Bose i mi też nie czyta jeśli włożę do radia płytę CD. Nie wiem co jest grane. Wyświetla mi się ,,CD init" a zmieniarkę mam wyciągniętą (w sensie tą część gdzie wkłada się płyty).

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Plastikowa soczewka czytnika powiedziała, mam dość. Czyszczenie prawie nie pomaga bo o ile wierzchnią część soczewki trochę odkurzymy to nietknięta pozostaje spodnia strona, pryzmat oraz detektor. Radio do wymiany, bo lasera znieniać się nie opłaca.
    Gdzie te czasy kiedy soczewki były szklane...... i zabezpieczone przed kurzem......
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Plastikowa soczewka czytnika powiedziała, mam dość. Czyszczenie prawie nie pomaga....
    Z tym bym się akurat do końca nie zgodził bo ja po kupnie auta miałem dokładnie ten sam problem a dodatkowo mam seryjną nawigację i płyt navi też nie czytało. Po czyszczeniu lasera spirytusem odtwarzacz działa jak nowy więc zanim kolego będziesz cokolwiek wymieniał i płacił to proponuje jednak zacząć od czyszczenia bo często najprostsze rozwiązania są najlepsze

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Spróbuje jeszcze dać radio do kogoś kto zajmuje sie czyszczeniem laserów, bo wszystko możliwe, że po prostu ja to źle zrobiłem. Gdy to nie pomoże to jedyne wyjście radio w śmietnik.

Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał flatbeet Zobacz post
    Z tym bym się akurat do końca nie zgodził bo ja po kupnie auta miałem dokładnie ten sam problem a dodatkowo mam seryjną nawigację i płyt navi też nie czytało. Po czyszczeniu lasera spirytusem odtwarzacz działa jak nowy więc zanim kolego będziesz cokolwiek wymieniał i płacił to proponuje jednak zacząć od czyszczenia bo często najprostsze rozwiązania są najlepsze
    Dlatego napisałem "prawie nic nie daje". Tobie akurat pomogło wyczyszczenie tej jednej czwartej toru optycznego i swiatło wzmocniło sie na detektorze na tyle źe działa poprawnie. Ale problem degradacji postępuje i w pewnym momencie zwykłe czyszczenie nie pomaga, a przy cenach sprzętów naprawa mija się z celem.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9 JTD 8v 2002

Domyślnie

slavol a jakie to są koszta? W sensie wymiany lasera w ConnectNav+ ?? Mi nie czyta płyt (próbowałem wszelkie możliwe płyty oraz prędkości oczywiście nie mp3) i cały czas nic. Płytę czyszczącą czyta od razu bez problemu. Gdzie szukać problemu i co jest winne ?

Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Ceny czytników zaczynają sie od 50zł, no i trzeba wiedzieć jaki mechanizm siedzi u Ciebie. Zwykle z wymianą u elektronika kosztuje od 150zł w górę. Musisz jeszcze takiego znaleźć żeby miał dostęp i chęci, często wysyłkowo. Chce Ci się? Ja za używką bym sie rozejrzał, z jak najmłodszego rocznika, z jakąś rejkojmią i modlitwa żeby podziałało.