Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Spadek orbotów podczas ruszania

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS Distinctive

Domyślnie Spadek orbotów podczas ruszania

Witam. Przed chwilą wróciłem z zakupów i niestety mam problem, przyjechałem do domu wypakowałem zakupy (auto chodziło sobie na luzie) wracam do samochodu wbijam jedynkę ruszam puszczam sprzęgło i dup zgasła, odpalam znowu to samo, muszę nieźle szarpnąć sprzęgłem żeby ruszyć i żeby nie zgasła a gdy tylko puszczę sprzęgło obroty gwałtownie spadają grubo poniżej 1 tyś zaczyna wszystko drgać itd dopiero auto odzyskuje moc koło 2,5 tyś obrotów, problem pojawia się tylko przy ruszaniu z jedynki czy to dwójki, a najciekawsze jest to że jak wrzucę bieg wsteczny jest wszystko ok auto hula aż miło ale na wstecznym nie spada z obrotów nie traci na mocy.. Od razu mówię że na wolnych obrotach auto chodzi cacy trzyma ten 1tyś i pracuje równo, nie pojawił się też żaden błąd... (ostatnio miałem wymienianą sonde lambda bo świecił się check motor control system failure...).
    Czy ktoś z was miał taki problem albo wie co to może być? Najgorsze jest to że to stało się nagle bo 5 min wcześniej gry wyjeżdżałem z pod sklepu było wszystko ok auta nie gasiłem... Z góry dzięki za pomoc.
    Auto: Alfa Romeo 147 1,6 TS 120km 2001r.

Auto

Domyślnie

Nikt nie miał podobnych objawów? Jutro i tak udam się do mechanika ale ciągle mi to nie daje spokoju ;/

Auto

Domyślnie

posiedziałem trochę teraz w samochodzie bo nie dawało mi to spokoju i wiem już co to jest na 99% ale nie wiem jak to się nazywa, myślałem wczoraj że wbijam pierwszy bieg a tu dziś się okazuje że wchodzi tylko 3, 4 ,5 i wsteczny udało się wbić jakimś cudem jedynkę i auto normalnie trzyma obroty nie spada i nie dławi się. Wbiłem ze 2 razy jedynkę i teraz już nie da się wbić drążek do zmiany biegów lata w lewo i prawo i coś chrupie jak zdjąłem mieszek więc teraz chciałbym zapytać jak się nazywa ta część co jest w nią osadzony drążek?? wiem że kiedyś ktoś na innym forum miał taki temat co szukał tej części i ktoś mu dał link, jeden był ciut droższy i pisało że do alfy 147 a drugi parę złoty tańszy i pisało fiat seicento/ alfa romeo 147 i ktoś się wypowiadał że pasuje do alfy..

Użytkownik Embrion Avatar maksiu91
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    AR 147 1.6TS (120km)

Domyślnie

Witam, u mnie drganie silnika przy ruszaniu bylo spowodowane sprzęgłem, a dokładnie na tarczy puściły nity i okładzina byla luzna. Wczesniej bawiłem sie w wymiane poduszek i nie pomogło. Dlatego wydaje mi się że i u Ciebie sprzęgło sie kończy. Pozdrawiam

Dodano po 12 minutes:

Są zestawy naprawcze do lewarków, albo wymiana całego razem z cięgnami. A wsteczy wszedł ze zgrzytem ?
    Ostatnio edytowane przez maksiu91 ; 25-01-2015 o 16:03 Powód: Dodano

Auto

Domyślnie

wsteczny, trójka, czwórka i piątka wchodzą bez zarzutów jak pisałem wyżej to nie zgrzyta w skrzyni tylko w lewarku nie da się wbić jedynki i dwójki i lewarek lata w lewo i prawo bardzo luźno więc to pewnie to siedzisko lewarka czy nie wiem właśnie jak się ta część nazywa, byłbym bardzo wdzięczny za podanie nazwy tej części. Wiem że są zestawy naprawcze do tego... tylko jeszcze jeden problem czy zrobię to z kabiny czy trzeba wchodzić pod samochód?

Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    AR 147 1.6TS (120km)

Domyślnie

podnieś maske i zobacz czy ciegna są zapiete na wodzikach skrzyni biegów, bardzo często lubia wyskoczyć jak gniazda sa juz wyrobione jesli tak to wymiana całych ciegien i tylko od dołu.

Użytkownik Świeżak Avatar szejker
    Mieszka w
    Strumień
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,6 120KM

Domyślnie

A proszę bardzo

http://www.forum.alfaholicy.org/147/...ny_biegow.html

U mnie drążek jest luźny, goni na boki i w górę. Biegi wchodzą dobrze, oprócz wstecznego, ten czasem lubi szarpnąć/zgrzytnąć. I czasem słychać jakieś stuknięcie przy zmianie biegów tak jakby właśnie pęknięty plastik przeskoczył. Te plastiki to norma w Alfach i Fiatach, tak samo jak plastik od prowadnicy bocznych szyb (pęka, a potem przy zamykaniu szyba się przekrzywia i ciężko zamyka).

Auto

Domyślnie

to jednak nie popękany korpus niestety jedna z linek zmiany biegów pękła ;/ co ciekawe nigdzie na hurtowni nie mogą znaleźć takich linek, dzwoniłem do serwisu fiata mają ale tylko oryginały za 1000 zł dokładnie 920zł doradził mi żebym popytał się jeszcze gdzieś może znajdę zamiennik.

Czy ktoś byłby wstanie dać mi namiar na coś tańszego? znalazłem na allegro za 844zł jedną aukcję i tyle ;/

Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    AR 147 1.6TS (120km)

Domyślnie

Nie jestem zwolennikiem używanych części ale chyba tylko to pozostaje. Z zamiennikiem może być ciężko.

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

kup zamiennik, kosztuje grosze w porównaniu do oryginału nowego a kilka lat wytrzyma jak wszystko nasmarujesz i porządnie poskładasz