w takim razie zdradź prosze w jaki sposób Twoj serwis w sposób trwały naprawia problem skrzypiacych wahaczy?? Pomijam smarowanie bo to żaden sposób. Na razie nic konkretnego i mądrego nie napisałes w tej kwestii a przecież chodzi właśnie o to że szukamy na forum sposobu wyeliminowania tego problemu- chętnie skorzystam ja i sporo innych tutaj osób , jesli takowy znasz to podziel się lepiej zamiast sapać i krytykować
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 30-01-2015 o 15:22
Na usunięcie na trwale skrzypienia nie ma sposobu.
Wszystkie wielowahacze skrzypią wcześniej czy później czy to VAG czy Italian czy Francuz i Japonczyk
Jest to normalnym zjawiskiem przy spadku temp oraz drobnym zanieczyszczeniu TMG wahaczy.
Jedynie co można zrobi to
użyć silnego strumienia wody do usunieńcia zanieczyszczeń z TMG.
Zabezpieczyć suchym teflonem.
http://allegro.pl/forch-suchy-teflon...992786850.html
Zabieg wystarcza na 4-6 miesięcy.
Ostateczne rozwiązanie wymiana TMG z Stilo lub Brawo są wykonane z miększej mieszalniki gumowej.
Lub dedykowanej do julki
https://automator.pl/sklep/artykul/t...tta-10--498043
Tutaj podaje nr odpowiedników dedykowanych do Julki
LEMFORDER
35724 01
SIDEM
835628
SPIDAN
411873
Mały schemat zawiasu julki
Do kolegi TX555 nie sapie nie krytykuje.
Tylko kto niszczy sobie tuleje przez podcinanie boków satelity gumowej ???
Ktoś puścił bujdę takich rzeczy nikt mądry nie zrobi.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez dziadzia82 ; 30-01-2015 o 18:47
Panowie, nie ma sensu się sprzeczać, ja pisałem już o tym problemie. Temat jest nie do usunięcia!!! Ja walczyłem z ASO 1,5 roku, i wywalczyłem tyle że 3 razy wymieniali mi wahacze. Pomogło na trochę, po wymianie na po zmianowe. Ale temat powrócił, muszę przyznać że jest lepiej, o wiele lepiej. Na wiosnę jest całkiem dobrze![]()
no ja rozumiem że wielowahacz- tylko że Julka nie ma wielowahacza z przodu i całej masy TMG- mamy dwie z których jedna skrzypi i raczej nie jest to zjawiskiem normalnym -w każdym razie nie powinno być przy tej konstrukcji przedniego zawiasu . Wahacz konstrukcyjnie jest można powiedzieć podobny do tych jakie są w 145/146/155 a tam przez 10 lat jezdżenia autem i wymianie X tych wahaczy róznych producentów żaden nigdy mi nie skrzypiał, no może z jednym wyjatkiej kiedy to guma w małej TMG pusciła (nowy wadliwy wahacz) i obracała się w metalu-wtedy to miało prawo skrzypieć
Na usunięcie na trwale skrzypienia nie ma sposobu.no to w końcu wymiana tulei jest tym sposobem czy nie, bo już się pogubiłem?Ostateczne rozwiązanie wymiana TMG z Stilo lub Brawo są wykonane z miększej mieszalniki gumowej.
Lub dedykowanej do julki
Dzieki za info
Nacinanie tulei może i eliminuje skrzypienie ale na 100% skraca żywotność tego elementu. To że koledze Jabolek w serwisie w NL tak zrobili świadczy tylko o niefachowości,a pewnie i desperacji serwisu - chcieli pozbyć się natręta. Pewnie na holenderskich autostradach tego obniżenia trwałości nie odczuje, ale na naszych wybojach na pewno - W PL nie słyszałem aby jakich serwis nacinał tuleje wahacza
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)