Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Ciągłe przepalanie się bezpiecznika (xenony, zegary)

Użytkownik Świeżak Avatar PLASTICZ
    Mieszka w
    AugustĂłw, Poland
    Auto
    166, 2.4 JTD 20v 2005r

Domyślnie Ciągłe przepalanie się bezpiecznika (xenony, zegary)

Panowie sprawa jest taka, że przestały mi działać zegary i prawie wszystkie kontrolki pod nimi. Działają tylko kontrolki od świateł i kierunkowskazów. Przyczyną jest bezpiecznik nr 6 w puszce pod kierownicą. Odpowiada on za poziomowanie xenonów i za właśnie zegary i kontrolki. Po włożeniu drugiego bezpiecznika 7.5 spala go w ciągu kilku sekund tak jakby poziomowanie xenonów po przekręceniu kluczyków to robiło. Ale dziwne bo buczenie poziomowania słychać nawet gdy siedzi spalony bezpiecznik :/ Zegary wyciągałem tam wszystko raczej gra, kostki docisnąłem na płytce nie widać nic co mogłoby budzić niepokój. Bezpiecznik spala się nawet gdy zegary są całkowicie odpięte więc raczej problem w zegarach nie tkwi. Rozkminialiśmy to cały dzień i nic. Chcieliśmy sprawdzić przekaźnik od kierunkowskazów ale w 166 po fl przynajmniej u mnie nie ma go w tunelu tak jak wszyscy piszą. O co tu może chodzić? dodam że podświetlenie zegarów działa tyle że leżą ciągle no i brak kontrolek po wciśnięciu CHECK nic cisza :/ HELP A i bymbyłm zapomniał prawy kierunkowskaz miga szybciej niż lewy przynajmniej kontrolka bo na zewnątrz nie sprawdzałem.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    166 3.0 automat 2004.

Domyślnie

Sprawdz na zewnatrz kierunkowskazy Moze jakas zarowka sie po prostu przepalila (zbieg okolicznosci).

2: poziomowanie ksenonow wlacza sie dopiero z wlaczeniem swiatel mijania, wiec mozesz smialo na wylaczonych swiatlach odpalic auto / wlaczyc zaplon i podswietlenie zegarow powinno byc, jesli to poziomowanie ksenonow nawalilo, to gdy z wylaczonymi swiatlami bezpiecznik nie wysiada to jest szansa ze to wlasnie poziomowanie.
    jesli przy wylaczonych swiatlach bezpiecznik pali dalej, szukaj przyczyny gdzie indziej. Ale ja dopiero zaczynam przygode z Alfa wiec uwzglednij to w poszukiwaniach

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

1. Poziomowanie ksenonów w FL następuje po właczeniu zapłonu. Fakt włączenia świateł nie ma tu nic do rzeczy.
    2. Włącz światła i zobacz czy po przejściu poziomowania nie świecą Ci zaraz przed maskę.
    3. Tutaj trzeba włożyć troszkę pracy. Musisz zdjąć koła przednie lewe i tylne lewe i poszukać, czy nie masz pourywanych kabli przy czujnikach poziomowania. Jeśli nic nie znajdziesz to wypnij z nich wtyczki. Możesz mieć taki numer jak ja, że zwarcie jest w samych czujnik ze względu na ich zgnicie od wilgoci. Jesli odepniesz czujniki i bezpiecznika nie spali, to wpinaj je po kolei i sprawdź który nawalił. Niestety odpięcie czujników najpewniej spowoduje świecenie swiateł przed samą maskę. Ale i tu jest wyjątek, bo mi się trafiło, że system poziomowania zgłupiał i trzyma poziom bez czujników (cały czas w jednym punkcie, aktywne poziomowanie nie działa).
    4. Jeśli będziesz wymieniał czujniki to tylko razem z wtyczkami, bo ja popełniłem ten błąd (zostawiłem stare) i nowe czujniki padły po 3 miesiącach
    Ostatnio edytowane przez danus77 ; 31-01-2015 o 22:22
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    AugustĂłw, Poland
    Auto
    166, 2.4 JTD 20v 2005r

Domyślnie

Danus coś w tym jest bo stało się tak jak mechaniory wymieniali mi piastę prawą tylną i klocki z przodu i może naruszyli właśnie czujnik wtedy ale Ty piszesz że on jest po lewej z przodu i z tyłu też po lewej?

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Tak czujniki są na wahaczach z przodu i z tyłu po lewej stronie (kierowcy). Nie ma wyjścia musisz sprawdzić te kable.
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

Mieszka w
    AugustĂłw, Poland
    Auto
    166, 2.4 JTD 20v 2005r

Domyślnie

Danus miałeś rację wtyczka od poziomowania za kołem z tyłu była spalona, odciąłem ją w ogóle i zastanawiam się teraz jak to zrobić aby było dobrze. Są takie wtyczki do kupienia?

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Jest to taka sama wtyczka jak do webasta. A więc pytasz wujka gogle o frazę "wtyczka webasto" w zakładce grafika i wybierasz sklep gdzie mają . Ewentualnie allegrosz, jest tego od groma.

Niestety muszę Ci przekazać również i złą nowinę, w postaci konieczności wymiany przewodów aż do bagażnika (wchodzą w wiązkę pod aku), ponieważ te stare na pewno będą mocno utlenione (przerabiane osobiście).
    Ostatnio edytowane przez danus77 ; 01-02-2015 o 13:03

Mieszka w
    AugustĂłw, Poland
    Auto
    166, 2.4 JTD 20v 2005r

Domyślnie

Danus to będzie taka http://archiwum.allegro.pl/oferta/we...443482664.html
    sorry ale nie zrobiłem zdjęcia dla starej i nie pamiętam jak wyglądała nawet jakbym pamiętał to słabo by było bo jak ją wyciągałem to rozpadła się w rękach. Starą dałem koledze żeby miał na czym bazować bo chce mi zrobić na krótko.
    Ostatnio edytowane przez PLASTICZ ; 01-02-2015 o 13:42

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Mieszka w
    AugustĂłw, Poland
    Auto
    166, 2.4 JTD 20v 2005r

Domyślnie

o to zajebiście :] dzięki wielkie Panie!
    co do kierunkowskazu szybciej migającego to rzeczywiście żarówa się przepaliła :] zbieg okoliczności :]
    Ostatnio edytowane przez PLASTICZ ; 01-02-2015 o 20:53