Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Biały nalot pod korkiem od oleju

Użytkownik Maniak resoraków Avatar seboll2
    Mieszka w
    XXX
    Auto
    VW GOLF IV 1.9TDi

Domyślnie

hmmm jakaś nieszczelność układu musi być, i się zapowietrzać może, jak złapie powietrze to płyn podnosi jak zgasi i powietrze zejdzie płyn zasysa.....

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Darek23 Zobacz post
    A ten płyn chłodniczy pod wpływem zimna może się "kurczyć"? Bo wieczorem zalałem pod Max a dzisiaj rano jest na Min. Po rozgrzaniu znowu był Max
    Pominąłem te wpis, ale według tego opisu to według mnie jest prawidłowo.
    Moja Bella

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

ris-no tak zrobiłem, po dojechaniu do pracy. sprawdzałem poziom płynu i był już lekko powyżej Max.
    No czyli na razie jest OK. Złapałeś wzrokowo mniejszą ilość płynu wtedy gdy pompa pociągnęła. Powinno być wszystko OK. Trochę wyższy poziom w zbiorniczku nie przeszkadza. Teraz kontroluj przez kilka dni ale myślę że wywaliło Ci ze względu na ten nieszczęsny korek. Miałem tak wywalało mi płyn dolewałem ciągle po wymianie korka jak ręką odjął.

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Plyn tak samo jak metal, gdy jest cieplejszy zwieksza swoja objętność, ja mam 24h/7 minimum, po dogrzaniu jest maximum. JEST TO NORMALNE, A ZASYANIE POWIETRZA I INNE PIERDOLY MOZNA SOBIE WSADZIC MIEDZY DUPE, gdyby tam sie powietrze zbieralo to by uklad byl 24h/7 zapowietrzony.

Od tego jest pojemniczek wyrownawczy, aby plyn sie wahal miedzy min a max, jest to prawidlowe, normlane, wporzadku nie ma czym sie martwic... Martwic sie trzeba jak gdzies bokiem zdupcy caly zbiornik
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 30-01-2015 o 17:13

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Mongoose Zobacz post
    Plyn tak samo jak metal, gdy jest cieplejszy zwieksza swoja objętność, ja mam 24h/7 minimum, po dogrzaniu jest maximum. JEST TO NORMALNE, A ZASYANIE POWIETRZA I INNE PIERDOLY MOZNA SOBIE WSADZIC MIEDZY DUPE, gdyby tam sie powietrze zbieralo to by uklad byl 24h/7 zapowietrzony.

Od tego jest pojemniczek wyrownawczy, aby plyn sie wahal miedzy min a max, jest to prawidlowe, normlane, wporzadku nie ma czym sie martwic... Martwic sie trzeba jak gdzies bokiem zdupcy caly zbiornik
    Po zgaszeniu silnika i odkręceniu korka poziom się podnosi w zbiorniczku wyrównawczym ponieważ wyrównujesz ciśnienie. Na zamkniętym obwodzie układ ma podwyższone ciśnienie i to nie ma związku z rozszerzaniem się płynu.
    Zawór nadciśnienia w korku reguluje ciśnienie i tenże korek jest odpowiedzialny za ciśnienie w układzie chłodzenia.

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat z strony producenta płynu chłodniczego...

Płyn chłodniczy zwiększa swoją objętość wraz ze wzrostem temperatury, w związku z tym wzrasta ciśnienie w układzie. Dzięki zwiększaniu lub zmniejszaniu objętości płynu chłodniczego w zależności od temperatury zapewniony jest jego przepływ po wyłączeniu silnika (pompa nie pracuje).
    Więc napisałem to samo i ma to związek z rozszerzeniem/zwiększeniem swej objętości

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Mongoose Zobacz post
    Cytat z strony producenta płynu chłodniczego...

Więc napisałem to samo i ma to związek z rozszerzeniem/zwiększeniem swej objętości
    Nie będziemy się przekomarzać :-) Kolega, który zadał pytanie już wie o co chodzi.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    grodzisk maz
    Auto
    147 1.9 JTD (937AXD1A) 115 KM

Domyślnie

dla pewnosci podjedz gdzies zeby Ci sprawdzili plyn chlodniczy na obecnosc co2, zaplacisz z 20zl a bedziesz spac spokojniej

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Ok, w wolnej chwili zrobię ten test A powiedzcie mi, czy to normalne, że ten górny przewód wychodzący ze zbiornika wyrównawczego na zimnym silniku jest twardy jak kamień? Dopiero po rozgrzaniu mięknie...

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

A powiedzcie mi, czy to normalne, że ten górny przewód wychodzący ze zbiornika wyrównawczego na zimnym silniku jest twardy jak kamień? Dopiero po rozgrzaniu mięknie...
    Raczej normalne gdyby był miękki za zimnym to na gorącym jaki by był ?