Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Problem ze swapem 155 TB na 170 Multiair

Użytkownik Embrion
    Auto
    Mito

Domyślnie Problem ze swapem 155 TB na 170 Multiair

Witajcie Wiele razy już Wasze forum mi pomagało z kilkoma Alfami ale tym razem nic nie znalazłem więc postanowiłem się zarejestrować i zawracać głowę.

Więc tak :

Wpadło mi w ręce Mito 2008 1.4 155km auto ,, dostało dołem ,, i zatarł się silnik. Przypadkiem wpadł mi w ręce w bardzo dobrej cenie kompletny silnik 170km ale dopiero jak go dostałem na palecie dotarło do mnie ,ze to Multiair. Auto z którego pochodzi ten silnik jest jeszcze osiągalne i można jeszcze pozyskać kompa i wiązkę.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć co dokupić zeby swap wypalił ?

z góry dzięki za pomoc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- body komputer.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Embrion
    Auto
    Mito

Domyślnie

ok jest do pozyskania, ale czy w nim jest immo ? bo nie wiem jak z zamkami i kluczami.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- tak jak napisałem, w body komputerze jest antena, cały układ odbiorczy , we flashu jest zawartość immo.
    - problemem są zamki i klucze, najlepiej z dawcy zabrac także klucze i zamki, wtedy nie ma problemu z programowaniem kluczy (transponderów).
    - problemem jest także zaprogramowanie nowych kluczy do auta a dokładnie preprogramowanie transpondera.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair

Domyślnie

Nie wiem jak to jest w Alfie, ale w VAG wystarczyło przełożyć między kluczykami "pigułkę" immobilizera - wtedy zmiana zamków nie jest potrzebna.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek1983 Zobacz post
    Nie wiem jak to jest w Alfie, ale w VAG wystarczyło przełożyć między kluczykami "pigułkę" immobilizera - wtedy zmiana zamków nie jest potrzebna.
    A potem w sieci krążą legendy... Co ma VAG do AR? Poza tym Twoja teoria nawet w przypadku VAG'a jest mocno naciągana.

Już od 159 zaczęto stosować inne rozwiązanie niż w 147/156/GT. Mito też ma inny patent.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem dlaczego naciągana? Osobiście tak robiłem zmieniając kluczyk, wystarczyło go rozebrać, przełożyć transponder Crypto48 do nowego, naciętego zgodnie ze wzorem kluczyka i wszystko działało.
    Ale jak mniemam z Twojego posta Alfa Romeo ma zupełnie inny typ zabezpieczenia i zapewne kodowanie immobilizera zapisane jest jakimś tajemnym kodem na samym kluczyku, a nie w elektronicznym transponderze czytanym przez cewkę w stacyjce?

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - tak jak napisałem, w body komputerze jest antena, cały układ odbiorczy , we flashu jest zawartość immo.
    - problemem są zamki i klucze, najlepiej z dawcy zabrac także klucze i zamki, wtedy nie ma problemu z programowaniem kluczy (transponderów).
    - problemem jest także zaprogramowanie nowych kluczy do auta a dokładnie preprogramowanie transpondera.
    bez problemu dodana do 8 kluczy choćby nawet multiecuscan. Sam dodawałem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek1983 Zobacz post
    Nie bardzo rozumiem dlaczego naciągana? Osobiście tak robiłem zmieniając kluczyk, wystarczyło go rozebrać, przełożyć transponder Crypto48 do nowego, naciętego zgodnie ze wzorem kluczyka i wszystko działało.
    Ale jak mniemam z Twojego posta Alfa Romeo ma zupełnie inny typ zabezpieczenia i zapewne kodowanie immobilizera zapisane jest jakimś tajemnym kodem na samym kluczyku, a nie w elektronicznym transponderze czytanym przez cewkę w stacyjce?
    Nie każdy VAG ma te same rozwiązania z transponderem immo osobno i dlatego napisałem, że jest to naciągana teoria.
    Mito ma crypto 46 philipsa i to jest na tą chwilę dość ciężki orzech do zgryzienia w porównaniu do większości VAG'ów i wcześniejszych AR.

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    bez problemu dodana do 8 kluczy choćby nawet multiecuscan. Sam dodawałem
    Jak to robiłeś i z użyciem jakich kluczyków?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Mito ma crypto 46 philipsa i to jest na tą chwilę dość ciężki orzech do zgryzienia w porównaniu do większości VAG'ów i wcześniejszych AR
    Jeżeli przekłada całą elektronikę to nie widzę tutaj problemów z przełożeniem immo pomiedzy kluczykami. Ale ja się nie znam