chyba tylko to![]()
chyba tylko to![]()
Alfa Romeo 147 1.6/120km TS 16V 04' - była
Alfa Romeo GT 1.9/150km JTD 16V 05' - była
Alfa Romeo Brera 2.4/240km JTDm 20V 07' - jest
![]()
nie wiem dlaczego tak narzekacie na te szyby u mnie tylko raz się niezsynchronizowały a to tylko i wyłącznie przez mój błąd bo próbowałem otworzyć przymarznięta szybę
od siebie dodam
- skrzypiące plastiki z tylu auta
- słabe uszczelki drzwi
- średnie światła
auto ma tyle wad a i tak każdy z nas z rogalem na twarzy dumnie prowadzi GT
ta łuszcząca się guma na panelu sterowania szybami i klamce to nr 1 denerwujących rzeczy
z rzeczy ktore nie zostaly wymienione to brak regulacji mocy podgrzewania siedzen
a jesli chodzi o plusy
prowadzenie w zakretach
fotele wygodna nawet na dlugich trasach i swietnie trzymaja na boki podczas szybkiej jazdy
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Minusy:
- mały rozstaw osi - auto jest dość nerwowe na prostych i trzeba być mocno skupionym jadąc 150 km/h
- trudno pokonuje się ciasne zakręty w prawo - lusterko uniemożliwia spojrzenie za zakręt (dotyczy osób o wzroście 185+ cm)
- przez okna bez-ramkowe w aucie jest powyżej 120 km/h dość głośno
- konstrukcja i materiały są delikatne - psują się rzeczy, które w innych autach potrafią sprawnie działać przez 20 lat
- dość duży promień skrętu - przy parkowaniu czasem trzeba zrobić z siebie idiotę.
- silnik hałasuje (mam jtdm), ale ma swoje plusy (patrz niżej)
- trudno się wysiada i wsiada (ogółem auto dla młodych i sprawnych ludzi)
Plusy:
+ oryginalna i elegancka stylistyka
+ neutralne zestrojenie zawieszenia (nie płuży przodem, ładnie pokonuje zakręty)
+ przełożenie przekładni kierowniczej - pozwala szybko zamienić ruch kierownicy na skręt kół - dla skoncentrowanego kierowcy to zaleta, choć na długich prostych to czasem też trochę męczy (i może być na minus).
+ silnik choć hałaśliwy to ma bardzo ładną elastyczność, szybką odpowiedź na naciśnięcie pedału gazu, przyzwoite 110 KW.
+ przełożenia skrzyni (mam silnik jtdm) na szóstym biegu minimalna prędkość to ok 100 km/h - można jechać za miastem 100 km/h i palić mniej niż jadąc na piątce 90 km/h. Jak policja zapyta dlaczego jedziesz 120 zamiast 90 to mówisz że oszczędzasz paliwo ;-)
+ ogólnie pojęta przyjemność z jazdy
+ trudno się wysiada i wsiada (trzeba pozostawać młodym i sprawnym ;-) , lepsze niż "personal trainer" )
+ okna bez-ramkowe wyglądają bosko
+ chociaż to coupe* to ma całkiem spory i ustawny bagażnik
+ sterowanie nawiewem - to jedna z rzeczy która najbardziej przypadła mi do gustu - ustawiam temperaturę a alfa wie, że póki się silnik nie nagrzeje to ma mi nie dmuchać na nogi tylko na szybę, później się sama przełącza. Super sprawa.
*tak naprawdę to hatchback udający coupe
Generalnie to auto dla kogoś kto zgodzi się przedłożyć pewne walory użytkowe nad przyjemność z jazdy. Jeśli ktoś szuka auta do długich nudnych, cichych podróży to na pewno znajdzie coś bardziej odpowiedniego.
Czytając te komentarze dochodzę do wniosku ze kupując te auto niewidzieliscie na co sie decydujecie.
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy![]()
Ustalmy - przecież większość tych minusów to są pierdoły - niech mi ktoś znajdzie auto, które nie ma ani jednej wady. Nie ma takich aut![]()