Silniczki od reflektorów nie są wpięte w CAN. Musisz podpiąć pod komputer żeby odczytać problem.
Silniczki od reflektorów nie są wpięte w CAN. Musisz podpiąć pod komputer żeby odczytać problem.
dzięki kolego za info
Witam!
Miałem ten sam problem i miałem dwie różne przyczyny tego migania.
1. Słaby akumulator, przy zapalaniu zbyt nisko schodziło napięcie.
2. Po kilkukrotnym wypinaniu sterownika klimatyzacji(pokrętła,przycisk klimy itp.) nie zrobiłem osiowania.
Od kupna auta miałem z tym problem, wymieniłem akumulator na chwile się uspokoiło, później przerabiałem podświetlenie na led pokręteł i znów ten sam problem. Włączyłem FES 3.6 z kablem ELM, opcja osiowania 2 minuty i już pół roku spokoju. Tak samo zauważyłem że po odpięciu drzwi a mianowicie przycisków do otwierania szyb i regulacji lusterek przebieg mruga po odpaleniu co domyślam się że też należy do problemu osiowania. Źle zaimplementowany osprzęt samochodu w głównym komputerze.
Ostatnio edytowane przez andm15 ; 07-02-2015 o 07:02
Witam
z osiowaniem muszę na razie poczekać bo nie mam kodu do radia (zresztą zauważyłem, że coś jest nie tego z radiem bo samo zaczęło mi się włączać) może to też jest przyczyna migania licznika kilometrów, muszę zdobyć kod do radyjka i ogarnąć silniczki ustawiania świateł i wtedy zrobić osiowanie mam nadzieję że pomoże![]()
odnośnie silniczków ustawiania świateł wiek ktoś czy podpasują z innego modelu Alfy czy do 147 są inne??
pasują. Kiedyś wypisałem wszystkie jakie są zamiennikami dla naszych silniczków (147 przed liftowe).
Generalnie jeśli wygląda tak samo, to 99% pasuje. Dla pewności odszukaj tamten temat. Albo sprawdź na stronie boscha po numerze (w katalogu są wypisane pod jakimi numerami występowały te silniczki).
Ale osiowanie nie ma wiele wspólnego z silniczkami.
A kod radia, nawet jeśli nie masz, zdobędziesz na stronie www do odkodowywania (też kiedyś było poruszane na forum - bociek pisał).
Dodano po 11 minutes:
http://www.yoyopart.com/oem/4304049/...ml#interchange
Ostatnio edytowane przez mateuszszar ; 10-02-2015 o 13:01 Powód: Dodano
Co do silniczków...
Na alledrogo są tylko używki. Znalazłem w necie sklep (Cieszyn), który ma nowe zamienniki - po 46zł za sztukę.
Zamówiłem. Zobaczymy, jakiej będą jakości. Ale myślę, że warto wziąć nowy (używki są po ok.30zł).
żadna tajemnica. Ani nawet reklama.
http://motoplatforma.com/index.php?p...skoda-smart-vw
Jak ktoś znajdzie tańszy nowy zamiennik, to również niech wklei. Po co inni mają kupować niewiele taniej jakieś używki niewiadomego pochodzenia (nie wiadomo ile jeszcze popracują).
to extra, dzięki Mateusz