Strona 23 z 88 PierwszyPierwszy ... 13141516171819202122232425262728293031323373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 879

Temat: łożyska / skrzynia m32

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

To daj namiar na łożyska - wielu pewnie skorzysta.

Użytkownik Świeżak Avatar kacperr
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    Jest: 159 2.0JTDm Ti / Była: Vectra GTS 1.9CDTI / Była Vectra B 2.0DTI

Domyślnie

Może ktoś ma wymiary tych łożysk? Może nie są to takie kosmiczne łożyska jak ceny co poniektórzy tu podają?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Kempes
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 SW, 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Po remoncie swojej skrzyni zrobiłem zbieżność a nawet geometrie, bo takie wytyczne dostałem.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał Wolfer Zobacz post
    Łożyska zakupiłem sam, a stare dostałem do wglądu, także wymienione zostały wszystkie. Uszkodzone było tylko 1 łożysko na wałku 1/2/5/6 to małe. (bardzo duże wżery na bieżni) O zbieżność pytałem bo przy hamowaniu lekko tłucze kierownicą (przed naprawą tego nie było)
    Jak coś tłucze przy hamowaniu to raczej nie zbieżność ale coś masz albo źle skręcone albo niedokręcone. Posprawdzaj czy masz koła przednie dokręcone na początek. Może coś z tarczami hamulcowymi. Sprawdź to koniecznie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Panowie, obecnie jestem po:
    - remoncie skrzyni (wymianie 6 łożysk),
    - wstawieniu nowego dyferencjału (plus dwa łożyska),
    - wymianie całej lewej półosi na nową (oryginalną),
    - wymianie dwóch dolnych poduszek
    A stuk podczas wciśnięcia sprzęgła podczas jazdy pozostał… czy ktoś się z tym uporał ?
    Pytam, bo już sam nie wiem, czy to problem jest w samej skrzyni (luzy na wałku?), czy to problem ze sprzęgłem (żadnego ślizgania, telepania, dźwięków podczas rozruchu i gaszenia silnika nie ma), czy na samym dyfrze – ale on jest nowy a tam nie prawa być luzu i konieczności regulacji podkładkami.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Będzie VW :(

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaLorenzo Zobacz post
    Panowie, obecnie jestem po:
    - remoncie skrzyni (wymianie 6 łożysk),
    - wstawieniu nowego dyferencjału (plus dwa łożyska),
    - wymianie całej lewej półosi na nową (oryginalną),
    - wymianie dwóch dolnych poduszek
    A stuk podczas wciśnięcia sprzęgła podczas jazdy pozostał… czy ktoś się z tym uporał ?
    Pytam, bo już sam nie wiem, czy to problem jest w samej skrzyni (luzy na wałku?), czy to problem ze sprzęgłem (żadnego ślizgania, telepania, dźwięków podczas rozruchu i gaszenia silnika nie ma), czy na samym dyfrze – ale on jest nowy a tam nie prawa być luzu i konieczności regulacji podkładkami.
    Jak już zdjeli skrzynię to nie zaglądali do sprzęgła? Ja bym zajrzał jak wygląda łożysko oporowe sprzęgła.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał mcq Zobacz post
    Jak już zdjeli skrzynię to nie zaglądali do sprzęgła? Ja bym zajrzał jak wygląda łożysko oporowe sprzęgła.
    Dodam, że na postoju żadnych dźwięków nie ma, żadnego postukiwania/chrobotania.
    Pojawia się tylko podczas ruszania/cofania i podczas jazdy kiedy załączamy i rozłączamy napęd.
    Jazda na dowolnym biegu -> wciśnięcie sprzęgła - puk, 1 -> ruszanie - puk, wsteczny -> ruszanie - puk.
    Ostatnio edytowane przez AlfaLorenzo ; 16-02-2015 o 14:24

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał mcq Zobacz post
    Łożysko oporowe jest zintegrowane z hydraulicznym wyprzęgnikiem, jego awaria na pewno nie powoduje stuków przy wyprzęganiu. Jak dwumas jest o.k,półosie bez luzów, mech. róznicowy wymieniony, to stuk raczej mimo wszystko powoduje skrzynia.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Nie Alfa - Astra H GTC

Domyślnie

Przy ostatniej jeździe na trasie dokładnie przyglądałem się pracy skrzyni biegów i sprawa przedstawia się następująco:
    Bieg 1 - wszystko ok, lewarek sztywny
    Bieg 2 - ruch jak na załączonym na poprzedniej stronie filmie (puszczenie sprzęgła po wrzuceniu biegu - ruch, później sztywno)
    Bieg 3 - niewidoczne, ale wyczuwalne pod ręką sporadyczne przesunięcia rzędu, bo ja wiem, 1mm. Przy mocnym przyspieszeniu i (bardziej wyczuwalne) podczas początkowego hamowania silnikiem z wysokich obrotów
    Bieg 4 - identycznie jak bieg 2
    Bieg 5 - wszystko ok, lewarek sztywny
    Bieg 6 - jak biegi 2 i 4

Podpierając się cytatem:
    Cytat Napisał Randall Zobacz post
    Czytając angielskojęzyczne fora spotkałem się z przypadkiem, gdzie dokładnie takie objawy, czyli po wrzuceniu biegu i puszczeniu sprzęgła drążek przesuwa się trochę w stronę luzu tylko raz i już tam zostaje na stałe, nie rusza sie ponownie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu, były spowodowane padniętymi poduszkami. Z tym, że tam działo się to na biegach dolnych, tj. 2,4,6.

Chyba czas najwyższy na sprawdzenie poduszek. Zajmę się tym przy wymianie oleju w skrzyni biegów, której to nie dokonałem przy wymianie sprzęgła i dwumasy w styczniu.

Aha, szumu/wycia albo nie mogę wyłapać przez hałas przy wyższych prędkościach w kabinie, albo najzwyczajniej w świecie go nie ma.

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    może GT

Domyślnie

panowie wiecie może jak sprawdzić czy do 2.2 jts będzie pasować skrzynia od 1.9 jts ?
    pytam się ponieważ skrzynie od 1.9 są tańsze na allegro i na dodatek nie pamiętam żeby ktoś miał kłopot z nimi na forum
    a przypadków kłopotów ze skrzynią w 2.2 trochę było
    z tego co pamiętam mechanizm różnicowy, poduszki, dwumas mają takie same numery, tylko półosie mają inne ale może mają mniejszą średnice czy coś