To daj namiar na łożyska - wielu pewnie skorzysta.
To daj namiar na łożyska - wielu pewnie skorzysta.
Może ktoś ma wymiary tych łożysk? Może nie są to takie kosmiczne łożyska jak ceny co poniektórzy tu podają?![]()
Po remoncie swojej skrzyni zrobiłem zbieżność a nawet geometrie, bo takie wytyczne dostałem.
Panowie, obecnie jestem po:
- remoncie skrzyni (wymianie 6 łożysk),
- wstawieniu nowego dyferencjału (plus dwa łożyska),
- wymianie całej lewej półosi na nową (oryginalną),
- wymianie dwóch dolnych poduszek
A stuk podczas wciśnięcia sprzęgła podczas jazdy pozostał… czy ktoś się z tym uporał ?
Pytam, bo już sam nie wiem, czy to problem jest w samej skrzyni (luzy na wałku?), czy to problem ze sprzęgłem (żadnego ślizgania, telepania, dźwięków podczas rozruchu i gaszenia silnika nie ma), czy na samym dyfrze – ale on jest nowy a tam nie prawa być luzu i konieczności regulacji podkładkami.
Ostatnio edytowane przez AlfaLorenzo ; 16-02-2015 o 14:24
Przy ostatniej jeździe na trasie dokładnie przyglądałem się pracy skrzyni biegów i sprawa przedstawia się następująco:
Bieg 1 - wszystko ok, lewarek sztywny
Bieg 2 - ruch jak na załączonym na poprzedniej stronie filmie (puszczenie sprzęgła po wrzuceniu biegu - ruch, później sztywno)
Bieg 3 - niewidoczne, ale wyczuwalne pod ręką sporadyczne przesunięcia rzędu, bo ja wiem, 1mm. Przy mocnym przyspieszeniu i (bardziej wyczuwalne) podczas początkowego hamowania silnikiem z wysokich obrotów
Bieg 4 - identycznie jak bieg 2
Bieg 5 - wszystko ok, lewarek sztywny
Bieg 6 - jak biegi 2 i 4
Podpierając się cytatem:
Chyba czas najwyższy na sprawdzenie poduszek. Zajmę się tym przy wymianie oleju w skrzyni biegów, której to nie dokonałem przy wymianie sprzęgła i dwumasy w styczniu.
Aha, szumu/wycia albo nie mogę wyłapać przez hałas przy wyższych prędkościach w kabinie, albo najzwyczajniej w świecie go nie ma.
panowie wiecie może jak sprawdzić czy do 2.2 jts będzie pasować skrzynia od 1.9 jts ?
pytam się ponieważ skrzynie od 1.9 są tańsze na allegro i na dodatek nie pamiętam żeby ktoś miał kłopot z nimi na forum
a przypadków kłopotów ze skrzynią w 2.2 trochę było
z tego co pamiętam mechanizm różnicowy, poduszki, dwumas mają takie same numery, tylko półosie mają inne ale może mają mniejszą średnice czy coś