Dawid,pozdro Tamworth(przedtem z Worcester)...moja następna połowa użytkuje seelsa od ponad 3 lat i nie udało jej się zadusić gadziny..;-}
Płyn nie ma nic do rzeczy..pilnuj tylko stanu oleju bo oprócz wiadomo czego mogą też biegi zniknąć ;-}
Dawid,pozdro Tamworth(przedtem z Worcester)...moja następna połowa użytkuje seelsa od ponad 3 lat i nie udało jej się zadusić gadziny..;-}
Płyn nie ma nic do rzeczy..pilnuj tylko stanu oleju bo oprócz wiadomo czego mogą też biegi zniknąć ;-}
A to chyba wynik przyduszenia. Wczesniej jezdziłem beznzyna i po przesiadce na dizzla udało mi się tak przyducić Alicje że zgasła i wyskoczył komunikat o niskim ciśnieniu oleju. Nastąpiło to tak szybko że nie zwróciłem uwagi co predzej nastapiło- zgaszenie czy komunikat.![]()
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Wyłączenie silnika, podczas włączonej stacyjki wywoła komunikat o niskim ciśnieniu oleju. Co do płynu chłodzącego, to ubytek płynu w krótkim czasie oznacza albo wyciek, albo np. uszkodzoną uszczelkę pod głowicą. W stanie normalnym niewielkie ubytki są dopuszczalne, dlatego poziom płynu należy wizualnie kontrolować.
Hmm teraz to już sam nie wiem,powiem tak zawsze miałem maximum tego płynu Ale właśnie ostatnio zauważyłem za mam go poniżej kreski Max.
Wszystko zależy od przedziału czasowego, w którym nastąpił ubytek. Jak jest to dzień lub kilka dni to jest to powód do niepokoju. Jak rok to nie ma powodów do obaw. Poza tym poziom należy sprawdzać, porównywać i uzupełniać zawsze w tych samych warunkach tzn. na zimnym silniku i poziomym podłożu. Radzę uzupełnić ubytek i obserwować.
Może być woda,czy muszę kupić jakiś specjalny plyn
Dolewanie samej wody (destylowanej) to ostateczność. W obecnej sytuacji odradzam, ponieważ podejrzewam, że nie wiadomo jak słabe właściwości ma obecny w układzie płyn. Taki zabieg pogorszy właściwości płynu. Można to sprawdzić na stacji diag. i wtedy ewentualnie zdecydować. W ostateczności nie więcej niż 100ml, góra 200ml i to jedynie doraźnie, jednorazowo i przed planowaną pełną wymianą. Najlepiej płyn uzupełnić takim samym jakim już jest zalany układ (najczęściej kupuje się koncentrat do wymieszania z wodą choć można kupić gotowe do użycia płyny). Jak nie wiadomo jakim płynem zalany jest układ to dobierać według koloru. Jak płyn nie był długi okres wymieniany (od 2 lat i więcej – co zależy od płynu) to rozważ całkowitą wymianę. Płyn nie tylko pełni funkcje związane z chłodzeniem, ale posiada właściwości np. smarujące, antykorozyjne, które z czasem słabną (dolewki np. wody je osłabiają) i negatywnie wpływają na np. pompę, chłodnicę itd.
Ostatnio edytowane przez pajch ; 04-03-2014 o 20:13
Auto mam rok ja osobiście nie dolewalem płynu ani niewiem jaki mam wlany,więc trzeba będzie zlać stary i kupić coś nowego.tylko powiedzcie mi jak mogę zlać ten stary płyn?
Olej wymirnialem 2miesiące temu wlalem całe 5l także powinno być ok sprawdzałem ostatnio olej i jest ok
Witam mam problem mianowicie rano podczas jazdy po ok 10 km zapaliła mi się lampka syg. Baterie gasla i po chwili się zaswiecala , później to już mrygala, zatrzymałem się i zgasilem auto,no i to było wszytko bo później już nie zapalilem!!!! Tylko wyłącznie dało się na kablach... A gdy następnym razem po ok 4 godzinach zapalilem ponownie przez kable auto oszalał normalnie choinka w środku,światła mijania gasly wycieraczki nie działały totalne szlenstwo!!!! No i oczywiście gdy chciałem ruszyć do przodu auto po chwili gaslo....proszę o pomoc ,czekam na opinie.