Poprosze mechanika zeby tak zrobil z tymi poduszkami. Dzieki za info![]()
Poprosze mechanika zeby tak zrobil z tymi poduszkami. Dzieki za info![]()
u mnie wymiana poduszki tej centranej na nową(febi) daje taki efekt że jeszcze silniej czuć wibrację
Witajcie,
Wyszła mi dodatkowa robota dzisiaj z wymianą lusterek, ale szybko poszło, więc resztę też udało się posprawdzać.
Jak widać na filmiku z pierwszego posta, pojawia się błąd ze świecami. Wykręciłem wszystkie świece i sprawdzałem. Wszystko ok.
Czy czujnik może wysyłać zły sygnał bo jest słaby akumulator? Pierwsza świeca słabiej się grzała (wolniej) BERU, pozostałe Boscha dużo szybciej i jakby mocniej. Nie wiem co za mongoł wymienił tylko 3 ale no wyglądają na sprawne.
To co mnie zaniepokoiło to zarzygane olejem silnikowym przy świecach żarowych. Zupełnie nie wiem skąd. Nie wygląda jakby z dolotu szło, poza tym nie ma EGR wiec nie ma co z dolotu brudzić za bardzo. Skąd jeszcze tam może się olej pojawić? Przez świece wybija czy jak?
Druga sprawa to dwie świece po wyciągnięciu były również w oleju silnikowym. Pierwsza od rozrządu i ostatnia (od lewej 1 i 4), obie grzały i wszystko ok generalnie. Po wytarciu, ponownym wkręceniu i wyjęciu znowu w oleju. Skąd tam tyle oleju? Pozostałe czyli 2 i 4 suchutkie.
Sprawdzałem też wtryski jak leją. Czy korekty wtrysków powinno się w jakiś konkretny sposób sprawdzać? Po odpaleniu silnika na jałowym:
1 wtrysk: 1,2
2 wtrysk: -1,1
3 wtrysk: -0.08
4 wtrysk: 0.2
Piszę trochę z głowy ale mniej wiecej takie wartości.
Przy jeździe normalnie, trzeci bieg 2 tysiace obrotów, wszystkie korekty się zjechały i były w granicy +-0.1
Dodam jeszcze co było mniej więcej robione w samochodzie odkąd go mam czyli prawie rok.
- Dwumas
- Sprzęgło, docisk etc
- Turbo - w tym czyszczenie dolotu, IC etc.
- Poduszka pod łapą skrzyni
- Egr był częściowo zaślepiony, więc został programowo zablokowany a do tego zaślepki od spodu i kolektora dolotowego.
- Zawieszenie przód
Pozdrawiam,
Haya
Ten okej to pewnie zatkana odma.
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy![]()
Co masz na myśli?
Generalnie to zafajdane miejsce zaznaczyłem na tym zdjęciu: http://screencast.com/t/7HcgPJGki Zdjęcie pożyczone (kolektor mam aluminiowy). Dokładnie w tym zagłębieniu jak są świece. Nie widać jakby ściekało z góry z uszczelki kolektora dolotowego, więc czy to możliwe że wywala przez świece? Nie było problemu z ich odkręceniem, ale zakładam że zostały wcześniej przykrecone z odpowiednim momentem, gwint nie wyglądał jakby nim przepuszczało. Z resztą jakby przepuszczało to pewnie by się zapiekł. Jakoś w tygodniu będę zaglądać do odmy, ale wątpię, żeby to było to. Teoretycznie przy zatkanej odmie powinny być przedmuchy z bagnetu prawda? To mogę sprawdzić szybciej niż samą odmę więc jak coś to dam znać. Bardziej boję się, że puszcza na pierścieniach. Możliwe, że silnik do remontu? Nie ma tam w pobliżu świec jakiegoś kanału olejowego?
E: Jeszcze raz przeczytałem odpowiedź i chyba zamiast 'okej' miało być 'olej'
Haya
Ostatnio edytowane przez haya ; 22-02-2015 o 01:35 Powód: Ponowne przeczytanie poprzedniej wiadomości
Tak miało być olej.
Kolektor dolotowy masz plastikowy czy Alu?
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy![]()
Kolektor aluminiowy. Nie wygląda jakby uszczelka przepuszczała. Klapy usunięte. Przy robieniu turbo wszystko było czyszczone. Z drugiej strony nie ma się skąd tam chyba olej wziąć bo EGR zaślepiony.
Jutro jadę do gościa na wstępną diagnostykę. I pewnie pod koniec tygodnia lub z początkiem przyszłego będę zostawiać samochód do robienia jak coś znajdą.
To co będę sprawdzać na dzień dobry to kompresja oraz wtryski. Dalej zobaczymy...
Mam nadzieję, że ten olej w garach to nie uszczelniacze lub pierścienie.
Haya