Strona 59 z 142 PierwszyPierwszy ... 9495051525354555657585960616263646566676869109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1417

Temat: Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Tak czy siak, używane to loteria i guzik przyjemności z jazdy jeśli mamy choć trochę wyobraźni, nigdy nie wiemy co te opony przeszły wcześniej (chyba że wiemy, że np. zdjęte z auta zaraz po wyjeździe z salonu, bo ktoś ma kaprys większe mieć). Więc zawsze coś tam z tyłu głowy się będzie tłuc i psuć jazdę.
    A nowe budżetowe to nie zaraz klasa chińskich tylko jakieś właśnie sava, kleber itd.
    Widzisz, każdy ma swoje doświadczenia. Ja mam możliwość kupienia pewnych używanych opon i dlatego wolę kupić używane opony marki premium niż budżetówki. Na jednych nowych budżetowych się przejechałem i już. We wcześniejszym samochodzie ojciec miał zimówki Klebera nowe i też szału nie było w porównaniu do rocznych UltraGripów 8.
    Jedyne nowe opony jakie dobrze wspominam to Dębica Frigo II. Na kopnym, świeżym śniegu były naprawdę niezłe i dawałem radę wyjechać z domu nawet zanim pług przejechał (a mieszkam na wsi, więc czasem jest nieźle zawiane).

PS. Te Fuldy przez chwilę mieliśmy w Stilo zanim się sprzedało i całkiem niezłe były.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Widzisz, każdy ma swoje doświadczenia. Ja mam możliwość kupienia pewnych używanych opon i dlatego wolę kupić używane opony marki premium niż budżetówki. Na jednych nowych budżetowych się przejechałem i już. We wcześniejszym samochodzie ojciec miał zimówki Klebera nowe i też szału nie było w porównaniu do rocznych UltraGripów 8.
    Jedyne nowe opony jakie dobrze wspominam to Dębica Frigo II. Na kopnym, świeżym śniegu były naprawdę niezłe i dawałem radę wyjechać z domu nawet zanim pług przejechał (a mieszkam na wsi, więc czasem jest nieźle zawiane).

PS. Te Fuldy przez chwilę mieliśmy w Stilo zanim się sprzedało i całkiem niezłe były.
    Niezależnie od marki i jej pozycjonowania na rynku ciekawi mnie tylko jedno : kto zdrowy na umyśle sprzedaje opony w dobrym stanie i kupuje kolejne a stare oddaje handlarzowi za parę € ?
    Albo są tak kiepskie że nie warto ich używać albo są w jakiś sposób uszkodzone.
    Owszem może ktoś zmienia auto i drugi komplet sprzedaje oddzielnie, albo jest tak bogaty że kupuje nówki co sezon, ale podaż opon u nas jest tak duża że pewnie trudno trafić na okazję.
    Wszystkie opony oferowane na rynku są opisywane jako pewne, sprawdzone i warte zakupu - jednym słowem to kupowanie kota w worku.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Z tymi "pewniakami używanymi" to mi tylko jedna sytuacja przychodzi na myśl jako faktycznie pewne opony - właśnie z auta z salonu gdy klient życzy sobie inne. Albo z drugiego _własnego_ auta.

Co do tych nexenów to nie miałem, ale mają całkiem mają dobre oceny:
    http://www.tyrereviews.co.uk/Article...-Tyre-Test.htm
    w ogóle na tej stronie www.tyrereviews.co.uk sporo testów różnych jest zebranych w jednym miejscu, naprawdę można coś sobie znaleźć z nie top-marek, ale świeże i porządne i pewne.

Auto

Domyślnie

Zatem odpowiedz sobie na jedno pytanie - kiedy pozbywasz się dobrych opon?
    Albo zmieniasz na inny rozmiar, albo zmieniasz samochód. Nigdzie nie powiedziałem, że wszystkie używane opony oferowane na rynku są dobre i warte zakupu. Poza tym sprawdź ile osób prywatnie sprzedaje opony używane. Sam sprzedałem dwa komplety opon koledze, który zajmuje się handlem oponami. Jedne z nich to były 1,5 roczne Dębice. Dlaczego sprzedałem? Bo zmieniałem samochód i jednocześnie rozmiar felg, a nie chciało mi się bujać ze sprzedawaniem ich samemu.

Wiem, że kupowanie używek nie jest tak pewne, dlatego każde używki, które kupiłem były krótko wcześniej ściągnięte z innego samochodu.

PS. Idąc tym tropem to większość rzeczy sprzedawanych jako używane powinny być albo stare i zużyte, albo uszkodzone. Laptopa, telefon, ciuchy czy inne rzeczy też zmieniasz dopiero jak już się nie nadają do użytku?
    Dlaczego zatem na rynku wtórnym jest mnóstwo rzeczy mało używanych, niemal nowych?

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

PS. Idąc tym tropem to większość rzeczy sprzedawanych jako używane powinny być albo stare i zużyte, albo uszkodzone. Laptopa, telefon, ciuchy czy inne rzeczy też zmieniasz dopiero jak już się nie nadają do użytku?
    No nie tak zupełnie, bo opony to jednak część eksploatacyjna - kupujesz bo musisz, a nie chcesz, jak np. nowy telefon, bo ma fajne funkcje... dlatego jak już ktoś odżałował tą kasę na nówki, to raczej wyjeżdża do końca - chyba że coś jest nie tak
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Auto

Domyślnie

Zmieniasz felgi, zmieniasz samochód i opony Ci nie pasują, więc co? Wyrzucasz je do kosza?

Poza tym jw. zjeździłem kilka kompletów takich opon i z żadnymi nie miałem problemu? Fart?
    Gdyby było coś nie tak to raczej nie wytrzymywałby jeszcze 50 tysięcy kilometrów latania po autostradach i nie tylko (zazwyczaj latam autostradami i ekspresówkami, więc często prędkości są od 150 wzwyż)

DODANO:

Jeśli by było coś nie tak, tak jak mówisz, to znaczy, że większość producentów, nawet tych renomowanych jak Pirelli, Conti czy Goodyear produkuje niesamowity chłam skoro taka duża ilość opon po roku czy dwóch użytkowania jest wadliwa
    Zatem twierdzisz, że największe marki wypuszczają najwięcej chłamu na rynek?

DODANO PO RAZ DRUGI

Wejdźmy w dział Bazar na naszym forum, kilka osób sprzedaje tam używane opony. Po zdjęciach widać, można wnioskować, że wyjechane do końca nie są. Zatem coś z nimi jest nie tak, skoro ktoś odżałował, kupił nowe i teraz sprzedaje?
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 28-02-2015 o 17:28

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Zmieniasz felgi, zmieniasz samochód i opony Ci nie pasują, więc co? Wyrzucasz je do kosza?

Poza tym jw. zjeździłem kilka kompletów takich opon i z żadnymi nie miałem problemu? Fart?
    Gdyby było coś nie tak to raczej nie wytrzymywałby jeszcze 50 tysięcy kilometrów latania po autostradach i nie tylko (zazwyczaj latam autostradami i ekspresówkami, więc często prędkości są od 150 wzwyż)

DODANO:

Jeśli by było coś nie tak, tak jak mówisz, to znaczy, że większość producentów, nawet tych renomowanych jak Pirelli, Conti czy Goodyear produkuje niesamowity chłam skoro taka duża ilość opon po roku czy dwóch użytkowania jest wadliwa
    Zatem twierdzisz, że największe marki wypuszczają najwięcej chłamu na rynek?
    Czy ja napisałem że te opony się zużywają po dwóch latach ?
    Nie, i nie kwestionuję sprzedaży opon w przypadkach o których piszesz tylko uważam że większość opon które przywożą handlarze to odpady które na zachodzie miały iść większości do utylizacji.
    Tam też ludzie liczą kasę i nikt nie pozbywa się dobrych opon a stare woli oddać handlarzowi zamiast zapłacić za ich "złomowanie"
    Możesz mi wierzyć że znam z autopsji jak np. w Niemczech ludzie są chętni na zbędne wydatki.
    Co oczywiście nie przekreśla opon używanych kupionych okazyjnie.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No, ale ile kosztuje komplet takich pewniaków powiedzmy 225/45/17 indeks Y - conti czy jakieś inne porządne?
    Bo nowe sava uhp czy wspomniany nexen - 270zł sztuka czyli 1 tys zł z haczykiem, często montaż w cenie. Całkiem duży rozmiar to jest .
    Używane ile kosztują, żeby to tak bardzo opłacalne było ? 300zł taniej? -czyli jeden bak? 600 zł taniej - dwa baki benzyny? warto to cały czas mieć to coś z tyłu głowy co czasem się zatłucze - ej, odpuść, używkami jedziesz, diabli wiedzą co przeszły. Do tego sezon/dwa/trzy mniej posłużą niż nowa bo już ten sezon/dwa/trzy przesłużyła gdzie indziej.
    Czemu opona używana nie bardzo, a inne rzeczy telefon itp. tak? bo opona to jedyne co trzyma wóz z asfaltem? jak nawali, to konsekwencje w stosunku do oszczędności są ogromne, konsekwencje nawalenia telefonu czy laptopa są niemal żadne. Przecież hamulców, wahaczy, amortyzatorów nikt nie odważa się używanych kupować.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pneumat Zobacz post
    Czy ja napisałem że te opony się zużywają po dwóch latach ?
    A czy ja napisałem, że tak twierdzisz? Nie, to nie odnosiło się do Twojego postu.

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No, ale ile kosztuje komplet takich pewniaków powiedzmy 225/45/17 indeks Y - conti czy jakieś inne porządne?
    Bo nowe sava uhp czy wspomniany nexen - 270zł sztuka czyli 1 tys zł z haczykiem, często montaż w cenie. Całkiem duży rozmiar to jest .
    Używane ile kosztują, żeby to tak bardzo opłacalne było ? 300zł taniej? -czyli jeden bak? 600 zł taniej - dwa baki benzyny? warto to cały czas mieć to coś z tyłu głowy co czasem się zatłucze - ej, odpuść, używkami jedziesz, diabli wiedzą co przeszły. Do tego sezon/dwa/trzy mniej posłużą niż nowa bo już ten sezon/dwa/trzy przesłużyła gdzie indziej.
    Czemu opona używana nie bardzo, a inne rzeczy telefon itp. tak? bo opona to jedyne co trzyma wóz z asfaltem? jak nawali, to konsekwencje w stosunku do oszczędności są ogromne, konsekwencje nawalenia telefonu czy laptopa są niemal żadne. Przecież hamulców, wahaczy, amortyzatorów nikt nie odważa się używanych kupować.
    Za Pirelki P7, tyle, że 215 - 1100zł. Zależy co dla kogo jest opłacalne, bo imho dla mnie bardziej opłacalne jest kupić takie opony marki premium niż jakieś Savy czy inne budżetówki. Dlaczego? Bo chociażby te Pirelki o wiele lepiej sprawdzają się na wodzie niż nowe budżetówki.

Fakt, amrów czy hamulców używanych nie kupię, ale nawet na forum nie raz, nie dwa sprzedawały się już używane amortyzator, więc nie pisz, że nikt.

Kupujesz używany samochód i jeżdżąc nim zastanawiasz się czy aby nie był zespawany z dwóch czy nie miał wstawianej ćwiartki? Przecież można to tak dobrze zrobić, że nie zauważysz tego przy kupnie.

PS. I nie upierajcie się tak na te używki od handlarzy, bo widzę, że większość z Was negując zakup używanych opon pisze o oponach od handlarza ściągniętych z zachodu, a ja takowych nie kupuję.
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 28-02-2015 o 19:26

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Mówiąc o hamulcach masz chyba na myśli używane tarcze, bo nie bardzo rozumiem co jest nie halo w kupowaniu używanych zacisków?