Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 77

Temat: 2.2 JTS problem na zimnym śilniku

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Ale problem elektrozaworu dt. bkedu p0011. To o czym ja napisalem dt. pozostalych bledow. Zeby cewki wyoadaly wydtarczy lekkie zatkuszczenie o ktore przy wymianie swiec nietrudno...
    okej w takim razie przeczyszczę je również w sumie i tak będę musiał rozkręcić osłonę, cewki mam przemyć również od środka w sensie tą metalową sprężynkę od spodu która przekazuje prąd do świecy ?

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    okej w takim razie przeczyszczę je również w sumie i tak będę musiał rozkręcić osłonę, cewki mam przemyć również od środka w sensie tą metalową sprężynkę od spodu która przekazuje prąd do świecy ?
    Ja mylem tylko z zewnatrz oraz wewnatrz gniazd w ktore wchodza cewki. Od tego czasu zero wypadania zaplonu. Ale jesli to nie pomoze mozesz stanac przed koniecznoscia wymiany calej listwy...

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Ja mylem tylko z zewnatrz oraz wewnatrz gniazd w ktore wchodza cewki. Od tego czasu zero wypadania zaplonu. Ale jesli to nie pomoze mozesz stanac przed koniecznoscia wymiany calej listwy...
    wydaje mi się że problem wyskoczył jeszcze gdy były stare świece i to one powodowały ponieważ były mocno zajechane, ale przy czyszczeniu elektrozaworu mogę również machnąć te cewki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

W sumie po usunięciu błędów nowe nie wyskoczyły, pojeździj trochę i zobaczysz czy wyskoczą

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    W sumie po usunięciu błędów nowe nie wyskoczyły, pojeździj trochę i zobaczysz czy wyskoczą
    Na razie nie mrugnęła mi żadna kontrolka, ale nie pozwalam na to bo gdy zapalam na zimnym to dodaje trochę gazu i przytrzymuję żeby na luzie rozgrzać troszkę silnik ale rzuca nim ciągle na zimnym.
    Nie mogę sie doczekać weekendu żeby wymienić olej i wyczyścić elektrozawory, zobaczymy czy to pomoże.

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Więc auto było u mechanika na przeglądzie zmieniony olej oraz przeczyszczone 2 elektrozawory(+ wymienione filtr powietrza i filtr kabinowy, oraz osłona przegubu), sprawdziłem w papierach że oba elektrozawory były wymienione jakieś 30 tys kilometrów temu cena jednego ponad 500 zł.
    Gdy wyjeżdżałem od mechanika na zimnym silniku oczywiście poczułem szarpnięcie i charakterystyczny dźwięk że 1 gar nie pali czyli problem wypadania zapłonów jest nadal, w piątek będę przemywał cewki bo nie miałem kiedy tego zrobić, czy błąd elektrozaworu nadal występuje nie wiem ale sprawdzę czy nie zacznie mrugać check engine po odpaleniu na zimnym i odczekaniu chwili.

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Przemyłem cewki w sumie pooblewałem je benzyną ekstrakcyjną i dobrze powycierałem oraz poprzecierałem gniazda w które one wchodzą.
    Zrobiłem to Jakieś 2 dni temu i nie zauważyłem żadnych nowych problemów z wypadaniem zapłonów.
    Dodatkowo problem falowania obrotów na zimnym silniku też już nie występuje czyli na moje błędy pomogła wymiana oleju przeczyszczenie elektrozaworów oraz cewek.
    Ostatnio nie ma mrozów więc to też może pozytywnie wpływać na moje objawy gdyby coś nowego się działo w tym temacie to będę pisać.

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    Przemyłem cewki w sumie pooblewałem je benzyną ekstrakcyjną i dobrze powycierałem oraz poprzecierałem gniazda w które one wchodzą.
    Zrobiłem to Jakieś 2 dni temu i nie zauważyłem żadnych nowych problemów z wypadaniem zapłonów.
    Nie ma za co ;-P

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Niestety było chwilkę dobrze, przynajmniej tak mi się wydawało, ale nadal występuje problem przy zapalaniu zimnego silnika obroty falują i praca jest taka "szarpana" oraz pojawia się nadal błąd P0011 Diagnostyka pozycji wałka rozrządu.
    Jako że oba elektrozawory są dość nowe wykluczam że to one powodują i mam pytanie co teraz należało by sprawdzić ??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Ja bym na chwilę podmienił elektrozawór, może powoli się kończy i wywala błąd na zimnym silniku