Witam! Mam problem z moją alfą, na zimnym silniku przy nagłym wejściu na wysokie oboty coś strzela w kolektorze ssącym. Myślałem że to może przepływka albo filtr powietrza, ale to nic z tych rzeczy. Prosze o pomoc.
Witam! Mam problem z moją alfą, na zimnym silniku przy nagłym wejściu na wysokie oboty coś strzela w kolektorze ssącym. Myślałem że to może przepływka albo filtr powietrza, ale to nic z tych rzeczy. Prosze o pomoc.
A skąd wiesz że to nie przepływomierz, poszukaj na forum jest bardzo dużo tematów z opisem twojego problemu.
przeczyściłem przepływomierz i jest bez zmian
czyszczenie przepływomierza jest jak cerowanie prezerwatywy - odłącz przepływkę i zobacz czy praca silnika się ustabilizuje - jeśli tak to masz winowajcę
Albo pojedź do diagnosty który zna się na na tych sprawach i niech Ci sprawdzi przepływomierz i sondę w pierwszej kolejności.
Nie oburzaj się tak, gdyby nie wszedł na wyższe obroty, to nie dostrzegł by problemu. Pozatym, przynajmniej u mnie, są czasem sytuacje w ktorych muszę wkręcić powyżej 3krpm na niedogrzanym silniku.
Pozatym nie wiemy, co kolega rozumie przez 'wysokie obroty'
A w temacie:
Popieram opinie krytykujące czyszczenie przepływki.
Jednak jego diagnoza poprzez odpięcie nie zawsze się sprawdza.
Najlepiej jest podpiąć do kompa u kogoś kto się zna.
Rozumiem, że samochód jest wolny od instalacji gazowej
Ja miałem podobnie na zimnym strzelal nie mial sily ,odlaczylem przeplywomierz i chodzil jak burza ,teraz kupilem nowy i silniczek pracuje jak powinien![]()