Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Kluczyk elektroniczny

Użytkownik Embrion Avatar pimatu
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150 KM

Domyślnie Kluczyk elektroniczny

Witam miłośników Pięknych Włoszek.
    Kilka miesięcy temu kupiłem (z miłości) Alfę 159 1.9 JTDm (Berlina), piękną - w kolorze szampana. Mam dwa oryginalne kluczyki, jeden w pełni sprawny, natomiast drugi, tak na oko prawie nieużywany, po włożeniu do centralki auto na nim odpala bez problemu, natomiast nie działa centralny zamek (bateria oczywiście nowa). Czy ktoś miał podobny problem, jak sobie z nim poradził (jeśli sobie z nim poradził). Rozwijam temat, bo wolałbym mieć dwa całkowicie sprawne kluczyki.

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Tak na szybko sprawdź wysuwając z tego sprawnego kluczyka baterię w tym plastiku i porównaj czy w tym niesprawnym przypadkiem odwrotnie nie siedzi.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Właśnie to samo miałem zaproponować Odwróć baterię i zobacz, czy zadziała

Użytkownik Embrion Avatar pimatu
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150 KM

Domyślnie

Dzięki za sugestie, ale baterie wymieniałem w obydwu kluczykach równocześnie, są identycznie założone. To nie jest problem baterii.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Częstochowa - okolice
    Auto
    AR 159 SW 2,4 JTDm 2006, AR GTV 1,8 TS 1999

Domyślnie

Panowie, czytając odpowiedzi o bateriach - czy mam rozumieć że immobiliser działa również bez baterii ? Ponieważ mam tylko jeden kluczyk - to co mi grozi jak w nim "padnie" bateria ?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Panowie, czytając odpowiedzi o bateriach - czy mam rozumieć że immobiliser działa również bez baterii ? Ponieważ mam tylko jeden kluczyk - to co mi grozi jak w nim "padnie" bateria ?
    Będziesz musiał wyciągnąć klasyczny kluczyk, żeby dostać się do auta i potem je zamknąć.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Nic Ci nie grozi. Otworzysz grotem drzwi i normalnie odpalisz samochód. Immobiliser nie potrzebuje zasilania z kluczyka. On sie niejako zasila z pola elektromagnetycznego stacyjki. Tak jest w innych samochodach i raczej na pewno w alfie też (przynajmniej mam taką nadzieje, aczkolwiek nie próbowałem uruchamiania bez baterii).

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał pimatu Zobacz post
    To nie jest problem baterii.
    Więc coś z przyciskami np. długo nie przyciskane. Może mocniej naciśnij i zobacz czy coś za którymś razem nie załapie. Ja bym jeszcze dla pewności z tego sprawnego kluczyka przełożył baterię do tego niesprawnego.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Element, który odblokowuje immobilizer jest jak rozumiem w grocie... może ktoś rozwalił elektroniczny klucz (obudowę z przyciskami), kupił jakiś na allegro byle jaki i po prostu włożył "dobry" grot to "złej" obudowy?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Element, który odblokowuje immobilizer jest jak rozumiem w grocie... może ktoś rozwalił elektroniczny klucz (obudowę z przyciskami), kupił jakiś na allegro byle jaki i po prostu włożył "dobry" grot to "złej" obudowy?
    Nie. Jest na płytce.

Ale kombinacje alpejskie. Jedź do majstrów od kluczyków niech sprawdzą czy pilot coś wysyła. Będziesz wiedział od razu na czym stoisz.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline