Archoil ;-)
Temat oleju do Julek jest taki wciągający...
Dziś udzieliłem się w wątku olejowym JTSów i dumnie stwierdziłem, że Fiat zmienił interwały w Julkach 1.4 - z 30 kkm na 15 kkm.
Ale coś mnie tknęło i sprawdziłem instrukcję. To, że byłem w błedzie (Fiat tylko rozpisał przeglądy co rok/15 kkm) to pół biedy. Pomyliłem się, ale z punktu widzenia JTSów na jedno wychodzi. Ale pobrałem sobie najnowszą instrukcję ("3 Edycja - 02/2015"), która zdaniem eLUMa jest do mojej Żulii (co ciekawe, eLUM twierdzi, że kolor zewnętrzny - zielony...). I czytam ją sobie z nudów dalej. Co widzę, strona 276 - dla
1.4 MA/nieMA: SAE 5W40, ACEA A3, Fiat 9.55535-S2 - Selenia StAR P.E. !
Myślę sobie - jestem odurzony - zawsze była. Ale biorę instrukcję papierową (Wydanie 1 - 09/2013), strona 270 - dla
1.4 MA: 0W30, ACEA C2, Fiat 9.55535-GS1 - Selenia DIGITEK P.E.
1.4 nieMA: 5W40, ACEA A3, Fiat 9.55535-S2 - Selenia K P.E.
Oczywiście jeszcze kiedyś już było, że obydwa 1.4 (przed liftem) jechały na StAR P.E. 5W40... (uwaga uwaga... "5 edycja - 07/2010").
I powiem szczerze, że zdębiałem. Z tego co pamiętam ustaliliśmy, że ta Selenia 0W30 w sumie nie jest taka całkiem najgorsza i że w sumie Fiat nie zrobił źle ją wlewając. Ale teraz to już nic nie rozumiem... Czy tylko ja coś przespałem?
A juz zagospodarowal. W Belgii leja Helix Ultra At-L 5w-40 C3 (http://www.keulengroep.com/upload/ks...ctbrochure.pdf oraz http://hand.net.pl/wp-content/upload...iat_en_TDS.pdf)
Ostatnio edytowane przez jacek_kotwica ; 18-03-2015 o 14:53
Tak wygląda olej 0W-30 AZO Amsoila rozrzedzony benzyną 2,8% po ~3500km zimą (bardzo krótkie odcinki w ciągu kilku miesięcy).
Wyraźnie widać rozdzielone obszary jasne (benzyna) i ciemne (używany olej) na bibule.
Olej zaskakująco niewiele stracił na lepkości (nadal trzymał lepkość SAE 30 bo 9,43cSt w 100*C z 10,5cSt katalogowego) przy takim rozrzedzeniu benzyną, zurzycie silnika też niskie ale i tak postanowiłem to wypłukać i zalać na próbę - mam nadzieję, że chociaż do jesieni - taki zestaw:
Full SAPS 0W-40 z AR9200
Na razie (akustycznie) baaaardzo fajnie silniczek i MA pracują i płynnie odchodzi nawet w tak wolnych rpm jak doradzają strzałki podpowiadacza zmiany biegów.
Hej, jak pewnie wiesz smigam na Amsoil 5w30 od 10tys.km jest ok, chociaż na spotach jest wielu oponentow którzy uwazaja ze tylko Selenia do Multiaira![]()
teraz na wiosne mysle o 0w30 plus ten dodatek archoil ar9100 no i ta sruba nr.7 Mam pytanie czy wiesz może cos o tej srubie chyba nr.11 dluga z filtrem co wchodzi do bloku silnika kosztuje kolo 100pln. ja tez wymieniasz?? Jeszcze mam pytnie odnośni Archoil 9200 dużo lepszy od 9100?? I jeszcze jedno jakiej firmy ten olej full saps 0w40??. Pozdrawiam.
Wg mnie trochę AR9200 lepszy w zakresie redukcji tarcia od AR9100 jeśli ktoś nie potrzebuje robić wielu tys km na oleju rocznie. Moja Julka rocznie nie zrobi więcej niż 10 tys km więc nie potrzebuję dodatkowego TBNu z AR9100. AR9200 nie podnosi TBNu i nie do diesela z DPF jeśli pije olej.
0W-40 jak z linka powyżej - Meguin Driver na PAO z promo z AR9200.