Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar Backdoor
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V 160KM/357,5NM TuneUp

Domyślnie

zdaje sobie sprawę że za dobry stan samochodu trzeba zapłacić więcej..ale z drugiej strony wole kupić taniej i dołożyć samemu kilka tysięcy na wymiany bynajmniej wiem co robię i że jest zrobione. Płacąc więcej za niby lepszy stan nie ma gwarancji że tak jest.. a że ma książkę serwisową czy coś tam..przecież samochód po wymianach nie stał w garażu i nie czekał na kupca. Samochód używany taki czy inny zawsze będzie do dopieszczenia i na starcie się na to nastawiam. wcześniej jeździłem 200sx nissmo i wiem co to wkładanie pieniędzy w ulubione autko..xD proste jak kogoś nie stać na taki samochód to niech nie kupuje.

Dodano po 4 minutes:

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Mam takie nie odparte wrażenie, że większość tych tematów ratunku , pomocy to te tanie egzemplarze z ogłoszeń, na które się połasili koledzy i później nie "ogarniają tej kuwety"
    w sumie co tu do ogarniania..tanio się kupuje coś się psuje trzeba wymienić..ale co niektórzy nie dość ze tanio kupują to też tanio chcą naprawiać i kombinują.. czasami trzeba wziąć na klatę i zrobić coś dobrze i konkretnie a nie półśrodkami.
    Ostatnio edytowane przez Backdoor ; 18-03-2015 o 20:01 Powód: Dodano

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Backdoor Zobacz post
    zasadniczo o to że z tego co wiem po 2006 roku naprawili ten cholerny kolektor wiec jakby na plus dla rocznika 2007
    Kolektor po 2007 roku został POGORSZONY. W tym nowszym kolektorze mogą urwać się klapy wirowe i wpaść do cylindra. W starym kolektorze czegoś takiego nie ma (są inne wady, ale nie takie katastrofalne). W obu przypadkach trzeba usunąć klapy po zakupie samochodu. Problem polega na tym, że niejeden kupił auto, chciał usunąć klapy wirowe i niestety klapy już nie było na miejscu.

Generalnie oba auta nie są wiarygodne. Pytasz o różnice w przebiegu o kilka tysięcy km gdy oba równie dobrze mogą mieć nakręcone 300 kkm. Poczytaj o typowych bolączkach 159, bo inaczej trafisz na skarbonkę.

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Mam takie nie odparte wrażenie, że większość tych tematów ratunku , pomocy to te tanie egzemplarze z ogłoszeń, na które się połasili koledzy i później nie "ogarniają tej kuwety"
    Tanie egzemplarze to przede wszystkim auto bite i auta z przekręconymi przebiegami. Koszty utrzymania Alfy nie są najniższe, więc i tak trzeba parę tysięcy w rok włożyć. Choćby to był cukiereczek. Czy to auto tanie, czy drogie, może okazać się, że zaraz po kupnie klęknie coś drogiego. Nikt gwarancji nam nie da. Mniejsze prawdopodobieństwo jest gdy kupimy auto z udokumentowaną historią, wtedy wiemy co wymienione, a co nie i może klęknąć. Ale nikt takich aut nie sprzedaje za 1XXXX zł, tylko zaczyna się od 25000 zł za najstarsze egzemplarze.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 18-03-2015 o 20:07

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Backdoor- mam takie samo zdanie. Ale trzeba wiedziec co jest do naprawy. Trzeba sie na tym naprawde znac... a nie na zasadzie: cos silnik klekocze.... aaa szwagier mi pomoze
    Bo szwagier powie: jakby to byl golf to bym Ci pomogl... a tak to nie wiem.... ale te Alfy to zlom, mowilem nie kupuj

Jezeli ogarniasz kuwete... ale tak naprawde ogarniasz to jak najbardziej jedz zobaczyc i kup. Ale jakbys ogarnial to bys nas nie pytal, ktore auto bysmy kupili.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Tutaj z mojego pliku wyszukane co sprawdzić, do każdego punktu można by dać dłuższy komentarz. Nie ma wszystkiego, ale chociaż jakaś podstawa do ogarnięcia.

Zawieszenie:
    – wahacze, tuleje, sworznie, przód (słaba jakość zamienników wahaczy)
    – tuleje wahliwe tył
    – sprężyny (lubią pękać)
    – maglownica oraz zbiornik od wspomagania (maglownica lubi cieknąć, zbiornik powinien być wymieniony na "poprawiony")
    – stan hamulców (sprawdzić, bo hamulce kosztują więcej niż w Punto)
    – piasty (jw. + czasowa słaba dostępność zamienników)

Elektryka:
    – otwieranie szyb (tył lubi nawalać)
    – działanie nawiewów (sprawdzenie odgrzybienia klimatyzacji), brzęczenie klimatyzacji
    – spryskiwacze szyb, reflektorów
    – żarniki ksenonowe (czy nie mrugają) + samopoziomowanie
    – tylna wycieraczka (czy nie zardzewiał silnik)
    – czujniki parkowania, sprawdzenie wszystkich
    – stan akumulatora
    – radio, odtwarzanie płyt CD
    – ogrzewanie tylnej szyby (czy działają wszystkie paski)
    – składanie lusterek (czy nie przycina)

Silnik
    – koło pasowe
    – kolektor dolotowy (szczelność, klapy)
    – DPF (czy wywalony ewentualnie częstość wypaleń), EGR (czy zaślepiony pełną zaślepką)
    – kolektor wydechowy (przedmuchy)
    – świece żarowe
    – korekty wtryskiwaczy, ciśnienie doładowania, praca overboost, błędy w ECU
    – logi: ciśnienie doładowania, masa powietrza, ciśnienie paliwa
    – kultura odpalania na zimno/ciepło
    – działanie termostatu
    – zawartość CO w układzie chłodzenia (lub nadmiernie wysokie ciśnienie w układzie)

– Sprzęgło, koło dwumasowe, wysprzęglik
    – skrzynia biegów (szumienie na 5-6 biegu, szumienie na wszystkich biegach i na luzie, drążek zmiany biegów rusza się podczas naciskania i puszczania gazu np. na 3-4 biegu)
    – Stan opon
    – Powłoka lakiernicza (piaskowanie progów z przodu, rantów błotników, ewentualna rdza na klapach – na rantach od wewnątrz)

Najtańsza w eksploatacji będzie Alfa z wywalonym DPF, zaślepionym EGR (i wyłączonym programowo), wyrzuconymi klapami, auto z nowym sprzęgłem, turbiną, rozrządem, hamulcami, wahaczami, oponami. Każda z tych wymian może kosztować ponad 1000 zł i więcej.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 19-03-2015 o 09:07

Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Auto

Domyślnie

Pytam bo chce znać zdanie ludzi którzy siedzą w temacie. Osobiście jeździłem już japońskimi niemieckimi francuskimi i koreańskimi. Ale Alfy w reku nie było. czytałem już o typowych wymianach, nie przeraża mnie to tak bardzo, nawet cena..Audi A4 mnie więcej kosztowało w dwa lata niż typowe części do Alfy.. wszystko zależy na co się trafi.. jak coś wpadnie mi w oko to kupię ale nic na siłę..badam teren robie rozpoznanie..a jak coś padnie to się naprawi narzekać nie będę..w końcu Alfa nie jest do narzekania tylko do jeżdżenia..

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Jahu, taką liste trzebaby przykleic jako osobny watek na forum 159....

Backdoor- jak sie nie boisz to kupuj. My Ci przeciez pomozemy tzn pare oszołomów Cie op****oli (tak jak w slynnym juz watku), ale na pewno znajdzie sie ktos, kto podpowie co i jak.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Auto

Domyślnie

no właśnie po to tu przybyłem żeby się czegoś dowiedzieć..poczytać kilka lubi więcej złośliwości na mój temat .. nikt nie mówił że będzie łatwo..;] ale wymiana doświadczeń pomaga wszystkim.

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Może i jestem trochę złośliwy, ale w dobrej wierze

Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Auto

Domyślnie

no obrażać się nie będę..xD

Użytkownik Embrion
    Auto
    Corolla E12 '03

Domyślnie Alfa 159

Witam.
    Jestem nowy na forum, a interesuje mnie temat zakupu 159tki. Autko niebanalne, a że niedawno skończyłem 3 dekadę życia, trzeba się będzie przesiąść ze wspaniałej Corolli E12 na coś większego.
    O 159 wiem niewiele, w wyborze konkretnej sztuki też nie jestem obeznany, mam kilku znajomych, ale u was dowiedzieć się mogę obiektywnie znacznie więcej.
    Ale do rzeczy. Jestem z Krakowa i chciałbym wydać ok 25k. Przeglądałem ogłoszenia z małopolski w ostatnich 2 tygodniach, ale jeszcze żadną nie jechałem. Bardziej byłym skłonny do silnika 2.4 niż 1.9, bo ostatnia szansa na "szaleństwa" przed ustatkowaniem się Od wczoraj mam na oku taki okaz:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C36000633.html
    Nie dzwoniłem jeszcze, ale że okolica to mam taki zamiar. Co sądzicie na pierwszy rzut oka?

PS. wiem że nic nie wiem, szczególnie że w historii miałem same benzynki, widziałem listę "do sprawdzenia" kilka postów wcześniej i... się przeraziłem