Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: Regeneracja sworzni wahaczy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 & AR 166

Domyślnie

Moje wahacze regenerowałem w Warszawie na ul.Szumnej 7. Zrobiłem przednie dolne, i banany. Mam prawie 30kkm. Z przodu wszędzie poliuretan z tyłu tylko 2 tulejki. Wahliwe zostały na swoim miejscu. Zawieszenie sztywne bez zastrzeżeń. Mieszkam z dala od cywilizacji a każdy wyjazd to ok 400m leśnymi/ polnymi drogami następnie 8 progów zwalniających i dopiero warszawskie drogi. Z perspektywy czasu jak dla mnie tylko poliuretan.
    Moje Alfy
    AR 166 Sportronic LPG, 2.5 24v
    AR 166 3.0 Sportronic
    AR 166 Manual 3.0 => swap r5 q4
    AR 164 3.0 24v, Q2, Motronic ME 2.1, ABS+EBD, 6speed
    Gtv_Spider 2.0=> swap 3.0 24v

Oraz
    Delta III 1.75 k04
    Espace IV 3.5

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest

Domyślnie

Cytat Napisał Dominik2 Zobacz post
    Jeżeli sworznie w fastach padają ci po 5 miesiącach to znaczy, że masz całkowicie skopane zawieszenie w swoim samochodzie i żadne wahacze nie wytrzymają dłużej. Podstawą długowieczności elementów zawieszenia jest porządny, nowy amortyzator (KYB/Sachs itd...) i sprężyna, od tego trzeba zaczynać remont zawieszenia. Górnym wahaczom fast, trzeba zarzucić tragicznej jakości tuleje, ale sworzeń wytrzyma spokojnie 30 tyś. Dolne trzymają się lepiej.
    Dziwne teorie prawisz Na oryginalnych wahaczach autko przekulało 200 tyś i dopiero je wymieniłem. Założyłem fasty bo dużo ludzi pisało że się sprawdzają ale też dużo pisało że szybko padają no i kupa. Poza tym amory mają po 70% więc nie są jakoś super zużyte. Mówisz do danusa że założył TRW i miał spokój ale też bardzo dużo ludzi narzeka na te wahacze że się szybko wybijają.

Danus poleciały i sworznie i tuleje.
    Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

W kwestii tego co założyłem, to dolne mam teknoroty i na razie bez zastrzeżeń. Górne mam Fasty i jedyne co zrobiłem to wymieniłem 2 razy tulejki. Raz założyłem Boge, które padły tak samo szybko jak fasty, a teraz mam PU i święty spokój. Sworzeń zdrowiutki. A ty swoje jeśli nie masz dłużej niż 6 miesięcy ślij na reklamację. W takim przypadku jak odrzucą to musza Ci pokazać ekspertyzę. Po tym czasie to dupa i ty będziesz musiał udowadniać.
    A wypocinami Pana z cytatu się nie sugeruj, mi już ręce opadły i nie zamierzam się z nim dochodzić zgodnie z pewnym przysłowiem...
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest

Domyślnie

Niestety mają więcej niż 6 miesięcy Ale i tak pójdą do reklamacji bo 5 tyś kilometrów to śmieszny przebieg i chodź by były z gumy balonowej to powinny wytrzymać trochę dłużej.
    Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    166 2,4 jtd 2000r. 166 2,4jtd 1998r.

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Górne mam Fasty i jedyne co zrobiłem to wymieniłem 2 razy tulejki. Raz założyłem Boge, które padły tak samo szybko jak fasty, a teraz mam PU i święty spokój. Sworzeń zdrowiutki.
    Czyli teraz sam sobie przeczysz. Pisałem, że górne fasty mają całkiem dobre sworznie, tylko bardzo kiepskie tuleje i teraz co, sam przyznajesz, że również masz wahacze tej firmy, które zjeździły już 3 pary nowych tulejek i sworzeń jest nadal w świetnym stanie. Właśnie wystawiłeś jedną z najlepszych opinii o faście, bo tyle to nawet sworzeń w TRW nie wytrzymuje. Normalnie komedia.

Danus poleciały i sworznie i tuleje.
    Danus już się tak pogubił w zeznaniach, że nie wiadomo co mu padło. Na pewno padły mu śruby, przez tuleje tedgum. Słyszałem nawet o takim przypadku, że komuś po założeniu tylko jednej tuleji tedgum, wyleciał tłok z silnika i trafił go w oko. I chyba też miał jeden wahacz fasta założony w tym samochodzie, ale tego już nie jestem pewien.
    Ostatnio edytowane przez Dominik2 ; 26-03-2015 o 15:27

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Ale ty piedr... bo innaczej się tego nazwać nie da. A tym tłokiem to chyba ty dostałeś.
    Gdzie ja człowieku pisałem, że mam TRW. To ty to napisałeś. Pisałem o dolnych Fastach, że to kupa nieziemska i reklamacji nie uznają. I nie poleciał mi w żadnym z Fastów sworzeń a tuleje. Jutro pójdę chyba do garażu i Ci pogięte śruby drążków pocztą wyślę, jak je jeszcze mam i nie poszły do huty.
    Jak zrobisz tyle aut i tyle zawieszeń co ja to, będziesz dla mnie partnerem do dyskusji. Na chwilę obecną zachowujesz się jak gimbus, który zamiast rzeczowych argumentów potrafi tylko obrażać innych. Z mojej strony EOT (jeśli wiesz co to znaczy) a admin niech zrobi porządek w tym temacie bo to o pomstę do nieba woła.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie przejmuj się. Dominik to taki troll forumowy. Lubi pobredzic. Namieszać, pomędrkować. Zaraz Ci wmówi ze w ogóle nigdy auta nie podnosiles. W swojej szklanej kuli to zobaczył.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto

Domyślnie

Gdzie ja człowieku pisałem, że mam TRW. To ty to napisałeś. I nie poleciał mi w żadnym z Fastów sworzeń a tuleje. Na chwilę obecną zachowujesz się jak gimbus, który zamiast rzeczowych argumentów potrafi tylko obrażać innych.

A gdzie ja napisałem, że ty masz TRW? Naucz się w końcu czytać ze zrozumieniem, ciebie o kupno porządnych części nigdy bym nie podejrzewał. No proszę w żadnym z fastów nie padł ci sworzeń, a w TRW padają... To ty zawsze drwisz z innych użytkowników i teraz sam zostałeś wyśmiany. Głównie przez brak czytania ze zrozumieniem i choćbyś milion razy przeczytał jakiś tekst, dalej nie będziesz go rozumiał. Ja od ciebie nie wymagam rzetelnej wiedzy na temat budowy zawieszenia w 166 bo wiem, że jej nie masz, tylko użycia odrobiny rozumu przy czytania moich i innych osób wypowiedzi.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Tak się dla Ciebie nieszczęśliwie składa ze co jak i ile danus robi to wielu tutaj wie i widziało. A ty? tylko siejesz wirtualny ferment twierdząc ze wiesz lepiej. choć czasami zdarza ci się mieć racje
    Ale przecież nie pierwszy i nie ostatni raz twierdzisz ze lepiej z za ekranu wiesz co kto w rzeczywistości robi.

Tak się dla Ciebie nieszczęśliwie składa ze co jak i ile danus robi to wielu tutaj wie i widziało. A ty? tylko siejesz wirtualny ferment twierdząc ze wiesz lepiej. choć czasami zdarza ci się mieć racje
    Ale przecież nie pierwszy i nie ostatni raz twierdzisz ze lepiej z za ekranu wiesz co kto w rzeczywistości robi.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto

Domyślnie

Jutro pójdę chyba do garażu i Ci pogięte śruby drążków pocztą wyślę, jak je jeszcze mam i nie poszły do huty
    Widzę, że lubisz takie rzeczy kolekcjonować, to mam dla ciebie nie lada gratkę. Mam w piwnicy pękniętą sprężynę przedniego zawieszenia, która pękła po zatankowaniu paliwa na stacji Lotos. Straszne gówno tam mają... Za cenę wysyłki jest twoja.