Temat: Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał Ernest Zobacz post
    Przesyłam obiecane fotki. Alfa świeżo po założeniu sprężyn NOVITEC - 40mm, koła 225/40 R18.
    Ernest spokojnie - usiądzie i to dość . Muszą się "ubić" bo teraz stoją wyżej niż Eibach . Ponaginasz miesiąc i ci się ten prześwit powinien dość sporo zniwelować . Gadałem z Ebolem i stwierdził ,że już czuje różnice w prowadzeniu auta na korzyść i ,że twardość jest "w sam raz" . Ja zakładam w przyszły weekend bo teraz Bochnia więc - no time .

Dodano po 6 minutes:

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    A ja z prostej przyczyny stanę po stronie Miśka. Otóż często zdarza się tak, że dzwoni ktoś z zapytaniem o felgi i pyta czy istnieje możliwość zamiany na inne, bo kupił i nie mieszczą się na zacisk. Znane mi są takie przypadki zarówno pośród forumowiczów jak i osób "z zewnątrz". Dlatego warto proponując komuś cokolwiek mieć świadomość że liczy się nie tylko design i niska cena, ale także to czy dana felga będzie pasować. W przeciwwnym razie można komuś wyswiadczyć niedźwiedzią przysługę.
    Pozdrawiam.
    Rafał
    Alces ja to rozumie ale nigdzie nie padło jednoznaczne stwierdzenie ,że szukamy felg pod Brembo a także nikt nie stwierdził ,że dane felgi wejdą lub nie wejdą . Dlatego wrzucam "okazje" jakby ktoś miał przeoczyć fajne koło a już we własnym zakresie osoba rozumna sprawdzi/dowie się czy dane koło mu wejdzie . Bo na zwykłe zaciski wlezie prawie wszystko . Ci co mają Brembo - niech się upewnią . Dla mnie te Royale wyglądają 20x lepiej niż 19"Ti i pewnie kilku innych ludzi ma podobne zdanie i w tej cenie to może być kogoś życiowy zakup . Więc nie ma co szukać dziury w całym bo to temat o felgach a nie o felgach na Brymbo
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 28-03-2015 o 09:22 Powód: Dodano

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sedan 1.9 190 KM & 430 nm

Domyślnie

Powiem wam tak, na pewno siedzi niżej, ale mam właśnie nadzieje, że jeszcze trochę pójdzie w dół, szczególnie liczę na tył, bo przód całkiem ok. Jeśli chodzi o jazdę to jestem miło zaskoczony, bella jest nieco twardsza ale bez jakiejś większej różnicy, za to efekt przyczepności to jest rewelacja, auto zachowuje się jakby było przyczepione do drogi. Reasumując polecam noviteca Aha, jeszcze jedno, wcale nie jest tak nisko, jak myślałem.

Pablo, dystans na przód czy tył ? Jaki polecasz ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patryczos
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 JTS 165KM ; GT 1.9 JTDM 150KM ; Stelvio 2.0 Q4 280KM

Domyślnie

Ernest siądzie, tak ok 1000km musisz przejechać i będzie dobrze. U mnie tak samo było, zaraz po założeniu Eibachów różnica minimalna, dopiero po ok miesiącu czasu siadło jak należy. No i dystansik co najmniej na tył by się przydał

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

To chyba sie zdecyduje na dystanse skoro tak mówicie, martwi mnie ta perspektywa aż 1000 km aby ładnie siadły, mało km robię, w zasadzie tylko szkoła > dom, zanim tyle nabije to chwilę minie ;(

Użytkownik Znawca Avatar pabloXXL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM

Domyślnie

Ja przy et 40 i szerokosci felgi 8J dałem dystans na przód 16mm i na tył 8mm. Powiem Ci że nie jest to za dużo. A jak masz -40 to super by wygladaly dystanse.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Dla mnie te Royale wyglądają 20x lepiej niż 19"Ti
    U nie...

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Odnośnie tego co i gdzie wejdzie to niektórzy twierdzą ,że przy "normalnym" - ET35 w 156 nie zmieści się więcej jak 8 cali na "normalnej" (225/40/18) oponie a tymczasem kolega Kapu wsadził 9,5 cala z dystansem kurde nawet tym jezdzi
    Zapomniałeś tylko dodać, że ET tych felg jest pewnie większe niż 35 i musiał klepać błotniki i z tego co pamiętam to na felgę 9,5" założona jest opona 225.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Zapomniałeś tylko dodać, że ET tych felg jest pewnie większe niż 35 ( a ma jeszcze dystans na przodzie i na tyle )i musiał klepać błotniki i z tego co pamiętam to na felgę 9,5" założona jest opona 225.
    ET pisał ale nie pamiętam (jednak na dystansie ma to ). Klepane a raczej rolowane były ranty te zagięte do środka nadkola ( czyli żadnego większego poszerzania itd. ) Opona fakt 225 ale jak widać na fotkach -nie jest to jeszcze ekstremalny naciąg ,że już bęben widać tylko ładnie zestrojona z budą opona . No ale faktycznie takie parametry tylko z gwintem objadą bo inaczej zbyt miękki zawias i duży skok będzie powodował obcierki . Jednym słowem tunerski setup rządzi się swoimi prawami
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 28-03-2015 o 11:10

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Czyli rolą dystansów jest wyciągnięcie kół nieco na zewnątrz i dzięki temu auto wygląda na jeszcze niższe ? Dobrze to rozumiem ?

Użytkownik Znawca Avatar pabloXXL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał Ernest Zobacz post
    Czyli rolą dystansów jest wyciągnięcie kół nieco na zewnątrz i dzięki temu auto wygląda na jeszcze niższe ? Dobrze to rozumiem ?
    Dokładnie[emoji6]

Użytkownik Świeżak Avatar kazur22
    Mieszka w
    Poznan
    Auto
    alfa romeo 159 impression 1.9 jtdm 180