Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Instalacja do radia

Użytkownik Maniak resoraków Avatar b-ski
    Mieszka w
    PiotrkĂłw Trybunalski, Poland
    Auto
    Bella 166 2,4jtd Millenium

Domyślnie

KMITO słuszna uwaga, mnie kilka razy zdarzyło się pomylić bieguny lewego i prawego kanału i grało to bardzo miernie a o jakim kolwiek basie można było zapomnieć, jak na mszy w kościele:] tak więc RADKE sprawdź te plusy i minusy na głośnikach czy wszystko jest ok. :]. Głośniki niby mają 70rms-u ale mimo wszystko becker powinien sobie z nimi radę dawać, i powinno to w miarę ładnie grać, nieraz się ojcu montowało w samochodzie(jak jeszcze prawka nie miałem) subwooferek który miał ok 100-150W rms-u pod same radyjko na sztuke żeby na parkingu jak tatko wyjdzie do sklepu lekkim lansem zarzucić:], i jakoś to pykało nie było, że boli

Pzdr.

Użytkownik Rowerzysta Avatar radke
    Mieszka w
    Magdalenka / Grodzisk Maz.
    Auto
    Volvo S70 / Opel Insignia ST / Skoda Fabia / ...

Domyślnie

Cytat Napisał kmito Zobacz post
    Może pomyliłeś bieguny?
    Odwóć bieguny i sprawdź czy będzie lepiej.
    To była pierwsza rzecz, jaką sprawdziłem...
    Trochę to dziwne ale zmiana polaryzacji nic nie daje. Efekt jest ten sam.

Czyli ... zanosi się na dłuższe grzebanie w weekend......
    Pozdrawiam
    Radke

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Alfa Romeo 145 1,4 TS rok 1999 Alfa Romeo 166 JTD 2004 rok Giulietta 2017 rok

Domyślnie

Kolego z tego co piszecie to założyłeś głośniki o oporze 8 omów i to jest ten efekt
    lub sprawdzałeś głośniki nie wmontowane w drzwi. Nic innego nie wchodzi w rachube.
    Wzmacniacz ICS pociągnie tez głośniki 300 watowe bez zaniku mocy. Jeszcze sprawdz sprawność głośników jak masz mniejszą od 90% to też lipa.
    Przy dużych mocach wzmacniaczy sprawność nie gra roli i tak są głośne.
    Pozdrawiam.
    janczyz

E.T.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radke Zobacz post
    Generalnie problem jest taki (jak już opisałem), że te nowe zamontowane grają jakby to były tylko wysokotonowe i daleko im nawet do seryjnych. Sprawdzałem na innym radiu i jest znacznie lepiej. Może faktycznie ICS nie ma siły....
    ja bym problem wyjaśnił tak,że kupiłeś głośniki które są za mocne, w dodatku koaksjalne -nie rozumiem sczerze mówiąc po co Ci dodatkowe wysokotonowe skoro już masz osobne w drzwiach.W tym momencie tak na prawdę grają Ci trzy głosniki na stronę z przodu i to może być za dużo dla ICS. No i nie czarujmy, są to głośniki dobrej firmy,ale jednak budżetowe.A prawda jest taka że fabrycznie w 166 z pewnością nie montowano głośników budżetowych( już w 164 są dość porządne, o czym pisaliśmy ostatnio w dziale 33/164), stąd poczucie zmian na gorsze. Oryginały zapewne były dobrane parametrami do ICS, który jeśli nie jest mocny to potrzebuje głośników a małej mocy i sporej efektywności.Te hertze teoretycznie mają sporą-93 db, pytanie tylko w jakim zakresie częstotliwości ją oddają, mogą siać tymi wbudowanymi tweeterami a basu za dużo z siebie nie wydadzą.

Na twoim miejscu, jeśli masz możliwość oddałbym je lub sprzedał jako "prawie nówki" i rozejrzałbym się za chyba najczęściej polecanym zestawem pod samo radio, czyli Helix Dark Blue 62.1. Może też nie jest to górna półka, ale sprawdzone.No i w podobnej cenie dostajesz jeszcze zwrotnice i przyzwoite tweetery, których na początek w sumie nie musisz nawet zakładać, a od przybytku głowa nie boli Aha , nie sugeruj się że ich efektywnośc to 91db - zauważ że inaczej mierzona niż w Twoich hertzach.

PS, jeszcze mały truizm- aby uzyskać dobry bas w drzwiach muszą one być porządnie wygłuszone, w tym względzie zawsze trzeba fabrykę poprawiać.A wierz mi że różnica jest diametralna!

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał JanCzyzewski Zobacz post
    Kolego z tego co piszecie to założyłeś głośniki o oporze 8 omów i to jest ten efekt
    lub sprawdzałeś głośniki nie wmontowane w drzwi. Nic innego nie wchodzi w rachube.
    Wzmacniacz ICS pociągnie tez głośniki 300 watowe bez zaniku mocy. Jeszcze sprawdz sprawność głośników jak masz mniejszą od 90% to też lipa.
    Przy dużych mocach wzmacniaczy sprawność nie gra roli i tak są głośne.
    Pozdrawiam.
    Skąd wniosek, że 8 omów?
    Nie bardzo też rozumiem tego o sprawdzaniu głośników nie wmontowanych w drzwi.....

---------- Post dodany o godzinie 10:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:03 ----------

Cytat Napisał E.T. Zobacz post
    ...aby uzyskać dobry bas w drzwiach muszą one być porządnie wygłuszone...
    Ja nie chcę uzyskać dobrego basu. Chcę aby był jakikolwiek....
    Teraz kompletnie nic nie ma...
    Pozdrawiam
    Radke

Kayrol
    Gość

Domyślnie

to przeproś się ze starymi głośnikami, na ICS ustaw bass na 0
    Kup jakis monoblok, fajny wooferek 12" albo 10" i głośniki będą robić to co mają do zrobienia a wooferek będzie ładnie masował plecki, nie musi byc duzy ani mocny byle jakościowy. Ja własnie sprzedaje głośnik Focala Access 30A1 jakościowy i ciepły bas xD

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kayrol Zobacz post
    to przeproś się ze starymi głośnikami, na ICS ustaw bass na 0
    Kup jakis monoblok, fajny wooferek 12" albo 10" i głośniki będą robić to co mają do zrobienia a wooferek będzie ładnie masował plecki, nie musi byc duzy ani mocny byle jakościowy. Ja własnie sprzedaje głośnik Focala Access 30A1 jakościowy i ciepły bas xD
    A ten ciągle to samo.....
    Misiu kolorowy, przypominam że nie chcę "masowania plecków"
    Wystarczy mi to, co jest byle nie charczało, rzęziło, brzęczało etc.

A stare głośniki nie nadają się nawet do montażu w rowerze.
    Jedyne ich przeznaczenie to szybka utylizacja za pomocą kosza na śmieci....
    Pozdrawiam
    Radke

Kayrol
    Gość

Domyślnie

no to ja nie wiem co się z nimi stało ze są w takim opłakanym stanie ... ale i tak sam piszesz ze te nowe głosniki nie grają lepiej więc i tak zostałeś z ręką w nocniku hehehehe

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kayrol Zobacz post
    no to ja nie wiem co się z nimi stało ze są w takim opłakanym stanie ... ale i tak sam piszesz ze te nowe głosniki nie grają lepiej więc i tak zostałeś z ręką w nocniku hehehehe
    Nie wiem, jak Ty ale ja już wyrosłem z nocników.
    Ciebie - jak widzę - wciąż do nich ciągnie

A wracając do tematu: głośniki już siedzą inne. Też Hertz ale trochę inny model: Dieci DCX165
    I gra tak, jak powinno.
    Dla zainteresowanych podaję link do specyfikacji: http://www.hertzaudiovideo.com/Doc/pdf_dcx165.pdf

To chyba wszystko w tym temacie...
    Pozdrawiam
    Radke