Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Opony skaczą, a się nie toczą przy ostrym skręcie

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie Opony skaczą, a się nie toczą przy ostrym skręcie

Słuchajcie, zmieniałem teraz koła z zimowych na letnie z 17 na 19, a przy okazji wymieniłem dwie przednie opony na nowe. Po czym okazało się, że przy ostrym skręcie opon, zarówno w lewo, jak i w prawo, opony nie toczą, a skaczą. Koła są wyważone, nic nie jest krzywe - podobno opony nie są źle założone, a zbieżność jest w porządku (to co powiedział Pan specjalista). Niestety robiłem tego nie w swoim miejscu zamieszkania, więc nie mogłem zostawić samochodu, żeby się temu przyjrzeli, tym niemniej mam wrażenie, że usługa została źle wykonana, bo takiej sytuacji nie było na 17. Macie jakiś pomysł może?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Co masz na myśli pisząc, że skaczą? Są drgania na kierownicy czy całym autem trzęsie?

Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Na kierownicy nic nie czuć tylko słychać. Widać, że skaczą, jak się stoi na zewnątrz - czyli trzęsie całym samochodem. Jest opcja, że mogła być krzywa opona (minimalnie krzywa na bieżniku), a mimo to normalnie taką oponę udało się wyważyć? Oczywiście opony są nowe.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Postawiłbym na amortyzatory... Może troszkę już nie trzymają i stąd taki efekt...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Przy jakich prędkościach to się dzieje? Przy powolnym ruszaniu czy większej prędkości ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

Masz to zjawisko przy ruszaniu na ful skręconych kołach? ja po przejściu na 19 opony Pirelli p zero dzieje się to samo ostry skręt i uczucie jakby opony przeskakiwały. Wydaje mi się, że im cieplej na dworze tym co raz mniej jest to wyczuwalne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał szymonjot Zobacz post
    Na kierownicy nic nie czuć tylko słychać. Widać, że skaczą, jak się stoi na zewnątrz - czyli trzęsie całym samochodem. Jest opcja, że mogła być krzywa opona (minimalnie krzywa na bieżniku), a mimo to normalnie taką oponę udało się wyważyć? Oczywiście opony są nowe.
    Pisałeś, że opony są nowe. Wobec tego nie powinny powodować takich efektów. Ciężko obstawiać co im dolega nie jeżdżąc autem. Nie masz konkretnych mechaników w okolicy?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał daniell162 Zobacz post
    Masz to zjawisko przy ruszaniu na ful skręconych kołach? ja po przejściu na 19 opony Pirelli p zero dzieje się to samo ostry skręt i uczucie jakby opony przeskakiwały. Wydaje mi się, że im cieplej na dworze tym co raz mniej jest to wyczuwalne.
    U mnie dzieje się identycznie. Póki co na 17 zimowkach jest to samo zjawisko. Na 17 letnich w roku ubiegłym było to samo. Najbardziej wyczuwalne było np na ostrych zakrętach np. w centrach handlowych.
    Amorki w bardzo dobrym stanie.
    W innych autach nie miałem podobnego zjawiska...ot takie cuda niewidy Alfy:-D

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

U mnie tylko na 19 to czuje nówki 4 opony Pirelli na 17 zimowych nic takiego się nie dzieje. Tylko podczas manewrów parkingowych to jest. Jakiś czas temu było około 15 stopni na dworze i wydaję mi się, że tego efektu nie było albo w bardzo małym stopniu.

Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Cytat Napisał ernest159 Zobacz post
    Przy jakich prędkościach to się dzieje? Przy powolnym ruszaniu czy większej prędkości ?
    Dzieje się tak przy ruszaniu, więc przy bardzo małej prędkości. Gdyby to byłą sprawa amortyzatorów to podobny efekt miałbym na 17 calowych kołach, bo tam zakładałem też nówki opony i sytuacji nie było. Poza tym wydaje mi się, że auto ma za mało przebiegu na zużyte amortyzatory. Co ciekawe, też mam tę sytuację na oponach Pirelli... Po zmianie przodu na tył efektu nie ma.... Przy czym te tylne opony to jeszcze mają przed sobą maksymalnie dwa sezony. A co do mechanika to wybiorę się jak wrócę do Poznania - załatwiałem parę rzeczy pod Opolem, jak już tu byłem. A co do cudów, to cuda cudami, ale to nie może cholera tak być... Myślałem, czy to może nie jest kwestia geometrii, ale ona jest w porządku - kąty nachylenia również (auto nie ma historii wypadkowej, a elementy zawieszenia nie są zużyte). A gdyby było cokolwiek krzywe w sensie zawieszenia itp. to działoby się identycznie na wszystkich kołach.