Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Problem z wyłączającymi się światłami mijania.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo GTV Twin Spark 16v

Unhappy Problem z wyłączającymi się światłami mijania.

Witam wszystkich szanownych alfowiczów.

To mój pierwszy post na tym forum więc tytułem przywitania powiem wszem i wobec: Siemanko!
    Od dwóch miesięcy jestem (prawie) szczęśliwym posiadaczem Alfy GTV Twin Spark z 96', wszystko ładnie pięknie hulało aż do momentu, gdy samoistnie zaczęły mi się wyłączać światła mijania. Objawia się to tym, że świecą, wjadę na jakąś studzienkę czy coś aby autko podskoczyło lekko i światła albo na chwilę gasną, albo gasną całkiem i muszę szukać kolejnej studzienki, żeby się zapaliły...;/ gdy gasną to gaśnie wszystko, auto jedzie ale znika kontrolka od świateł, nie da się włączyć drogowych ani przeciwmgłowych, dokładnie tak jakbym wyłączył je na manetce. Myślałem, że może to być kwestia manetki ale szybko wykluczyłem tę opcję, bowiem gdy światła padną to nie da się również sterować prawą szybą. Razem ze światłami gaśnie kontrolka na guziku podnoszenia prawej szyby, lewa świeci cały czas. Jak światła ożywają to szyba też.
    Na początku były to sporadyczne akcje i na chwilę, teraz jeżdżę praktycznie bez świateł. Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki, są ok. Miał ktoś z was może podobny problem i orientuje się, co może być tego przyczyną?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam wszystkich jeszcze raz, miło mi dołączyć do waszego grona zmagających się z kaprysami naszych maleństw.

Użytkownik Świeżak Avatar DominikWrc
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    na razie Abarth

Domyślnie

No to będziesz miał zabawę.
    Na elektrykę jest jedyna metoda: sprawdzanie przewodów krok po korku. Poszukaj na forum tutaj gdzieś chyba w tym wątku http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_..._do_gtv-3.html będzie cała serwisówka. Tam będziesz miał pełne schematy elektryki co ułatwi szukanie wiązek.
    To od czego możesz zacząć jeśli sprawdziłeś bezpieczniki to połączenia masowe. Właśnie w serwisówce będziesz miał podane gdzie te punkty mniej więcej się znajdują. Później odkręcić, wyczyścić, przykręcić.
    Jeśli to nie pomoże to może być skrzynka bezpieczników i kostki od instalacji które w nią są wpięte - mogą styki i połączenia korodować.

Ale przyzwyczaj się mnie np ginie oświetlenie zegarów, wszystko działa ale się świeci. Najfajniej jest w nocy na trasie bo za cholerę nie wiem ile jadę i ile mi w zbiorniku paliwa zostało.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo GTV Twin Spark 16v

Domyślnie

Dzięki za pomoc, na szczęście poradziłem sobie z problemem. Po przestudiowaniu 920 stronnego pdf'a (no, nie całego oczywiście ) odkryłem z przerażeniem, że światła i szyby nie mają żadnego wspólnego mianownika. Zrezygnowany postanowiłem zajrzeć do bagażnika i co się okazało, jedna z tych śrubek trzymających te wszystkie kable była poluzowana i kable latały jak chciały. Jaka była moja radość, gdy okazało się, że problem znikł po dokręceniu śrubki... Dalej zachodzę w głowę, dlaczego objaw był taki i tylko taki, ale liczy się efekt.

Pozdrawiam i do usłyszenia.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Jakby jednak okazało się że to nie jest to (a pewnie tak będzie) to wymienisz 2 przekaźniki - żółty w skrzynce bezpieczników i drugi w bagażniku, koszt ok 20zł
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...