Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: AR 156 2.0TS problem z mocą

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Bronek Zobacz post
    odlaczylem przeplywomierz obroty troche falowaly ale to chyba normalne lecz auto mialo w koncu moc bez problemu na niskich obrotach auto jechalo ruszalo z kopyta wiec do wymiany przeplywomierz ?
    Objawy które opisałeś wskazują właśnie na przepływomierz.Tylko Bosch sprawdza się więc wyboru nie ma.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Aż takich ciapowatych macie diagnostów w Bolcu ?? - przecież da się zdiagnozować przepływkę. Zamiast podmieniac potencjalne sprawne rzeczy na sprawniejsze - zakup sobie interfejs (KKL) wrzuć program i zrób logi ( to jak to się robi do znudzenia na forum jest powtarzane) interfejs z alle -40zl program for free (chociaz tego nie popieram i sam używam ori ale każdy ma swoje sumienie). Temat diagnozujesz za 40zł plus paliwo i nie badasz tematu na slepo - to ułatwia życie - uwierz.

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

Sinik powinien ladnie pracowac jak benzyniaczek. Masz na 90% do wymiany (lub regeneracji ) wariator. Jesli nie wiesz czy byl robiony tam rozrzad to trzeba zrobic full serwis i oczywiscie pompa wody tez. Bedzies zmial spokoj. to jest koszt ~500-1000pln. Raczej obstawiaj przy okolo 1000pln.

Dzis postaram sie sprawdzic przeplywomierz , rury wymienienialem przy nim bo byly dziury jak kupilem AR. Wydaje mi sie tez ze silnik wlasnie chodzi jak diesel ale tego w 100% nie jestem pewien bo mam lekka dziure na zlaczu elastycznym zaraz za sonda lambda i w tlumiku koncowym, ale jak slucham silnika to prawie klekocze jak ojca chrysler 2,5 w diesel'u . Tak mam TS'a 155KM
    Dodano po 6 minutes:

Wg mnie tak. Mialem tak samo tez i w ten sam sposob diagnozowalem. Koszt nowego to okolo 250pln Bosch.
    Czasem wystarczy sam wklad ze srodka , bo one w roznych modelach aut czesto roznia sie tylko tą rurka. U siebie pamietam mialem rz od jakiegos opla.

odlaczylem przeplywomierz obroty troche falowaly ale to chyba normalne lecz auto mialo w koncu moc bez problemu na niskich obrotach auto jechalo ruszalo z kopyta wiec do wymiany przeplywomierz ?
    Ostatnio edytowane przez yarecky ; 05-04-2015 o 09:54 Powód: Dodano

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Donik
    Mieszka w
    Okolice Kielc [TKI]
    Auto
    ALFA 156 1.8 TS 140 KM 03' Grigio Africa

Domyślnie

Przecież wariator to słychać czy przy odpalaniu czy jak bylo u mnie nawet i po nagrzaniu silnika. Praca silnika jest tak okropna ze nawet diesela to nie przypomina bo np. JTD ladniej klepie niż TS z uszkodzonym wariatorem.
    Ja obstawiam również przeplywomierz

Wysłane z mojego C6903

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0

Domyślnie

zamowilem przeplywomierz boscha dam znac na tygodniu czy wymiana pomogla. Mam kolejne pytanie poniewaz nie grzeja mi fotele od strony kierowcy dioda po wlaczeniu sie swieci lecz ciepla wogole nie czuc po prawej stronie dioda nie swieci i tez fotel sie nie nagrzewa czy to moze byc wina jakiegos bezpiecznika ??

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Teddy84 Zobacz post
    Aż takich ciapowatych macie diagnostów w Bolcu ?? - przecież da się zdiagnozować przepływkę. Zamiast podmieniac potencjalne sprawne rzeczy na sprawniejsze - zakup sobie interfejs (KKL) wrzuć program i zrób logi ( to jak to się robi do znudzenia na forum jest powtarzane) interfejs z alle -40zl program for free (chociaz tego nie popieram i sam używam ori ale każdy ma swoje sumienie). Temat diagnozujesz za 40zł plus paliwo i nie badasz tematu na slepo - to ułatwia życie - uwierz.
    Mylisz się Kolego.Przepływomierz nie jest łatwo zdiagnozować.A kabelek i laptop +amator niemożliwe.Pomijam przypadki gdy jest zajechany do stopnia zauważalnego przez głuchego.

Dodano po 8 minutes:

zamowilem przeplywomierz boscha dam znac na tygodniu czy wymiana pomogla. Mam kolejne pytanie poniewaz nie grzeja mi fotele od strony kierowcy dioda po wlaczeniu sie swieci lecz ciepla wogole nie czuc po prawej stronie dioda nie swieci i tez fotel sie nie nagrzewa czy to moze byc wina jakiegos bezpiecznika ??
    Rozepnij kostkę pod fotelem i sprawdź probówką czy jest zasilanie.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 05-04-2015 o 18:48 Powód: Dodano

Użytkownik Embrion Avatar Beo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 2000r

Domyślnie

Osobiście polecam równierz zamiennik przepływomierza od Magneti Marelli (mogłem rąbnąć jakąś literówkę) - przejechałem już na niej 20k km. tańsza około 1/3 ceny oryginału.

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Beo Zobacz post
    Osobiście polecam równierz zamiennik przepływomierza od Magneti Marelli (mogłem rąbnąć jakąś literówkę) - przejechałem już na niej 20k km. tańsza około 1/3 ceny oryginału.
    Gdybyś wsadził teraz Bosch to zrozumiał byś w czym rzecz.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0

Domyślnie

wymienilem stary przeplywomierz boscha na nowego i widac efekty auto sie nie dusi plynnie rusza i w koncu czuc moc przy malych obrotach , jesli chodzi o fotele nie mam juz sily na sprawdzenie jutro to zrobie